Hlavní obsah

Když se z touhy po porozumění a nalezení opory stane milenecký vztah

Právo, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se potkají dva lidé, kteří jsou citově i sexuálně neuspokojení, sblíží se velice rychle. A svůj vztah prožívají velmi intenzivně. Často ho pak mylně pokládají za osudovou lásku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zprvu je pro oba takový vztah velmi přínosný, jejich společné prožitky v podstatě fungují jako určitý terapeutický vztah.

„Vzájemně si uspokojují dlouhodobě nenaplněné potřeby. Každý z nich cítí, že našel někoho, kdo ho konečně vyslechne. Objevil člověka, kterého zajímá a věnuje mu svůj čas. Navíc ho dokáže pochopit, politovat a vcítit se do jeho pocitů. Když je to potřeba, tak ho i hladí, hýčká a dává mu tolik potřebnou oporu v těžké životní situaci,” vysvětluje pro Právo psycholožka Alice Vondrová.

Zpočátku mají také mnoho témat k povídání a řadu zamlčovaných nebo potlačovaných traumat, která potřebují někomu sdělit. Po určité době však zákonitě dojde ke střetu vzájemných nerealistických očekávání.

Nereálná vztahová očekávání, která ničí mnohá manželství

Vztahy a sex

Oba partneři chtějí od druhého především oporu, pomoc a pochopení. Tedy to, že druhý bude silnějším jedincem, který dokáže vždy a za všech okolností dávat.

Tato očekávání jsou však zákonitě nerealistická, a to z obou stran. „Nesešli se přece dva giganti, kteří dokážou nést na svých bedrech starosti celého světa. Sešli se dva oslabení a potřební jedinci,” dodává Vondrová.

Fáze rozchodu, kterými člověk prochází a musí se s nimi vypořádat

Vztahy a sex

Vztah tak obvykle začne váznout a to zvlášť pokud bude jeden z nich ve složitější životní situaci než ten první, který sám ale bude vyžadovat od druhého jeho sílu a podporu.

Reklama

Související články

Proč hned nemalovat čerta na zeď

Znemožním se! Opustí mě! Něco se mi stane! Takové věty občas náhle vytanou na mysli každému. Někdy stejně rychle odezní, jindy se jimi nemůžeme přestat zabývat...

Výběr článků

Načítám