Hlavní obsah

Nejčastější varovné signály upozorňující na manželství v nesnázích

Novinky, mat, sta

Pravidelně dáváme svá auta do servisu, aby dostala trochu péče. Málokdo ale přistupuje stejně ke svému vztahu. Experti přitom radí, že přesně takovou pravidelnou údržbu potřebuje každé manželství.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

Každý partnerský vztah je jiný a je možné, že žádný z problémů, které popsala expertka Tracey Coxová v článku pro server Daily Mail, vám nebude připadat jako závažný. Pokud je to však něco, co vás trápí, je důležité to začít co nejdříve řešit. Podívejte se s námi na nejčastější varovné signály, které značí krizi ve vztahu.

1. Už se moc nelíbáte

Podle odborníka na vztahy Johna Gottmana polibky, které trvají šest sekund a déle, jsou klíčem ke šťastnému manželství. Polibek musí trvat alespoň tak dlouho, aby se dal považovat za „vědomý,“ a ne za polibek roztěkaný. Pokud si posíláte spíše vzdušné polibky, mohl by to být problém. Coxová radí alespoň pět nebo šest dlouhých polibků denně: oněch 30 vteřin vás spojí víc, než si myslíte.

2. Neumíte řešit těžká témata

Co se stane, když řešíte ožehavé téma? Dokážete si o něm promluvit racionálně a v klidu, nebo jeden z vás vyletí, trucuje nebo se prostě odmítá zapojit?

Coxová zdůrazňuje, že lidé mají tendenci se stahovat z těžkých konverzací, když se cítí příliš zaplaveni emocemi. Každý potřebuje občas odejít z vyhrocených hádek, ale pokud je to vaše výchozí nastavení, stavíte mezi sebe a partnera doslova zeď. V takové situaci je rozumnější domluvit se na pauze, během které se můžete uklidnit a uspořádat si myšlenky.

Společný čas v kuchyni prospěje vztahu

Vztahy a sex

3. Neshodnete se na výchově vašich dětí

Tento signál je velmi závažný a může těžce poškozovat manželství. Rodičovství je náročné i v případě, že se na výchově shodnete. Když s tím ale máte problémy, je to často neúnosné. Coxová radí si s partnerem promluvit o tom, jaké bylo vaše dětství. Vaše názory na výchovu jsou totiž často odrazem vašeho vlastního dětství. Vzájemné pochopení může pomoci situaci vyřešit.

4. Konverzace jsou hlavně logistické

Samozřejmě jsou takové konverzace nutné v každém vztahu. Pokud však všechny vaše konverzace začínají větami: „Nezapomněl jsi…“ nebo „Můžeš vyzvednout…“, váš vztah se posunul od zábavy k funkčnosti. Takové nastavení mu krade jiskru. Zkuste s partnerem navazovat hlubší rozhovory. Ptejte se třeba na to, jak se cítí a jaké má cíle. Snažte se klást takové otázky, aby se váš partner cítil viděn a vyslechnut.

5. Koukáte raději na televizi, abyste se druhému vyhýbali

Pro mnoho párů je schoulení se na pohovce se sklenkou vína v ruce a palcem na ovladači vytouženým vrcholem dne. Na tom není nic špatného, pokud tomu předchází i čas, kdy se věnujete jeden druhému. Nevyužívejte televizi k tomu, abyste zakryli trapné ticho.

6. Přestali jste se úplně hádat

Nepřítomnost hádek signalizuje ztrátu zájmu. Je lepší hněv než lhostejnost, obzvlášť v případě, kdy jste se dříve hádali často. Podle Coxové by se lidé neměli hádek bát. Jsou sice nepříjemné, ale vyjadřují emoce.

7. Nedělíte se o domácí práce

Pod pojmem „domácí práce“ se neschovává jen vyklízení myčky. Jsou to všechny věci, které páry dělají, aby jejich život běžel hladce. Například placení účtů, organizování společenských akcí, udržování kontaktu s přáteli a rodinou, vyzvedávání dětí nebo venčení psa.

Pokud se nacházíte v situaci, kdy jeden pracuje a druhý nedělá nic, promluvte si o tom. Udělejte si seznam všeho, co je třeba pravidelně dělat, zhodnoťte, které práce vám oběma nevadí a které nesnášíte, a pak si je spravedlivě rozdělte.

Speed dating: Deset rande za jeden večer

Vztahy a sex

8. Do vztahu se míchá alkohol nebo drogy

Mnoho lidé sáhne po lahvi vína nebo droze, aby se vyrovnali s problémy v životě. To samozřejmě platí i pro problémy se vztahy. Pokud máte navíc děti, ohrožujete i jejich životy. Takový problém vyžaduje okamžitou pozornost. Vyhledejte pomoc odborníka.

9. Váš partner už není ten první, komu se chcete svěřit

Když se vám stane něco špatného nebo dobrého, přirozeně to chcete sdělit svému blízkému. Pokud váš partner není první člověk, který vás napadne, je to varovný signál. Zamyslete se nad tím, až se vám příště něco vydaří, nebo naopak nepovede. Komu zavoláte jako první?

10. Nespíte spolu

Je důležité se zamyslet nad tím, jaké jsou vaše sexuální potřeby a jak moc kompatibilní jsou. Pokud má jeden z páru vyšší libido než ten druhý, není to snadný problém. Promluvte si o tom dříve, než jeden z vás začne hledat uspokojení jinde.

11. Už se spolu moc nesmějete

Humor pomáhá v obtížných situacích a může vás dostat z mnoha problémů. Pro žádný vztah není dobré, aby z něj vyprchal humor. Coxová radí, abyste přicházeli s vtipy, které pochopíte jen vy dva. Pomáhá také to, když společně trávíte čas s přáteli, kteří vás umí rozesmát.

12. Přátelé se ptají, jestli je vše v pořádku

Dobří přátelé dokážou být vnímaví a často si všimnou problémů dříve než vy sami. Je proto mnohdy dobré naslouchat jejich obavám, zvlášť pokud mají rádi vás oba a jsou tak schopni vyváženého pohledu na vaše manželství.

13. Nemáte rádi přátele toho druhého

Spousta lidí vidí své přátele raději nezadané než ve vážném vztahu a manželství. Tyto druhy přátel jsou ale pro páry velmi nezdravé, neboť nemají žádný zájem na budování vašeho vztahu. Jako manželé se tak raději obklopujte šťastnými páry, neboť to zvyšuje vaše šance na udržení spokojeného vztahu.

Proč se ze vztahu vytrácí intimita

Vztahy a sex

14. Svůj volný čas trávíte každý sám

Co se děje, když přijdete z práce domů? A jak trávíte volné dny? Je důležité dělat společně věci, které vás oba baví, a vytvářet si tak nové vzpomínky. Záměrné organizování času tak, že každý budete dělat něco jiného, nevěstí nic dobrého.

15. Nezpestřujete si dny něčím speciálním

Není nutné utrácet spoustu peněz, abyste udělali pro toho druhého něco hezkého a ozvláštnili tak společně strávený den. Často stačí jenom připravení romantické večeře nebo pár zamilovaných slov. Pokud také například víte, co je pro vašeho partnera důležité, je dobré mu to dopřát. I pokud jde třeba o slavení Dne svatého Valentýna.

16. Cítíte se osamělí

Existuje větší samota, než cítit se osaměle v manželství? Ačkoliv váš vztah trvá již dlouho, stále toužíte po intimních diskusích nebo sdílení problémů? Jediným řešením je svěřit se vašemu partnerovi s tím, jak se cítíte.

17. Nechcete se zavazovat k budoucím plánům

Je třeba udělat velká rozhodnutí, ale váš vnitřní hlas křičí, ať se nezavazujete? Potom je možné, že jste vztah již emocionálně opustili, posunuli se dál a pouze sbíráte odvahu k odchodu. V tom případě je ale potřeba být k sám sobě upřímný a nezavazovat k sobě zbytečně lidi, se kterými již neplánujete společnou budoucnost.

18. Netěšíte se domů

Cítíte úzkost, když slyšíte vašeho partnera přijít domů? Nebo naopak vypadá váš partner zklamaně, když vás po krátkém odloučení vidí? Ve fungujícím vztahu byste se měli na toho druhého těšit a cítit touhu s ním být. Pokud se vyhýbáte společně trávenému času se svým partnerem, není již příliš co opravovat. Zbývá už prostor pouze na upřímný rozhovor.

Spasitelský komplex ve vztahu aneb Když se snažíte pana nedokonalého proměnit v prince

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Manželské poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám