Hlavní obsah

Je to velké nedorozumění, řekl majitel vozu, ze kterého se v Plzni mávalo nacistickou vlajkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Novinkám se podařilo kontaktovat majitele vozu, ze kterého se v neděli mávalo v Konvoji svobody v Plzni vlajkou s hákovými křížem. Muž z Prachaticka se vyjádřil, že je to omyl a velké nedorozumění. Uvedl, že se musí poradit s právníkem. Policisté zatím v případu nikoho neobvinili.

Foto: Město Plzeň
Článek

„Vůbec se k celé věci nemohu vyjadřovat, měl bych se poradit s právníkem,“ řekl Novinkám 41letý muž z Prachaticka. Předtím však připustil, že celou věc chápe jako omyl a velké nedorozumění. „Mám zákaz i od vyšetřovatelů se k celé věci vyjadřovat,“ potvrdil muž, že jej vyšetřuje policie.

Účastníci konvoje vlajku s hákovým křížem tvrdě odsoudili. Podle Václava Vostradovského z Klubu vojenské historie Gabreta, který se na oslavách podílel, se v žádném případě nejednalo o neškodnou náhodu. „Zúčastnil jsem se těch oslav a vezl jsem první auto. Tohle auto bylo až v zadním konvoji. Když jsem viděl záběr, na kterém řidič předává ženě vlajku s hákovým křížem, rozhodně mi to nepřišlo jako náhoda. Tenhle člověk degradoval celé slavnosti. Je to těžká neúcta k osvoboditelům,“ je přesvědčený Vostradovský.

Podle něho se nejednalo o právoplatného účastníka konvoje. „Podle toho, co jsem slyšel, neměl jeho vůz ani technickou kontrolu,“ podotkl Vostradovský. Přestože klub Gabreta působí na Šumavě a muž je z Prachaticka, Vostradovský jej nezná. „Nikdy jsem s ním nebyl v kontaktu, a to pravidelně pořádáme oslavy osvobození i na jihu Čech,“ dodal Vostradovský.

Policisté zatím nikoho v případu neobvinili. Případ klasifikovali jako přečin projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. „V současné době prověřujeme dvě osoby,“ potvrdila mluvčí plzeňské policie Michaela Raindlová.

V plzeňském Konvoji svobody se mávalo vlajkou s hákovým křížem, policie podezřívá dva Čechy

Krimi

Policisté vyšetřují případ od neděle. Na záběrech, které se objevily na internetu, je vidět, jak jeden z řidičů amerického konvoje předává své spolujezdkyni červenou vlajku s černým hákovým křížem na bílém poli, jakou používali za druhé světové války nacisté. Žena s malou holčičkou na klíně vlajkou přihlížejícím zamává.

FOTO: Plzní projel Konvoj svobody. Veteráni chyběli

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám