Hlavní obsah

Když nedostatek lásky nahradíte přejídáním

Právo, Alice Vondrová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spousta žen řeší své problémy přejídáním. Je to dokonce jedna z nejběžnějších reakcí, když jim chybí láska a blízkost partnera. Pokud se cítí citově podvyživené, často sahají po nejdostupnější náhradě - a tou je jídlo. Díky němu potlačí alespoň na chvíli pocit nejistoty. Otupí také nepříjemné emoce i vášně a pocit vnitřní prázdnoty. Oblíbená jídla nebo dobroty pro ně představují zdroj pozitivních a příjemných zážitků. Jídlo jim slouží jako berlička.

Foto: Profimedia.cz

Nejúčinnějším řešením obezity je hledat její příčiny.

Článek

Podobně reagují i ženy chronicky přetížené a unavené, které cítí, že nároky na ně kladené přesahují jejich fyzické i psychické síly. Obvykle je přitom pronásleduje nutkavý pocit, že musí být výkonné, vše musí zvládnout, a to dokonale. Také mají dojem, že vše visí jen na nich. Ve víru povinností se odnaučí přirozeně odpočívat. Trpí představou, že si to nemohou dovolit. Jedinou úlevou, kterou si dovolit mohou, je jídlo.

Ve stálém stresu trpí i jejich organismus. Chybí mu energie. Postiženým ženám ji nedodá zdravé zelené lupení, ale něco velkého a sladkého. Jde tedy opět o zástupné uspokojení a zástupné řešení problému. Místo odpočinku si dopřejí jídlo. A to všechno jenom proto, aby mohly pokračovat na ještě vyšší obrátky. Místo jedné potřeby je nadměrně uspokojována potřeba jiná.

Pro tyto ženy bývá společné to, že o svých problémech nechtějí hovořit nebo je nemají s kým probrat. Pokud se je snaží řešit, zabývají se jejich důsledky, tedy obezitou, a ne příčinou, a tou je citové strádání.

Začarovaný kruh drastických diet

Vadí jim, že tloustnou, a proto začnou držet nějakou drastickou dietu. Tím se dostanou do ještě většího stresu, než v jakém byly. Trápí tělo hladem, duše strádá a brání se. Jak? Touhou po jídle!

Pokud žena dál hubne, tato touha enormně roste. Proto se drastické diety nedají nikdy dlouho vydržet. Po dietě následuje přejídání. Vyhladovělé tělo skočí po všem. Předchozí strádání ho navíc poučilo. I kalorie, které by normálně spálilo, si uloží do zásoby. Snaží se připravit na další možný „hladomor“.

Výsledek je logický, žena přibírá stále víc a víc. Pohled na ručičku váhy ji psychicky deprimuje a jídlo jí zase slouží jako útěcha. Kolotoč pokračuje.

Nejúčinnějším řešením obezity je hledat její příčiny. Na to ale člověk většinou sám nestačí. Musí vyhledat odbornou pomoc. Obvykle jen za pomoci terapeuta žena pochopí sebe sama a své potřeby. Uvědomí si podstatu svých problémů. Začne pak řešit své neuspokojivé vztahy a nastolí klidnější pracovní i životní tempo. Pak se pustí do rozumné a mírné redukční diety. Ta sice nevede k rychlým výsledkům, ale zato k těm trvalým.

Reklama

Výběr článků

Načítám