Hlavní obsah

Co nedělat po rozchodu aneb Jak se posunout dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokterý rozchod je jednoduchý. Kromě přívalu nepříjemných emocí, bolesti či smutku je třeba vyřešit i různé „potřeby“, které vás mohou přepadat. Tedy pokud se od svého bývalého protějšku opravdu chcete trvale a definitivně odpoutat a jít v životě dál vlastní cestou.

Foto: Profimedia.cz

Rozchod není jednoduchý. Některé činy, kterých se držíme bezprostředně poté, mohou celý proces uzdravení výrazně ztížit.

Článek

Rozchody bývají bolestivé. I když už je po všem a vy jste sami, stále máte v mysli obrázky vás dvou, přemýšlíte, co ten druhý dělá, jestli je stejně zničený jako vy, nebo se už posunul dál atd. Právě období po rozchodu je to nejtěžší z hlediska některých rozhodnutí. Psycholožka Cortney Warrenová radí držet se několika kroků a rozhodně nedělat některé věci, ke kterým máme snahu sklouzávat.

1. Nesnažte se kontaktovat bývalého partnera (partnerku)

Po rozchodu, obzvlášť pokud je nečekaný, bývá těžké ignorovat veškeré „potřeby“ oslovit dotyčného nebo dotyčnou.

„Možná budete chtít odpovědi, možná si jen vylít srdce, jak vám partner ublížil, možná být jen v jeho blízkosti, protože vám to na chvíli pomůže utlumit bolest, kterou cítíte. Jenže to vám hojení po rozchodu příliš neusnadní,“ uvádí pro Psychology Today odbornice. Proto radí na čas přerušit veškerý kontakt.

Tři znamení, že je vztah odsouzen k zániku

Vztahy a sex

2. Nehledejte informace o svém bývalém protějšku

Dalším běžným krokem po rozchodu je, že se někteří lidé snaží alespoň pravidelně sledovat na sociálních sítích, co bývalí partneři dělají. Jak se jim daří, s kým jsou a podobně.

Jenže ani tento krok není tím správným, pokud se chcete z rozchodu opravdu dostat. O to víc, pokud už se dotyčný posunul dál – sledováním jeho nového života si budete jen ubližovat.

3. Zapomeňte na sex s ex a možná i s někým jiným

„Sex je velmi komplikované téma, pokud jde o rozchody. Pokud jste do někoho zamilovaní, sex je spojen s emocí, kterou k někomu cítíte. Jenže je i řada lidí, pro které je sex jen sex. A pro ty pak není nic špatného na tom, když si ho i po rozchodu sem tam s bývalým protějškem užijí, případně s někým jiným, bez závazků. Ovšem i to může celý proces hojení ztížit, pokud se opravdu chcete hnout dál,“ vysvětluje Warrenová.

Způsoby, jakými technologie transformují náš sexuální život

Vztahy a sex

4. Nejednejte impulzivně

Impulzivní chování je často viditelné ve chvílích, kdy nás ovládají právě emoce – často tak konáme bez promýšlení následků. Může jít o cokoli, co dělá někdy snad každý – impulzivní nájezd na ledničku uprostřed noci, nárazové nakupování věcí, které ve skutečnosti nepotřebujeme, popíjení na zklidnění nervů a podobně.

„Pokud ve chvílích velké paniky či bolesti nevíte, jak dál, na chvíli se zastavte. Zkuste si všímat svých pocitů a počkejte, než skutečně promyslíte, jaké může mít váš krok následky. To se týká i unáhleného kontaktování, případně napadání nebo urážení protějšku po rozchodu,“ dává příklad psycholožka.

5. Pozor na „záludné“ myšlenky

Obecně platí, že když jsme ve vztahu, máme tendenci vidět partnera v tom lepším světle. I po rozchodu se ale řada lidí drží podobného myšlení, jako by byl bývalý partner ten jediný, s kým mohou být šťastní. Hlavou se jim tak mohou honit věty jako „Už nikdy nebudu tak šťastný/á jako s ním/ní“, „Určitě už mě nikdo nebude chtít“ a podobně.

Nic z toho ovšem není pravda – nemyslete negativně, zaměřte se na to dobré, a hlavně v tu chvíli myslete sami na sebe a svou budoucnost.

Náznaky emocionálního zneužívání, které lidé často přehlížejí

Vztahy a sex

Proč odmítnutí neseme tak těžce

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám