Hlavní obsah

Jak se dnes seznamujeme? Těžko. Vedení převzaly online aplikace a vztahů ubývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už dávno neplatí, že se lidé seznamují na veřejných místech, mezi přáteli, v práci nebo ve škole. Prvenství v počtu seznámených dvojic převzaly aplikace a online prostor. To však také vede k tomu, že počet seznámených se snižuje a stejně tak u generace Z klesá zájem o sex.

Foto: Profimedia.cz

Doba přeje online seznamování (ilustrační foto)

Článek

Počet lidí, kteří se dávají dohromady s partnery jinde než online, stále klesá. Jak ukázala dlouhodobá studie, na kdysi obvyklých místech, tedy v baru, práci, přes rodinné příslušníky, přátele, na střední nebo vysoké škole, se dnes seznámí méně než deset procent párů. Vysoko nad 50 % pak šplhá počet těch, kteří se seznamují online.

Proč tomu tak je? Je to zkrátka jednodušší. Odpadají další starosti, mezi které patří obava z toho, že dotyčného budete potkávat také v době, kdy se rozejdete, a zároveň do online seznamování není zapojena rodina a její další vazby.

V neposlední řadě je podle expertů snazší si psát než vyvíjet další aktivitu například v podobě procházek nebo společné večeře. To už je totiž krok, ke kterému dospěje jen část lidí, kteří mají pocit, že v online světě našli svého vysněného partnera. Odborníci se navíc shodují také v tom, že při psaní zpráv si s protějškem můžete víc rozumět a mít pocit, že jste našli toho pravého.

Bohužel v okamžiku, kdy dojde na setkání, často zjistíte, že vám druhý „opravdu nevoní“. To, jak je nastaveno vaše tělo a vnímání partnera, a tedy i chuť milovat se s ním, prostě nezachrání ani tisíc líbivých slov v online prostoru.

Chyby, kvůli kterým ženy zůstávají nezadané

Vztahy a sex

Randění: Návod pro plaché

Vztahy a sex

Generace Z je kromě toho velmi bojácná při navazování osobních vztahů. Jejich pohled na ně ovlivňují sociální média, diktát krásy a další faktory.

Z výše uvedeného výzkumu ale vyplývá, že přestože se mění styl seznamování, některé faktory zůstávají stejné. Například ten, že ideální průměrný věkový rozdíl mezi partnery je stále čtyři roky.

Kromě toho je vyčísleno, že nejvíce vztahů, tedy 46 %, vzniká na jaře a v létě. Respondenti také odpovídali, že tato doba je pro seznámení příznivější než podzim a zima.

Neustále se prodlužuje doba, která trvá od seznámení ke svatbě a společnému bydlení. Zatímco v šedesátých letech se lidé do vztahů vrhali s plným nasazením a okamžitě, v současné době spolu páry nejprve dlouho chodí, pak dlouho společně bydlí a teprve pak se rozhodnou pro svatební obřad. Tato doba nyní může být delší i než deset let.

Zájem o vztah neklesá

Odborníci jednoznačně tvrdí, že zájem o to mít partnera neklesá, klesá snaha ho najít. Tedy snaha hledat partnera běžným způsobem. Tomu nahrává rozvoj technologií, který ale nemůže suplovat všechny aspekty toho, co lidé od svých partnerů požadují.

Chemie mezi dvěma lidmi, která odhalí prakticky vše během jediného rande, je zatím technologicky nepřenositelná. Takže nemá cenu ztrácet čas komunikací online s někým, kdo se k vám nakonec hodit nebude. Pokud už dáváte přednost komunikaci s potenciálními partnery online, měli byste se alespoň jednou vydat na schůzku. A neprožívat dlouhá období v bublině radosti, jak perfektního partnera jste našli. V realitě tomu totiž tak být vůbec nemusí. Navíc jistě víte, že fotografie se dají upravovat stejně jako se dají myšlenky psané během diskuze korigovat, a to mnohem snáze než při debatě z očí do očí.

Pokud tedy chcete nalézt svůj protějšek, odpoutejte se od rychlých seznamek a nečekejte, až vám algoritmy vygenerují dokonalého partnera podle toho, co jste o sobě vyplnili do dotazníku. Rozhlédněte se raději kolem sebe a uvidíte, že láska čeká na každém rohu.

Pozor na wokefishing, nebezpečnou techniku online seznamování

Vztahy a sex

Znepokojivá realita moderního randění

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám