Hlavní obsah

Jaké vlastnosti jsou pro ženy atraktivní? Vědci znají odpověď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemýšlela jste někdy nad tím, jaké vlastnosti a charakterové rysy považujete na svém partnerovi za atraktivní? Podobnou otázku si stanovili vědci a přišli s deseti vlastnostmi, které u mužů zvyšují šanci na úspěch.

Foto: Profimedia.cz

Některým ženám se líbí, když muži nosí červená trička.

Článek

Každá žena je jiná a každou přitahují jiní muži. Odborníci sestavili top 10 vlastností, které jsou pro ženy při výběru partnera velmi podstatné. Nutno dodat, že nejde o žádné výmysly. Všechny níže popsané charakteristiky vycházejí z vědeckých průzkumů a studií. Pojďme tedy společně nakouknout za oponu a konečně pochopit, po čem a především po kom ženy skutečně touží.

1. Na vzhledu nezáleží

Pokud jste si myslela, že většina žen prahne po vysokém krasavci s vyrýsovanými svaly a lišáckým pohledem, pak jste na omylu.

Studie zveřejněná v Journal of Personality and Social Psychology zjistila, že ženy si pohlednější muže vybírají spíše pro jednorázovou známost. Jakmile ale hledají toho, se kterým chtějí strávit zbytek svého života, pak na vzhled nekoukají. Jde tedy o další důkaz, že na vzhledu v dlouholetém partnerském svazku doopravdy nezáleží.

Komplimenty, které muže ve vztahu vždy potěší

Vztahy a sex

2. Podceňovaný smysl pro humor

Možná si vzpomenete na svá středoškolská léta, kdy jste byla po uši zamilovaná do třídního kašpara. Věřte, že to rozhodně nebyla náhoda.

Vědci Gil Greengross a Geoffrey Miller zjistili, že smysl pro humor způsobuje, že muži vypadají inteligentněji. A protože většinu žen inteligence přitahuje, pak zákonitě spatřují vtipného muže jako atraktivního.

3. Umění pomáhat

„V dlouholetých vztazích mají ženy tendenci preferovat altruistické muže, kteří jsou laskaví a konají dobré skutky,“ uvádí studie zveřejněná v The Journal of Social Psychology.

Obdobný výsledek přinesla také studie z roku 2019, která zkoumala přístup k partnerství u 68 000 lidí ve 180 zemích světa. A výsledek? Neuvěřitelných 88,9 % žen považuje u mužů laskavost za velmi důležitou vlastnost.

4. A co hmotné statky?

Pravda, všechny věříme v pravou lásku, která není ovlivněná výší příjmu ani peněžním zůstatkem na účtu. Bohužel, studie zveřejněná v British Journal of Psychology nás vrací nohama zpátky na zem. Podle této studie dávají ženy přednost mužům, kteří vlastní drahé auto nebo mají byt či dům.

5. Randění se starším mužem? Proč ne!

Zdá se, že s předchozí vědeckou studií souvisí také tento poznatek zveřejněný v Journal of Evolutionary Psychology, podle kterého se ženám častokrát líbí starší muži. A jedním z důvodů je právě skutečnost, že starší muži jsou finančně zaopatření a dokážou se o ženu po finanční stránce postarat.

6. Na vousech (ne)záleží

V posledních letech si mnoho mužů nechalo narůst vousy v domnění, že plnovous je pro ženy atraktivní. Pravdou ale zůstává, že v tomto ohledu nemá věda jasnou odpověď. Studie zveřejněná v Behavioral Ecology nastínila, že každá žena má v oblasti vousů jiné preference. Zatímco pro jednu jsou sexy, jiná je může vnímat jako naprosto nepřitažlivé.

Vousatí muži jsou podle studie pro ženy atraktivnější. Má to ale háček

Vztahy a sex

7. Máte psa? A mohla bych ho vidět?

Podle dalších studií, např. zveřejněné v Journal of The Interaction of People and Animals, se zdá, že ženy mají rády může, kteří se starají o vlastního pejska. Psi také odbourávají komunikační bariéry, což je zejména při seznamování velmi důležité.

8. Jako buddha

Už dávno odzvonilo časům, kdy ženy prahly po bouřlivákovi, který sršel testosteronem na míle daleko. Mnohem častěji touží po tzv. „zenovém“ muži. Tedy člověku, který je všímavý, pozorný, neodsuzující a žije přítomností. Zdá se, že v popředí zájmu jsou muži, kteří jsou klidní a dokážou zachovat chladnou hlavu i v náročných situacích.

9. Červená je dobrá

Líbí se vám, když muž nosí červená trička nebo košile? Studie zveřejněná v Journal of Experimental Psychology ukázala, že ženy z celého světa považují za atraktivní muže, kteří nosí červenou barvu.

10. Risk je zisk

Zřejmě nikoho nepřekvapí, že pro ženy je velmi přitažlivé, když muž ve své práci riskuje. To potvrdila také studie publikovaná v Journal of Applied Social Psychology, která uvádí, že pro ženy jsou atraktivní muži zachraňující životy nebo bojující s ohněm či jinými živly. V praxi to znamená, že se nám podlomí kolena z hasičů, policistů nebo záchranářů.

Mají to krásní lidé v životě snazší?

Styl

Charisma je mocná zbraň. Nejde přitom o krásu ani charakter

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám