Hlavní obsah

Naděje pro léčbu spánkové apnoe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Apnoe (zástavu dechu) diagnostikují lékaři tehdy, když spící člověk pravidelně přestává dýchat na 10 a více sekund, anebo když v noci občas sníženě dýchá. Lidé, kteří touto poruchou trpí, mohou dokonce přestat dýchat až stokrát za noc, často na minutu nebo déle.

Foto: Jitka Chromá

Sochař Miroslav Zvonek

Článek

Toto onemocnění je nejen nepříjemné, ale je také spojeno se zvýšeným rizikem vysokého krevního tlaku, infarktu, mrtvice a cukrovky. Kromě toho se mohou objevit i další problémy, které souvisejí s nedostatkem odpočinku, například problémy v chování, soustředění a poruchy paměti.

Nepříjemná léčba

V současné době je spánková apnoe léčena mechanickými zařízeními, nejčastěji maskami a nosními sondami, které udržují mírný přetlak v dýchacích cestách. Takové prostředky jsou však nepohodlné a náročné pro dlouhodobé užití.

Proto nemocní jistě ocení, že antidepresivum obsahující účinnou látku mirtazapin významně snížilo příznaky spánkové apnoe.

Spásný lék?

To znamená, že zredukoval počet zástav nebo zpomalení dýchání ve spánku na polovinu a omezil počet případů narušení spánku o 28 procent.

"Zlepšení se projevilo u všech pacientů, kteří se klinické studie zúčastnili. Lék poskytl nejvýznamnější zlepšení ze všech dosavadních způsobů léčby," řekl profesor David Carley.

Jen v USA totiž kolem 15 až 20 miliónů lidí trpí spánkovou apnoe, a přesto doposud neexistuje žádný lék a žádná plně účinná dlouhodobá léčba této nemoci.

I když je tento preparát zatím ve stadiu klinických zkoušek, jsou výsledky testování velmi uspokojivé. Nemocní tak mají naději, že snad již brzo dostanou lék, který jim usnadní život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám