Hlavní obsah

Kdo chce hubnout, měl by jíst polévky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V jídelníčku lidí, kteří se snaží snížit svou hmotnost, by neměla chybět polévka. Člověka totiž zasytí a porci dalšího jídla už nemusí mít tak velkou, jako kdyby ji neměl. Vyvolává pocit sytosti, i když má poměrně nízký obsah energie. Je v ní navíc řada vitamínů, upozorňují francouzští odborníci. Nejvíc zasytí polévka s kousky zeleniny.

Foto: archiv Miss Junior

Miss Junior ČR 2011 podpoří finalistky soutěže Miss Junior 2012 na zámecké sýpce v Blansku.

Článek

Průzkum uvádí, že lidé, kteří měli k obědu jako první chod právě takovou polévku, snížili příjem energie o 20 procent. Konzumace polévek má vliv i na hladinu cholesterolu v krvi. Lidé, kteří je jedí pravidelně, mají méně cholesterolu než ti, kteří si ji dají jen občas, řekl dnes novinářům Jiří Brát ze společnosti Unilever.

Průzkum potvrdil, že pravidelná konzumace polévek při večeři přispívá i k lepší výživové rovnováze během dne. Lidé totiž více snídají a méně jídla sní při večeři. Odborníci na výživu považují toto rozložení stravy za příznivější, protože energetický výdej většiny lidí je největší během dne, odpoledne a večer se snižuje.

Stálí konzumenti polévek mají také nižší celodenní příjem energie a zajištěn přísun vitaminu jako například betakarotenu, kyseliny listové a vitaminů C a E. Polévky mají význam i v pitném režimu. Člověk by měl denně přijmout 2,5 až tři litry tekutin. Do tohoto množství se započítávají i tekutiny získané z jídla, třeba právě polévek.

Reklama

Výběr článků

Načítám