Hlavní obsah

Společný čas v kuchyni prospěje vztahu

Novinky, mat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konzervativnímu přesvědčení, že do kuchyně patří jen žena, už dávno odzvonilo. Expertka na vztahy radí, že společné vaření večeře může významně posílit váš partnerský vztah. Udělejte si z této monotónní aktivity zábavný partnerský rituál. Láska přece jen prochází žaludkem.

Foto: Profimedia.cz

Společné vaření může být i zábava.

Článek

„Když pár dělá domácí aktivity společně, posiluje to jeho pouto. Říká se, že domov je tam, kde je vaše srdce. Když najdete toho pravého člověka, cítíte se s ním vždy jako ‚doma‘. Proto společné trávení času doma může páru jen prospívat,“ vysvětluje párová terapeutka Jaime Bronsteinová pro magazín Brides.

Navíc zdůrazňuje, že při vaření se vytvářejí společné vzpomínky. Prohlubuje to intimitu a dodává oběma partnerům pocit, že jsou ve vztahu milováni.

Nezáleží na tom, zda rádi vaří oba partneři, nebaví to ani jednoho z nich, nebo má jeden z nich tendenci trávit v kuchyni více času. Není ani nutné, aby společně vařili každý den. Odbornice doporučuje i příležitostný společně strávený čas v kuchyni. Vztah z této aktivity může rozhodně mít prospěch, je jen nutné se na tom společně domluvit.

Pouto mezi partnery mohou posílit i zlozvyky

Vztahy a sex

Láska prochází žaludkem

Podle Bronsteinové je rčení, že láska prochází žaludkem, velice přesné. Navíc z mnoha úhlů pohledu. Zamyslete se nad tím – je velká šance, že jste se svým partnerem sdíleli výborné jídlo na rande nebo při špatné náladě společně ujíždíte na čokoládě. Jídlo je zkrátka často spojeno s romantickými a láskyplnými vzpomínkami.

„Ať už vaříte pro svou drahou polovičku, nebo vaříte společně, sdílíte, dáváte a přijímáte lásku. Je to oboustranně výhodný scénář,“ říká.

Nezáleží na tom, jaký je váš obvyklý jazyk lásky, najít společnou řeč v jídle je jeden z osvědčených způsobů, jak dát najevo lásku a udělat něco pro osobu, kterou milujete.

Jak dokáže jídlo zlepšit váš sexuální život

Vztahy a sex

Vaření dokáže odhalit vztahové problémy

Možná to zní trochu otřepaně, ale společné vaření je dokonalý způsob, jak se v páru naučit spolupracovat, což se může promítnout do mnoha dalších oblastí vztahu. Budete spolu komunikovat, dělit se o zodpovědnost a možná si i procvičíte trpělivost.

„Společné vaření vyžaduje spolupráci a plánování. Věřím, že pár, který spolu vaří, spolu nejspíš dlouho zůstane,“ říká odbornice.

Zároveň možná zjistíte, že dynamika vašeho vztahu není ideální. Může se totiž stát, že jeden z vás nebude mít o rovnoměrné rozdělení úkolů v kuchyni zájem. Pokud k tomu dojde, doporučuje Bronsteinová nejdříve si o problému promluvit. Láskyplně svému partnerovi řekněte, že ač pro něj ráda vaříte, jeho pomoc byste ocenila.

Pokud zjistíte, že váš partner není ani tak ochoten vařit nebo se chopit některých úkolů v kuchyni, a vám to nevyhovuje, zvažte vyhledání pomoci párového terapeuta nebo psychologa, protože může jít o větší problém týkající se sdílení odpovědnosti v partnerství.

Muži se doma do vaření příliš nehrnou, v kuchyni vládne jen každý desátý

Vztahy a sex

Vaření musí být zábava

Vaření není vždy jen povinnost, můžete se při něm bavit a odreagovat. „Jde o to, abyste měli pozitivní a odlehčený přístup,“ vysvětluje Bronsteinová.

Pomůže i to, když si k vaření vytvoříte tu správnou atmosféru.

„Společné vaření večeře s hudbou v pozadí, popíjení sklenky vína nebo třeba tanec v kuchyni mezi krájením a pečením může být docela hravé a zábavné. A vždycky je tu šance, že to může vést k intimitám po večeři, protože to páry naladí,“ vysvětluje další benefit terapeutka.

Spasitelský komplex ve vztahu aneb Když se snažíte pana nedokonalého proměnit v prince

Vztahy a sex

Reklama

Výběr článků

Načítám