Hlavní obsah

Vousatí muži jsou podle studie pro ženy atraktivnější. Má to ale háček

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další studie potvrdila, že vousatí muži připadají ženám přitažlivější než ti, ke kterým v případě ochlupení příroda nebyla až tak štědrá. Má to ale jednu podmínku, vousy musí být udržované a bez nechtěných parazitů v podobě blech, vší či jiných příživníků.

Foto: Profimedia.cz

Herec Chris Pine

Článek

Vousy, výrazné nadočnicové oblouky, široká ramena či silná čelist jako projevy mužského testosteronu fascinují ženy již od nepaměti. To dosvědčuje i studie uveřejněná v Royal Society Open Science Journal, která zkoumala, jaký vliv mají vousy na celkovou atraktivitu muže.

Výsledky totiž ukázaly, že vousy či lehké strniště jsou pro ženy daleko více přitažlivé než hladce oholená tvář.

Ženám se spí lépe vedle psů než po boku partnerů

Zdraví

Zajímavostí ale je, že pokud byly vousy napadeny parazity, pak se výsledky diametrálně lišily a vousy byly naopak považovány za neatraktivní. Což dává smysl zejména z evolučního hlediska. Vysoká míra ochlupení byla totiž často spojována s parazity, a proto v průběhu času došlo k jeho úbytku.

Studie také prokázala, že na výsledky mělo vliv i to, jestli hodnotící ženy vyrostly s otcem, který měl vousy, nebo ne. Na tvrzení, že ženy si vybírají muže podle svých otců, je tedy přeci jenom něco pravdy.

Oholit, nebo neholit?

Studie se zabývala také ochlupením v oblasti hrudi. Výsledky prokázaly, že ženy preferovaly v následujících zemích v čele s USA, Čínou, Novým Zélandem, Finskem, Brazílií, Slovenskem a Českou republikou muže s oholenou hrudí.

Naopak ženy z Velké Británie či Kamerunu upřednostňovaly zarostlé muže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám