Hlavní obsah

Mýty, které zbytečně ničí mnoha párům sexuální život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezilidské vztahy nebývaly a nejspíš ani nikdy nebudou jednoduché. Jakmile se k tomu přidá v partnerské rovině ještě sex, je to o to náročnější. Pokud se budou partneři snažit o dokonalý milostný život, který bývá většinou založený na stále opakovaných mýtech, nejspíš nikdy požadované dokonalosti nedosáhnou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Možná si myslíte, že v době nepřeberného množství informací najdete spolehlivě ty, které jsou správné, a díky nim budete mít co nejlepší milostný život. Jenže se možná mýlíte a věříte něčemu, co není až taková pravda.

Myslíte si, že na začátku je sex vždy lepší? Chyba. Doufáte, že lze znovu objevit jiskru ve vztahu jen tím, že budete spontánní nebo se v ložnici začnete vžívat do různých rolí? Ani to není pravda.

Americká sexuální vychovatelka, vědkyně a pořadatelka kurzů o ženské sexualitě Emily Nagoskiová sestavila přehled nejčastějších mýtů, kterým lidé stále věří.

Udržení jiskry

„Obecně se má za to, že všechna vášeň, která je na počátku vztahu, možná vydrží pár let. Pak přijdou děti, kariéra nebo cokoli jiného a jiskra vyhasne. Postupem času, po padesátce či šedesátce, pak skončíte bez sexu a bude vám muset stačit držet se za ruce. Buď se s tím smíříte, nebo uděláte vše proto, abyste onu jiskru opět našli,“ vysvětluje pro Daily Mail.

I velmi rychlé milování snižuje stres a zlepšuje náladu

Vztahy a sex

Jenže právě takový koncept je podle ní špatný, protože klade hlavní nároky na touhu a vášeň místo potěšení. „Skvělý sex z dlouhodobého hlediska není o tom, jak často a kde ho provozujete, s kým nebo v jakých pozicích, případně kolik orgasmů prožijete. Ani o tom, jak nadšeně ho očekáváte – jde jen o to, jak moc se vám líbí sex, který právě zažíváte.“

Vztek a sex

„Mýtus, že vztek a sex jdou dohromady nebo že sex jako vyústění hádky je nejlepší, se objevuje v popkultuře velmi dlouho. Různé filmy nás učí, že spolu úzce souvisí, možná k sobě neodmyslitelně patří,“ popisuje odbornice další z mýtů.

Opravdu existují chvíle, kdy mohou vztek a sex vzájemně „fungovat“? Ano, ale nikdy ve zdravém, funkčním a dlouhodobém vztahu.

„Zkuste zapomenout na jakékoli pohádky, které spojují sex a hněv, a zaměřte se raději na hravý sex. Bude to lepší pro nás všechny,“ tvrdí Nagoskiová.

Spontánnost

Další z mýtů, kterým lidé ochotně a rádi věří, je myšlenka, že sex by se měl odehrávat snadno, okamžitě a v jakémkoli kontextu – prostě se nechat spontánně vést na vlně vzájemné touhy. S tím také souvisí přesvědčení, že pokud po vás nebude protějšek automaticky toužit, je něco špatně.

Společné rozhodnutí? Kdo nejčastěji navrhuje vztah bez sexu

Vztahy a sex

Takzvaná spontánní touha ale není v dlouhodobém pohledu spojena se skvělým sexem. Jde spíše o „citlivou a cílenou touhu“, která se často projevuje třeba i tím, že se sex plánuje. Připravit se na danou chvíli, zajistit hlídání a čekat na společné chvíle s partnerem – to je okamžik, kdy se podle odbornice touha skutečně probouzí.

Čím více, tím lépe

Existují chvíle, kdy se dá opravdu říci, že čím více něčeho máte nebo děláte, tím je to lepší. U sexu to ale neplatí. Hromada sexu automaticky neznamená i spokojenost s ním, uvádí Nagoskiová.

A hlavně, každému ke spokojenosti a potěšení, těm skutečným, stačí jiné množství. Nesrovnávejte tedy nikdy svůj vztah s jinými, ničemu to neprospěje.

Nové věci a dobrodružství

Vnést do vztahu něco nového není nikdy od věci, pokud ale jako mnozí další spoléháte, že právě to obnoví jiskru nebo touhu, nebude to stačit.

„Nový a originální sex může být příjemný, nebo ne, ale není to ono tajemství, které mnohým lidem zaručí spokojený sexuální život. Tím je něco jiného – mazlení po sexu,“ říká odbornice.

Tajemství přitažlivosti aneb Co nás dělá sexy

Vztahy a sex

Závislost na sexuálních hračkách

Je možné stát se závislým na dosahování orgasmu pomocí sexuálních hraček? Podle odbornice nikoli, i když na druhou stranu souhlasí s tím, že je díky nim možné dosáhnout vyvrcholení rychleji, případně způsobem, který se vám skutečně líbí. To pak automaticky změní očekávání, která budete mít při sexu s reálným partnerem.

Přitažlivost a sex

Lidé si často myslí, že tělesná přitažlivost, příjemný vzhled a dokonalé tělo jsou tím, co určuje lepší sex. Ve skutečnosti to tak ale není. Každé tělo je dokonalé takové, jaké je, a s procesem stárnutí se v něm odehrávají změny, které mohou mnohému napomoci – a to i lepšímu sexu.

Zkušenosti

Dokonalý milenec je ten, který má zkušenosti a ví, co a jak. Ani to není pravda. Jediná dovednost, která se podle odbornice při sexu počítá, je ochota věnovat pozornost partnerovi a zároveň svým vlastním zkušenostem.

Co nedělat po rozchodu aneb Jak se posunout dál

Vztahy a sex

Jak předcházet výbuchu emocí, když vás naštve protějšek

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám