Hlavní obsah

Syndrom spolubydlících aneb Když ze vztahu vyprchala vášeň a intimita

Novinky, sta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyprchala z vašeho vztahu vášeň a intimita a jste spolu spíše ze zvyku či z přátelství? Sdílíte spolu domácnost, ale už ne polibky, pohlazení a obejmutí? Pokud ano, je pravděpodobné, že zažíváte syndrom spolubydlících. Je vůbec možné s tím něco udělat?

Foto: Envato

Syndrom spolubydlících je v romantických vztazích častým problémem.

Článek

Syndrom spolubydlících se vztahuje na páry, které spolu žijí a jsou dobře sehranými přáteli. Často se také dělí o výchovu svých dětí, domácí práce a rodinné finance. Intimní a citové pouto ale mezi nimi zesláblo či úplně zaniklo.

Jak poznat, že se potýkáte se syndromem spolubydlících? Nejprve se zaměřme na šest znaků syndromu spolubydlících. Každý problém ve vztahu je totiž nejprve potřeba správně pojmenovat.

1. Společné soužití funguje dobře

Pár potýkající se s tímto častým syndromem spolu sice intimně nežije, nicméně spolu skvěle vychází. Mezi partnery tak nedochází k žádným konfliktům, ale naopak se jedná o harmonický vztah plný společných zájmů a duchaplných konverzací. Téměř se zdá, že pár oddaluje rozchod, protože doufá v obnovení ztracené vášně.

Největší sexuální mýtus: Ženy ztrácejí s věkem chuť na sex

Vztahy a sex

2. Sex se nekoná

Partneři spolu již intimně nežijí, což je oběma vnímáno jako problém. Univerzita v britském Southamptonu nedávno vypracovala na toto téma studii, podle které je častou příčinou problému nedostatečné citové spojení mezi partnery. Může se ale také stát, že nedostatek zájmu jednoho z partnerů o sex postupně odradí i druhého z páru, který se přestane dál snažit.

3. Vztah je udržován především společnými povinnostmi

Proč spolu páry potýkající se syndromem spolubydlících vůbec zůstávají? Příčinou jsou rutinní povinnosti jako práce a péče o domácnost. Někdy je samotné ukončení vztahu náročnější než v něm přetrvávat.

4. Rutina oba partnery dusí, přesto se bojí vztah ukončit

Dopady rozchodu jsou pro obě strany velmi obtížné. Partneři ve vyhaslých vztazích spolu proto často dál zůstávají především kvůli strachu z osamění nebo přetrvávajícímu emocionálnímu poutu. V případě syndromu spolubydlících spolu pár často zůstává kvůli rutině, na kterou jsou oba zvyklí.

5. Láska přetrvává, ale chybí péče a zájem

Partneři se často navzájem zanedbávají a o svoji lásku již nepečují a nevěnují jeden druhému pozornost. Z toho důvodu se také často objevují pocity osamění.

6. Oba se vyhýbají mluvení o tom, co se děje

V případě tohoto syndromu je zřejmý nedostatek komunikace. Pár, který trpí nedostatkem vášně a intimity, se totiž úmyslně vyhýbá debatě o tomto problému. To ale ve výsledku může vést k dalšímu vzdalování se jeden druhému.

Jak rychle a jednoduše překonat rozchod

Vztahy a sex

Jak se se syndromem vypořádat:

Když se ze vztahu vytratí intimita a vášeň, mají partneři tendenci zametat problém pod koberec a ignorovat ho. Položte si ale otázku: jste ve vztahu skutečně šťastný či šťastná? Pokud je vaše odpověď záporná, máme pro vás pět tipů, jak proti syndromu spolubydlících bojovat.

1. Promluvte si

Řekněte si, co potřebujete vy a co potřebuje váš partner. Pokud si procházíte obdobím bez sexu, empatickým a citlivým způsobem si spolu pohovořte. Studie publikovaná v odborném časopise Frontiers in Psychology zdůrazňuje, že komunikace je srdcem a hnací silou vztahu.

2. Pracujte na emočním poutu

Pokud chcete obnovit intimitu a vášeň, pracujte na svých citech a vzájemné péči. Věnujte jeden druhému pozornost. Bez emocí a péče bude těžké vztah obnovit.

3. Postupujte pomalu a bez velkých očekávání

Pracujte spíše na jemném, pomalém a oddaném procesu. Nechte lásku plynout, protože vybudovat si nový intimní vztah bude nějaký čas trvat. Vyvarujte se také velkých očekávání a rychlých změn.

4. Změňte svoji rutinu, překvapujte se a improvizujte

Rutina potlačuje vášeň, dejte si proto za cíl z ní co nejvíce unikat. Překvapujte se náhlými schůzkami a výlety plánovanými na poslední chvíli. Společně také pracujte na svých přáních a snech.

5. Požádejte o pomoc

Pokud se vám nedaří pracovat na vašem vztahu tak, jak jste doufali, je rozumné vyhledat pomoc profesionála. Mějte na paměti, že syndrom spolubydlících je velmi častý a neměli byste se tak zdráhat, nebo dokonce stydět vyhledat pomoc.

Jak poznat, že chodíte s nesebevědomým mužem

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Manželské poradny

Reklama

Související témata:
Syndrom spolubydlícího

Výběr článků

Načítám