Hlavní obsah

Devět znaků, které odhalí krizi středního věku

Do vašeho života vstupuje ve chvíli, kdy to nejméně čekáte. Na první pohled totiž máte všechno: dospělé děti, kariéru, našetřené peníze i několikaleté manželství. Jenže přesto vám tenký hlásek v hlavě začne našeptávat, že vám ke spokojenosti něco chybí.

Foto: Profimedia.cz

Krize středního věku

Článek

V životě každého z nás nastane moment, kdy si uvědomíme, že náš čas na světě je omezený. Povětšinou se tak děje mezi čtyřicátým a padesátým rokem života, tudíž mluvíme o krizi středního věku.

I když si většina z nás pod pojmem krize středního věku představí prošedivělého muže, který si pořídil sportovní vůz a manželku vyměnil za dvacetiletou blondýnu, skutečnost je mnohem složitější.

Krize středního věku na sebe bere mnoho podob, navíc sužuje nejen muže, ale také ženy.

Proč procházíme krizí?

V první řadě je důležité poznamenat, že krize středního věku není oficiální diagnózou, a tudíž je pro vědce a výzkumníky velmi obtížné ji jakkoliv studovat. Obecně ale platí, že období mezi čtyřicátým a padesátým rokem je plné velkých změn.

Jak přežít partnerovu krizi středního věku

Vztahy a sex

Někteří lidé začínají pečovat o stárnoucí rodiče, jiní se potýkají s tzv. prázdným hnízdem a bojují s pocitem, že jejich dítě příliš rychle vyrostlo. I kvůli tomu si člověk naplno uvědomuje proces stárnutí, což následně může vést k otázkám typu:

  • Žiji tak, jak jsem si v mládí představoval/a?
  • Neuniká mi nic podstatného?
  • Mám pracovní místo, o kterém jsem snil/a?
  • Mám koníčky, které mě naplňují štěstím?

Jakmile člověk vytuší, že některá životní rovina nesplňuje jeho očekávání, rázem může bojovat s úzkostmi, depresí nebo nutkáním změnit svůj život.

„Pokud ale člověk chce ve svém životě během krize středního věku něco změnit, mělo by jít o realistické změny,“ říká psycholožka Vivian Dillerová pro Brides.

Poznáte krizi?

I když neexistuje jednotná definice toho, jak krize středního věku probíhá, psychologové se shodují, že s sebou přináší soubor pocitů a myšlenek, které doposud člověk ve svém životě neřešil.

Jedním z nejdůležitějších témat krize středního věku je hledání smyslu života, štěstí v každodenních situacích a přemýšlení o dosavadní kariéře. Zároveň jde ruku v ruce s krizí i přemítání nad partnerským životem.

Mezi nejdůležitější znaky krize středního věku tedy patří:

  • Cítíte se nešťastná/ý ze svého života a životního stylu.
  • Nudí vás lidé a záliby, kteří vás dříve naplňovali štěstím.
  • Zpochybňujete rozhodnutí, která jste ve svém životě učinil/a.
  • Cítíte se zmatená/ý z toho, kým jste a kam směřujete.
  • Jste naštvaná/ý na svého partnera (partnerku) a zažíváte pocit „svázanosti“ ve vztahu.
  • Prahnete po dobrodružství a změně.
  • Nejste schopna/schopen se rozhodnout, jakým směrem se má váš život ubírat.
  • Zpochybňujete lásku, kterou jste doposud cítil/a k partnerovi (partnerce).
  • Máte touhu navázat nový intimní vztah.

Co všechno způsobuje, že po psychické i fyzické stránce stárnete rychleji

Zdraví

Jak se s krizí vypořádat?

Pokud jste zjistila, že krize středního věku právě ztrpčuje váš život, rozhodně nepropadejte panice. Jedná se o pouhé životní období, které jednoho krásného dne odezní.

Pamatujte si, že za vaše momentální rozpoložení nemůžete vinit partnera ani blízkou rodinu. Stejně tak nemá cenu lamentovat nad událostmi, které už nezměníte. Mnohem důležitější je, abyste i v současném životě začala hledat drobné radosti.

Ke krizi středního věku neodmyslitelně patří také razantní kroky. Přesto psychologové radí, abyste se zbytečně neukvapovala. „Zásadní změny, jako je třeba rozvod, nemusí být ideálním řešením vaší krize,“ říká Dillerová.

Pokud budete mít pocit, že potřebujete ve vašem životě změnu, začněte v první řadě u sebe. Pomocnou ruku vám v tomto ohledu může nabídnout zkušený psycholog nebo psychoterapeut, kterému se můžete svěřit i s tématy, o kterých před partnerem zarytě mlčíte.

Reklama

Související témata:

Související články

Co se děje s tělem po padesátce

Přestože v dnešní době není 50 let ještě žádný vysoký věk, mnohé procesy v organismu se i tak začínají postupně zhoršovat, a aby k tomu docházelo co možná...

Jak moc stres působí na naši pokožku

Stresující životní styl velmi negativně ovlivňuje naši pleť. Pokud vás tedy v dospělosti trápí akné, pigmentové skvrny či rosacea, je velmi pravděpodobné, že...

Výběr článků

Načítám