Hlavní obsah

Jasná znamení, že je čas se rozejít

Vybudovat vztah nebývá jednoduché, stejně tak není snadné z něj odejít. Lidé si často racionalizují důvody, proč s někým zůstat, a to i přesto, že už jim vztah opravdu nic dobrého nepřináší. Jak zjistit, kdy už je na čase opravdu odejít?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pravdou je, že mnoho lidí zůstává v nefungujícím vztahu hlavně ze strachu – jednoduše proto, že se bojí, co by bylo, kdyby ho ukončili. Rovněž se bojí, že později zjistí, že to byla chyba, která se nedá vrátit. Stejně tak toho, že už nikdy nebudou znovu šťastní.

Naděje na vzkříšení vztahu bohužel ale bývá mnohdy stejně marná jako naděje, že se člověk probudí z dlouhodobého kómatu, vysvětluje pro server Yourtango koučka Mitzi Bockmannová.

Podle čeho poznat, že nastal čas vše skončit?

Nekomunikujete

Vztahy jsou velmi intenzivní a také velmi osobní. Klíčovou součástí jejich udržování je pak komunikace. Když nastanou jakékoli problémy, je třeba je řešit přímo, jasně se vyjadřovat a vzájemně si porozumět v tom, čeho chcete dosáhnout. Je potřeba brát i dávat, aby byly uspokojeny potřeby všech.

Nejčastější chyby, kterých se dopouštíme při komunikaci s partnerem

Vztahy a sex

Pokud vztah opravdu končí, jedním z jeho znaků je právě neschopnost jakékoli komunikace. Lidé spolu nejsou schopni a ochotni mluvit o svých pocitech a přáních, stejně tak nechtějí naslouchat ostatním. Problémy se v takovém stadiu nijak neřeší, a tak se prohlubují.

Jste-li ve vztahu, kde komunikace zcela chybí, pak je na čase z něj odejít a posunout se kupředu, radí Bockmannová.

Dostáváte smíšené signály

Je chování vašeho protějšku jako na horské dráze, jednou dole, jednou nahoře? Milující chování střídají momenty vzteku a povýšení? Stále častěji se na něco vymlouvá, celkově se k vám chová zcela odlišně než na začátku? Pak je třeba zpozornět.

„Lidé, kteří dávají do vztahu naprosto vše, podobné smíšené signály nevysílají,“ tvrdí Bockmannová.

Sexuální násilí by nemělo projít ani v manželství

Vztahy a sex

Samozřejmě, nikdo není dokonalý a každého někdy přepadnou chvíle hněvu, netrpělivosti nebo vzteku. Obecně by ale mělo platit, že lidé ve zdravých vztazích by se měli vzájemně respektovat a ctít.

Opakují se věci stále dokola?

Jste ve vztahu zaseknutí v cyklu dobrých a špatných stavů, dokola zažíváte klid před bouří a následné výbuchy vzteku? Hádáte se stále o stejné věci, řešíte stále stejné problémy?

Pokud doufáte, že se věci změní, ale bez ohledu na jakoukoli snahu z obou stran se nic nemění, je třeba s tím něco dělat. Pokud budete zůstávat, dostanete se do začarovaného kruhu negativních emocí, které vás jen budou vysávat.

Jak poznáte, že žijete s emočně nedostupným partnerem

Vztahy a sex

Zůstáváte ze špatných důvodů

Buďte k sobě upřímní. Nechcete vztah ukončit a odejít, protože se bojíte, že už se nikdy znovu nezamilujete a nebudete šťastní?

Zůstáváte, protože stále věříte, že pokud budete dotyčnou osobu dostatečně milovat, tak se změní? Zůstat byste měli, protože ji stále milujete a jste ve vztahu opravdu šťastní. Jakýkoli jiný důvod je špatný.

Podle čeho poznat, že partner uvažuje o rozchodu

Vztahy a sex

Nemáte život ve vlastních rukou

Ve vztahu je důležité, aby oba partneři měli prostor pro své záliby a nebyli zcela závislí jeden na druhém.

„Mám jednu klientku, která doslova žije a dýchá pro svého manžela. Společně se probouzejí, pak mu udělá snídani, odveze ho do práce, uklidí dům, když se vrátí zpět, připraví mu oběd i večeři a každou volnou minutu tráví s ním. Vzdala se pro něj všeho a tvrdí, že je šťastná, když on je šťastný. Jenže ve skutečnosti to tak není. Nemá dobrý pocit sama ze sebe, nedělá nic sama pro sebe. Nemá své sny a přání. Jediné, co má, je manžel, kterému se podřizuje,“ uvádí Bockmannová jeden z příběhů, který bohužel není tak ojedinělý, jak by se mohlo zdát.

„Ujistěte se, že máte svůj vlastní koníček nebo práci, které máte rádi. Že máte vlastní přátele, se kterými můžete trávit volný čas. Naučte se rovněž trávit čas sami se sebou. Rozhodujte se sami za sebe, aniž by vás někdo kontroloval. Vždy mějte život pevně ve svých rukou,“ uzavírá Bockmannová.

Reklama

Související témata:

Související články

Usmiřovací sex: Dobrý, nebo špatný nápad

Na jedné straně jste plná hněvu, na straně druhé máte pocit, že právě milování je to jediné, co po náročné hádce potřebujete. Pokud patříte k ženám, které po...

Jak vztahy mění naše chování

Součástí zdravého vztahu by měla být i přes velkou zamilovanost schopnost udržet si svou individualitu. I přes velkou snahu se ale řada lidí v dlouhodobějším...

Výběr článků

Načítám