Hlavní obsah

Jak předcházet výbuchu emocí, když vás naštve protějšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádný vztah není dokonalý a zcela bez hádek. Soužití dvou lidí s sebou nese obrovské množství třecích míst, natož v okamžiku, kdy se rodina rozroste o další členy. Důvodů k naštvání je tak v běžném životě skutečně spousta. Ve většině případů se ale jedná o malichernosti a tedy věci, na kterých život vůbec nestojí. Dopady hádek, které vznikly na základě těchto sporů, ale mohou být katastrofální.

Foto: Profimedia.cz

Soužití dvou lidí s sebou nese obrovské množství třecích míst.

Článek

Připravili jsme pro vás několik rad, jak zabránit zbytečnému výbuchu emocí, když vás druhý naštve, abyste mohli snáze najít nadhled či klidnou mysl pro řešení problému.

1. Rozdýchejte to

Když vás něco rozzlobí, tělo věří, že je v ohrožení vaše přežití, a tak vás chrání přechodem do režimu boj/útěk. Tento prastarý mechanismus způsobí, že začnete zcela přirozeně mělce dýchat.

Je tedy důležité dát tělu vědět, že se nejedná o boj na život a smrt a to tak, že se zhluboka a promyšleně nadechnete.

„Zkuste se tedy čtyřikrát zhluboka nadechnout a přerušit tak mělké dýchání,“ doporučuje psycholožka a rodinná terapeutka Judy Tiesel-Jensenová.

Jak partnerovi citlivě říct, co vám vadí

Vztahy a sex

2. Snižte tepovou frekvenci

Při řešení problémů může být kontraproduktivní i zrychlený srdeční tep. Jak uvádí vědec a odborník na vztahy John Gottman, pokud je srdeční frekvence vyšší než 98 tepů za minutu, lidé ztrácejí přístup ke kreativním částem mozku, které řeší konflikty. V ten okamžik totiž mozek začíná řešit, zda kvůli vysokému tepu nemá bojovat o přežití.

Jakmile se srdeční frekvence vrátí pod 98 tepů za minutu, vše se opět vrátí do standardního stavu.

3. Udělejte si oddechový čas

Pokud na sobě cítíte, že jste stále naštvaní, pak může pomoci na chvíli odejít z místnosti. Je to způsob, jak získat čas na zklidnění emocí. Druhému řekněte, že si potřebujete odpočinout, dát si horkou sprchu nebo si jít zaběhat apod.

Obvykle stačí 30 minut času pro sebe, abyste zklidnili svou mysl.

4. Pojmenujte své pocity

Poté je vždy dobré před druhým pojmenovat své pocity, které vás tak rozhodily. „Odhalení a pojmenování základních emocí vám pomůže začít odpouštět a lépe i pochopit reakce druhého,“ upozorňuje Judy Tiesel-Jensenová.

Varovné signály, které naznačují, že vašemu manželství hrozí rozvod

Vztahy a sex

Co dělat, když se váš vztah proměnil v jednu nekonečnou hádku

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám