Hlavní obsah

Jak poznáte, že žijete s emočně nedostupným partnerem

Novinky, Eliška Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý člověk přistupuje ke vztahu po svém. Někdo od první vteřiny vyjadřuje lásku, jiný je rezervovaný či plachý. Ve zdravém vztahu ale prvotní stud rychle opadne a dorazí láskyplné chování a romantická jiskra. Zároveň ale můžeme potkat člověka, který je po celou dobu vztahu rezervovaný a citově neangažovaný. Psychologové takové lidi nazývají jako emočně nedostupné partnery.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na začátku vztahu si nového partnera značně idealizujeme a především jeho nedokonalosti přehlížíme, případně omlouváme. A tak se poměrně jednoduše může stát, že začnete randit s člověkem, který vaše city nedokáže opětovat.

Zprvu se může zdát, že jde o introverta, který potřebuje čas a vaši trpělivost. Pokud se ale změna chování nedostaví ani po několika měsících, pravděpodobně žijete s emočně nedostupným partnerem, který se k vám chová lhostejně, vzdáleně, a především ignoruje vaše potřeby.

Bohužel neexistuje návod, podle něhož emočně nedostupného partnera poznáte, přesto najdeme nejméně sedm klíčových znaků, které vás na tento typ člověka mohou upozornit.

1. Nevyjadřuje své emoce

Ruku na srdce, málokterý muž dokáže o vlastních emocích otevřeně komunikovat. Přesto byste měla vědět, zda se vám partner čas od času se svými problémy a starostmi svěří, nebo je před vámi skrývá.

Právě druhý případ naznačuje, že žijete po boku emočně nedostupného partnera, který si úzkostlivě střeží své pocity a netouží je sdílet. V takový moment se musíte obrnit trpělivostí a krůček po krůčku pracovat na tom, aby se vám partner otevřel. Pokud se vám to dlouhodobě nedaří, zkuste společně vyhledat odborníka, který vašemu partnerovi, potažmo vztahu, může pomoci.

Důvody, proč je dobré sledovat lechtivé filmy společně s partnerem

Vztahy a sex

2. Není vaše vrba

Pro emočně nedostupného partnera je také typické, že zcela ignoruje vaše emoce. Jakmile se mu svěřujete se závažným problémem, smutkem nebo nepříjemným incidentem, nedokáže vám plnohodnotně naslouchat. Naopak se může zdát, že ho vaše problémy obtěžují, frustrují nebo absolutně nezajímají.

Myslete na to, že ve zdravém a dlouhodobém vztahu je podstatné, aby si partneři naslouchali a vnímali, co druhého člověka trápí a vysiluje. V opačném případě hrozí, že se váš vztah dříve nebo později rozpadne.

3. Neznáte jeho minulost

Víte, s kým váš partner v minulosti žil? Znáte podrobnosti o jeho dětství? Mluví o svých rodičích? Odpovědi na tyto otázky vám poměrně snadno naznačí, zda váš partner otevřeně hovoří o minulosti. Pokud si nejste jistá, kdy naposledy mluvil o letech minulých, pak pravděpodobně máte tu čest s emocionálně nedostupným partnerem. Důvodů, proč partner nehovoří o minulosti, může být několik.

Určitou roli hraje fakt, že vám jednoduše nepotřebuje prozrazovat detaily ze svého života. Párová terapeutka Brooke Sprowlová zároveň říká, že se tito lidé bojí intimity, a proto neradi mluví o niterních věcech, které se odehrály v uplynulých letech.

Závislost na lásce může být velmi nebezpečná

Vztahy a sex

4. Mluví sarkasticky

Určitým ukazatelem emočně nedostupného člověka je také nadužívání sarkasmu. Emočně nedostupný partner tak namísto hněvu, strachu, smutku nebo zklamání obrátí problém ve vtip. Díky tomu se dokáže vypořádat se svými emocemi a zůstane ve vašich očích silný a nezdolný.

„Dělat si z vážných věcí legraci či říkat partnerce, aby problémy příliš neprožívala, je běžným postupem emočně nedostupného partnera,“ vysvětluje psychoterapeutka Sherry Gabaová pro Brides.

5. Vyhýbá se závazku

Jedním z velkých problémů emočně nedostupných lidí je skutečnost, že se zuby nehty brání závazku. Povětšinou netouží po tom, aby získali status vašeho partnera, natož manžela. Naopak jim vyhovuje, když vztah nedefinujete a necháváte mu volný průběh.

Lidé, kteří jsou emočně nedostupní, také často inklinují ke vztahům na jednu noc, neboť se v takovém případě nemusí jakkoliv citově angažovat.

Nejčastější varovné signály, které odhalí nevěrného partnera

Vztahy a sex

6. Náročná komunikace

Kromě toho, že s vámi emočně nedostupný partner nechce hovořit o svých citech, pravděpodobně ani nemá zájem o sáhodlouhé textové zprávy nebo romantické telefonáty. Takový člověk vám častokrát na zaslané zprávy ani neodpoví, případně vás odbude jednoslovnou odpovědí.

Nutno podotknout, že problém může spočívat také v emoční intimitě. Od emočně nedostupného partnera nečekejte vřelá objetí, romantické polibky či doteky.

7. Nulová snaha

Většina žen touží po tom, aby jim partner vyjadřoval lásku. Pokud ale žijete s emočně nedostupným partnerem, pak se připravte na to, že pomyslná snaha není jeho doménou.

„Skutečnost je taková, že se tito lidé bojí případného zklamání, a tak se ve vztahu pro jistotu ani nesnaží,“ tvrdí manželská terapeutka Marni Feuermanová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám