Hlavní obsah

Jedenáct znamení, která napoví, že jste ve vztahu se sobcem

Novinky, sta

Stará moudrost praví, že láska je slepá. Zamilovaní lidé si tak často nasadí růžové brýle a snadno přehlédnou partnerovy nedostatky. Ačkoliv nikdo není dokonalý, je třeba rozlišit drobné negativní vlastnosti či chování partnera od závažnějších problémů, kdy se osoba vám nejdražší chová sobecky a ve vztahu staví sebe vždy na první místo.

Foto: Envato

Sobecký partner je často také sobeckým milencem.

Článek

O varovných signálech, které takové sobecké chování prozradí, se pro vztahový server Bolde rozepsala expertka Jordan Whiteová. Ta zároveň uvedla i několik tipů na to, jak s takovým partnerem či partnerkou jednat.

1. Mluví stále jenom o sobě a vás se na nic nezeptá

Popíše vám váš partner celý svůj den, ale když začnete mluvit vy o tom svém, přestane ho konverzace zajímat? Stejně tak se nikdy nezeptá, jak se máte nebo jak se cítíte? Nezájem o druhého je první známkou sobeckosti ve vztahu.

2. Ignoruje nebo zlehčuje vaše pocity

Reakce partnera na každou hádku nebo problém je co nejrychleji vše ukončit, aniž by váš problém pomohl vyřešit nebo se o něj alespoň hlouběji zajímal. Obvykle vám také vytýká, že přehnaně reagujete nebo jste ho špatně pochopili. Nic totiž nikdy není jeho vina.

3. Jste vždy ten první, kdo se omlouvá

Po každé vaší hádce jste vy ten (ta) první, kdo se přijde omluvit, ačkoliv to často nebyla vaše chyba. Omluva je ale jediný způsob, jak konflikt ukončit a vyhnout se přetrvávajícímu dusnu ve vztahu, které by váš partner jinak vyvolal.

Spasitelský komplex ve vztahu aneb Když se snažíte pana nedokonalého proměnit v prince

Vztahy a sex

4. Je raději sám nebo se svými přáteli než s vámi

Trávit čas sám se sebou nebo se svými přáteli je důležité, vždy je ale třeba udělat si čas i jeden na druhého. Před partnery, kteří se raději věnují videohrám, či partnerkám, které jdou raději s kamarádkami do kavárny, byste se měli mít na pozoru.

5. Musí mít vše pod kontrolou

Jednoduše chce mít ve vztahu veškerou moc, a tak kontroluje každé vaše rozhodnutí. Může vám sice tvrdit, že se o vás chce pouze postarat, trochu ale tušíte, že to není pravda.

6. Nikdy neudělá nic navíc

Kvůli vám a vaší spokojenosti nemění svoje zvyky ani nevychází ze svojí komfortní zóny. Nedočkáte se tak žádného romantického překvapení ani malého gesta. I to je známka sobeckosti ve vztahu.

7. Hezké věci, které pro vás dělá, mají postranní motiv

Každé pěkné gesto vašeho protějšku má ve skutečnosti nějaký postranní motiv, a nic tak nedělá jenom proto, aby vám udělal radost. Takže ačkoliv bere, zpátky příliš nedává.

8. Chce, abyste tu pro něj byli, ačkoliv on sám gesto neopětuje

Přesto, že jste emociální podporou vašeho partnera, on určitě není ta vaše. Rád se nechává vyslechnout nebo utěšit, ale totéž vám nenabídne. Klidně vám bude vyprávět o těžkém dni v práci nebo hádce s kamarádem, ale když se budete chtít svěřit vy, přestane ho diskuse zajímat.

Speed dating: Deset rande za jeden večer

Vztahy a sex

9. Sobecký partner je zároveň sobecký milenec

V posteli mu jde pouze o sebe a svoje uspokojení, a dává tak jasně najevo, že jeho potřeby jsou důležitější než ty vaše. Automaticky také předpokládá, že budete souhlasit se všemi jako návrhy.

10. Neumí dělat kompromisy

Romantický vztah může fungovat, jen pokud jsou oba partneři schopni dělat kompromisy. Když jeden z nich ale odmítá udělat cokoliv, co si přeje ten druhý, není to dobré znamení.

11. Jenom já, nikoliv my

Být ve vztahu samozřejmě neznamená, že byste měli přijít o svoji individualitu. Váš parter by vás ale měl zahrnovat do svých plánů a úvah směrem k budoucnosti. Sobecký partner dělá to, co je nejlepší pro něj, aniž by přemýšlel o tom, jak to ovlivní vás.

Co dělat, když jste ve vztahu se sobcem?

Možná jste svého partnera či partnerku v několika bodech poznali. To ale neznamená, že je váš vztah ihned odsouzen k zániku. Existuje totiž i několik triků, jak se s takovým člověkem vypořádat.

  • Zkuste pochopit jeho minulost

Možná se vašemu protějšku v minulosti stalo něco, co vedlo k jeho sobeckému chování. Je možné, že se mu rodiče věnovali až příliš, a on tak získal pocit, že se svět točí jenom kolem něj. Nebo se mu naopak věnovali málo a jeho přání nebyla nikdy vyslyšena. Pokud se ponoříte hlouběji do jeho dřívějšího života, můžete zjistit, kde se bere jeho sobecké chování jako partnera a co by mohlo vést k řešení.

Pouto mezi partnery mohou posílit i zlozvyky

Vztahy a sex
  • Konfrontujte ho s jeho chováním a neustupujte

Možná si váš partner ani neuvědomuje, co dělá a jak moc vám to ubližuje. V takovém případě je potřeba upřímnost a vysvětlení, že sobecké chování neovlivňuje pouze vás, ale i váš vztah jako celek. Pokud si však je svého jednání vědom, je potřeba dát svému partnerovi najevo, že se s takovým přístupem nesmíříte.

  • Stanovte si hranice

Pokud se potýkáte se sobeckým chováním ze strany partnera, je nutné mu jasně ukázat, kde leží vaše hranice a co jste ochotní tolerovat. Je nezbytné, aby partner tyto hranice respektoval a nedělal, co se mu zlíbí.

  • Pracujte na sebelásce

Dávejte sami sobě stejnou lásku a pozornost, jakou dáváte svému partnerovi. Investujte do sebe. Pokud totiž budete dlouhodobě investovat pouze do někoho jiného, budete brzy emocionálně vyčerpaní. Ve vztahu se sobeckým člověkem platí více než kde jinde, že je nutné mít čas i na svoje záliby a potřeby.

  • Pokud není schopen se změnit, odejděte

Váš partner může přijmout vaši zpětnou vazbu a konfrontovat svoje vlastní sobecké chování, nebo může nadále ignorovat vaše pocity a přijít o vás. Volba je na něm. I vy však máte svoji volbu, a to odejít a trvat na vztahu, jaký si přejete a zasloužíte. Jednostranný vztah nemůže nikdy fungovat.

  • Slibte si, že už nikdy znovu nevstoupíte do vztahu se sobeckým partnerem

Život je příliš krátký na to, abyste ho strávili s někým, kdo je sebestředný, sobecký a myslí si, že je tím jediným, na kom záleží. Slibte si, že v příštích vztazích budete pozornější k varovným signálům a neztratíte čas s někým, kdo za to nestojí.

Tři zásadní znaky, že jste v toxickém vztahu

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:
Sobci

Výběr článků

Načítám