Hlavní obsah

Podle čeho poznat, že partner uvažuje o rozchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při hledání nového partnera si jen málokdo rovnou představuje, že by to nemuselo vyjít a může v budoucnu hrozit rozchod. Přesto se to může stát, a dokonce se to dá i podle změn mluvy partnera vysledovat.

Foto: Profimedia.cz

Blížící se rozchod se v lidské mluvě může začít projevovat i měsíce předtím, než opravdu nastane.

Článek

Rozchodů obecně se lidé velmi bojí. O to víc, pokud je nevidí přicházet. Nedávná studie ale odhalila způsob, jak blížící se rozchod alespoň trochu poodhalit. Podle vědců k tomu může napomoci běžná mluva, která se začne měnit, a to i několik měsíců před rozchodem.

V rámci studie odborníci analyzovali více než milion příspěvků od celkem 6800 uživatelů sociální sítě Reddit rok před a rok poté, co sdíleli zprávy o svém rozchodu. Zhruba tři měsíce před rozchodem začali v jejich mluvě evidovat jazykovou změnu, která následně přetrvávala i šest měsíců po rozchodu.

Studie, která byla publikována v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences, je první svého druhu, která zkoumala rozchody a jejich „plánování” s využitím dat z přirozeného lidského jazyka.

Jak podle řeči těla poznat blížící se rozchod

Vztahy a sex

Jedním z hlavních znaků lidí, kteří začínají uvažovat o rozchodu, je mnohonásobně zvýšené užívání zájmen jako „já” a „my”, což podle odborníků značí zvýšené zpracování informací v mozku.

Podle odborníků je pak používání zájmena „já” častěji spojováno s depresí a smutkem a je klíčovým znamením toho, že dotyčný nese nějakou zátěž. Jeho jazyk se stává osobnějším a neformálnějším, což naznačuje pokles analytického myšlení.

Podobná změna mluvy v běžných rozhovorech tak může již dlouhé měsíce dopředu naznačovat, že něco není v pořádku. Pokud nakonec dojde k rozchodu, podobný styl mluvy se vrací do běžného „normálu” i půl roku poté. U některých sledovaných jedinců ale přetrvával i po roce.

Nezanedbatelný vliv rozchodu na sexuální libido

Vztahy a sex

Vedoucí studie Sara Serajová pro Daily Mail uvedla : „Z našich závěrů vyplývá, že ještě předtím, než lidé začnou naplno uvažovat o rozchodu, to ovlivní jejich životy a přirozený jazyk. Málokdy si uvědomujeme, jak často používáme různé předložky či zájmena ve chvílích, kdy procházíme nějakým osobním problémem. Ale přesně to nakonec může naznačit mnohé o našem emocionálním a psychologickém stavu.”

Podobné znaky jsou podle ní viditelné jak ve chvíli, kdy někdo někomu „kopačky” dává, tak i když je nakonec dostane sám. Podobné jazykové vzorce jsou vidět i u lidí procházejících rozvodem a dalšími emocionálními převraty.

„Unikátní na tomto projektu je, že díky technologiím můžeme poprvé vidět, jak lidé zažívají rozchod v reálném čase,” dodává ke studii její spoluautorka, výzkumná pracovnice v oboru psychologie Kate Blackburnová z Texaské univerzity.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak poznat, že vztah na dálku už vyhořel

Vztahy na dálku jsou samy o sobě náročné a vyžadují nemalé úsilí. Současná situace jim navíc nijak nepomáhá a rozchod se stane bohužel v některých případech...

Výběr článků

Načítám