Hlavní obsah

Manžel byl neustále podrážděný a náladový, infekci od klíštěte za tím nikdo nehledal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S manželem se nikdy nehádali. Oba byli vzdělaní a věděli, že všechny neshody si lze rozumně vysvětlit. Před deseti lety se ale vše změnilo. Manžel začal být neustále podrážděný a náladový a při sebemenším problému vyvolal hádku.

Foto: Profimedia.cz

Za změnou chování může stát i infekce přenášená klíšťaty.

Článek

Původně si Nicole Danielle Bellová myslela, že je její muž Russ jen unavený a depresivní, protože zůstal místo ní na rodičovské dovolené s dětmi. Proto mu i tehdy navrhla, aby se vrátil do práce. Ale nechtěl a byl ještě víc nepříjemný.

Společně se proto dohodli, že začnou chodit do manželské poradny, terapie ale nepomáhaly. Rozvod byl tak u nich na spadnutí.

Pak Nicole jednoho dne v roce 2016 volali z bezpečnostní agentury, že u nich doma něco spustilo alarm. Volala okamžitě manželovi a ten jí sdělil, že alarm spustil on, protože si nedokázal vzpomenout na pětimístní kód. V ten okamžik si Nicole uvědomila, že všechny ty výkyvy nálad u manžela mohou souviset s nějakou chorobou.

Následující rok tak Russ absolvoval řadu vyšetření, ale všechna s negativním výsledkem. U nich doma přitom panovalo doslova peklo, společně se nemohli vůbec na ničem shodnout. Nakonec byla Russovi diagnostikována časná Alzheimerova choroba.

Ačkoliv měl Russ výpadky paměti, Nicole tomu nechtěla věřit. Russ neměl jednak na tuto nemoc ještě věk, a navíc neměl ani žádnou dědičnou predispozici k této nemoci. Proto se rozhodla pátrat dál.

Neléčená borelióza může zasáhnout nervový systém člověka

Zdraví

Až o dva roky později lékaři zjistili správnou diagnózu. Za vše mohlo klíště. Russ trpěl dokonce třemi infekcemi přenášenými klíšťaty – boreliózou, bartonellou a babesiou. Odborníci o nich hovoří jako o třech B, jež přenáší klíšťata. Všechny tři onemocnění přitom mohou vést k poruchám nálady a kognitivnímu poklesu mozkové činnosti.

Boreliózu lidé mají nejčastěji spjatou s červeným flekem okolo kousnutí klíštěte a zvýšenou teplotou. Russ nic z toho ale neměl. Podle statistik se tak ale děje poměrně často u závažných forem lymské boreliózy.

Symptomy se totiž liší v závislosti na reakci imunitního systému a místě, kde se infekce nachází. Pokud bakterie infikují klouby, propukne artritida, když srdce, tak se rozvine lymská karditida, a pokud infikují mozek, mohou se objevit neurologické příznaky jako u Russe.

Bartonelóza je méně známá nemoc, ale ukazuje se, že je častější, než se dříve myslelo. Toto onemocnění přenáší blechy, klíšťata a vši. Často se ale také v souvislosti s tímto onemocněním hovoří jako o nemoci z kočičího škrábnutí.

Podle jedné studie bylo různými druhy bartonelly infikováno 27 % veterinářů. Mezi nejčastější příznaky přitom patří podrážděnost, vztek, deprese a úzkosti. Tedy přesně ty samé příznaky, které měl Russ. Extrémnější případy přitom jsou spjaté i se schizofrenií a dalšími psychiatrickými diagnózami.

Další nemoci přenášené klíšťaty

  • Klíšťová encefalitida – je závažná akutní neuroinfekce, hlavním přenašečem viru v našich podmínkách je přisáté klíště obecné, onemocnění může být přenášeno ale i neupraveným kravským, kozím či ovčím mlékem či jeho produkty ze zvířat, jež jsou nakažena. V první fázi jde o chřipkové příznaky, které imunitní systém většinou zvládne. Pokud ne, nastává druhá, akutní fáze doprovázená silnými bolestmi hlavy, zvracením, světloplachostí, třesy, závratěmi, vysokou horečkou, může dojít k obrně končetin, hlavových nervů, poruchám sluchu.
  • Babesia je spojena s únavou, poruchami spánku a bolestmi svalů.
  • Ehrlichia může způsobit záchvaty, potíže s dýcháním a selhání orgánů.
  • Neoehrlichióza projevuje se zimnicí s vysokou a opakující se horečkou, stěhovavými bolestmi svalů, kloubů, bolestí hlavy, ztuhlostí krku, nevolností, cévními a tromboembolickými příhodami.
  • Mykoplazma má za následek únavu, muskuloskeletální symptomy a kognitivní problémy.
  • Tularémie Onemocnění se projevuje horečnatými stavy spojenými se zduřením uzlin, nekrózami jater a sleziny. Pokud k infekci došlo vdechnutí infikovaného prachu/aerosolu, projevuje se nemoc dušností a kašlem. Nejčastější forma nákazy je však kožní infekce vznikající při poranění kůže. Místo se zanítí a vzniká vřed následovaný i zánětem lymfatických uzlin.

Problémová diagnostika

Pokud máte podezření na tato onemocnění, měli byste se nechat otestovat. Problém ale je, že standardní dvoustupňový krevní test na bázi protilátek není zcela dostatečný. Jak ukázala studie z roku 2020, v rámci těchto testů bylo pozitivních jen 29 % lidí, kteří měli již prokázanou lymskou boreliózu.

Je to dáno zejména tím, že chronická infekce oslabuje imunitní systém. Menší imunitní reakce přitom značí nižší hladinu protilátek a tím i menší šanci, že standardní testy infekci odhalí.

Kvůli klíšťové meningoencefalitidě skončil v kómatu, teď je na vozíku a pracuje na návratu do života

Zdraví

I z tohoto důvodu infekce v roce 2016 nebyla odhalena ani u Russe. Na to, že onemocnění má, se přišlo až za rok a půl, kdy ho otestovali jinou metodou, kdy místo testu na protilátky byly testovány samotné bakterie pomocí polymerázové řetězové reakce neboli PCR testu, který se používá i pro covid-19.

Co potvrdí infekci

  • Krevní test PCR. Je považován za poměrně přesný, pokud se v krvi nachází DNA z borelií.
  • Kultivace. Probíhá na speciálním materiálu v laboratoři, v případě borelií je ale velmi obtížná.
  • Vyšetření mozkomíšního moku. Zkoumá se hladina protilátek a bílkovin v této tělesné tekutině, která obklopuje mozek a míchu.

Pozdní diagnostika může mít fatální důsledky

I když lékaři u Russe nakonec našli pravý důvod jeho potíží a následně nasadili správnou léčbu, na jeho uzdravení už bylo pozdě.

Russ podstoupil 18měsíční intenzivní léčbu, během níž prožil hned několik vzestupů a pádů. Nakonec se ale lékařům již nepodařilo zastavit kognitivní úpadek mozkové činnosti a Russ skončil v léčebně pro nemocné s demencí.

Nicole tak nyní apeluje na všechny lidi, aby nepodceňovali změny osobnosti u svých nejbližších. Pokud u nich nezabere psychologická terapie, měli by pátrat dál a mezi prvními kroky zjistit, zda se nejedná o infekci přenášenou klíšťaty. Vždy je v tomto směru lepší vsadit na vyšetření u lékaře, jenž se na toto onemocnění zaměřuje.

Každý by si měl být vědom faktu, že klíšťata mohou skutečně zabíjet, a je proto důležité nepodceňovat žádné varovné signály. Stejně tak důležité je i dbát na řádnou prevenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám