Hlavní obsah

Skrytá síla lidského objetí aneb Proč nám tolik chybí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mnoha místech světa s nástupem jara a mírnící se pandemií koronaviru lidé netrpělivě očekávají nastupující rozvolnění. Těší se nejen na návštěvy restaurací, nákupy, ale i na své blízké. A s tím snad i možnost udělat něco, co dlouho nemohli – obejmout se.

Foto: Profimedia.cz

Obejmout se s kamarády, rodinou... to mnoha lidem velmi chybí.

Článek

Britský Úřad pro národní statistiku během prvního lockdownu v zemi od 3. dubna do 3. května 2020 sbíral informace od občanů, ze kterých vyplynulo, že pro 30,9 procenta z nich byl nejvíce frustrující pocit osamělosti, se kterým se v té době potýkali.

A právě nemožnost se obejmout s blízkými onen pocit osamělosti ještě prohlubovala. Což ale naopak znamená, že pokud opětovně na mnoha místech dojde k možnosti obnovení blízkého kontaktu a sdružování, může být právě objetí oním nejlepším lékem, který může pomoci k lepší náladě, a to především starším lidem.

Koronavirové návyky, které je vhodné si udržet i do budoucna

Zdraví

„Konečně snad dojde k možnosti obnovení mezilidského kontaktu. Když se budou lidé moci znovu obejmout, bude to pro mnohé klíčové,“ potvrzuje pro server Independent psycholožka Shungu Hilda M’gadzahová. Obyčejné objetí ale umí mnohem více.

Může pomoci v boji s úzkostí

Prudký nárůst pocitu osamělosti u řady lidí v době lockdownu může souviset i s úzkostmi a depresemi, jak potvrzuje zjištění charitativní organizace Mind, která se zaměřuje právě na duševní zdraví.

„Více než dvě třetiny dospělých trpících duševními problémy uvedlo, že se jejich stav v době lockdownu zhoršil. Podobné duševní potíže jsou viditelné i u lidí, kteří dříve byli v pořádku, a to jako přímý důsledek pandemie a potíží s tím spojených.“

Jak si poradit se sociální úzkostí, nepříjemným fenoménem poslední doby

Zdraví

„Nárůst lidí trpících depresemi a úzkostí je v mnoha případech vyvolán právě izolací. Něco tak jednoduchého, jako je objetí, tak může být i v těchto případech prospěšné a doslova uzdravující,“ uvádí M’gadzahová.

Zvyšuje sebeúctu

Jako další výhodu lidského objetí uvádí psycholožka M’gadzahová zvýšení sebeúcty.

„Pokud se člověk cítí na dně, i obyčejné objetí mu dá najevo, že tu je někdo, komu na něm záleží. A i díky tomu mohou lidé cítit větší pocit uspokojení sami se sebou, budou schopní bojovat a čelit mnoha dalším výzvám.“

Kde hledat pomoc při duševní krizi

Zdraví

Další výhody

Lidské objetí má podle některých názorů potenciál ovlivňovat i naše fyzické zdraví. Jistá studie publikovaná v časopise Biological Psychology například naznačila, že ženy, které se často objímaly, měly nižší krevní tlak a vyšší hladinu oxytocinu (hormon lásky).

Studie zadaná na Carnegie Mellon University v americké Pensylvánii pak zkoumala, zda může objetí zabránit tomu, abychom onemocněli.

Vedoucí výzkumník Sheldon Cohen k tomu uvedl: „Víme, že lidé, kteří zažívají trvalé konflikty s jinými lidmi, hůře odolávají různým virům. Také víme, že lidé, kterým se dostává společenská a sociální podpora, jsou částečně chráněni před účinky stresu a jeho vlivu na psychologické stavy, jako je deprese či úzkost. V rámci zkoumání jsme tedy testovali, zda vnímání společenské podpory je stejně účinné při ochraně před infekcemi vyvolanými stresem, a také to, zda objímání může být součástí těchto pocitů podpory.”

Podle výsledků prý zjistil, že „lidé, kterým se dostává častějšího objetí, jsou o něco více chráněni před infekcemi než ostatní“.

Anketa

Těšíte se, až budete moci bez obav znovu obejmout své blízké, přátele?
Ano, tento kontakt mi velmi chybí
87,9 %
Ne, blízkého kontaktu se bojím
2 %
Ne, objímání mi nikdy nebylo blízké
10,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2792 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám