Hlavní obsah

Co byste v průběhu rozchodu neměli nikdy říkat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozchod nebývá nikdy jednoduchý, ať už je důvod jakýkoli. Pokud navíc netrefíte správná slova, můžete dotyčnému ublížit víc, než je nutné. Čemu se při rozchodu rozhodně vyhnout?

Foto: Profimedia.cz

Rozchod nebývá jednoduchý. Snažte se to co nejvíce usnadnit sobě i protějšku.

Článek

Jazykoví experti z e-learningové platformy Preply, odhalili nejčastější fráze, které lidé při rozchodech využívají, ale jejichž volba rozhodně není šťastná.

Jakkoli byly mnohé sdělovány ve snaze ušetřit city druhé osoby, mnohdy tak rozhodně nepůsobí. Důležitější je podle odborníků vyjádřit přesně své myšlenky a pocity, aby se dalo vše řádně uzavřít. Přehled toho, co při rozchodu říkat, a co si rozhodně nechat pro sebe, přinesl server Daily Mail.

Nikdy neříkejte: Myslím si, že by nám to stejně neklapalo

Místo toho zkuste: „Vážím si času, který jsme spolu strávili, ale právě teď pro nás není romantický vztah vhodný a myslím si, že bychom se měli rozejít.“

Čtyři typy mužů, kteří z vás nikdy neudělají prioritu

Vztahy a sex

Možná jste se ve vztahu příliš nebavili a neužívali si ho, i tak je vhodné se držet navrhované varianty, pokud nechcete dotyčnému cíleně co nejvíc ublížit. A pokud jste si vztah užívali, oceňte to. V obou případech je ale třeba dát jasně najevo, že ve vztahu nechcete pokračovat. Jedině tak to může dotyčný uzavřít a jít dál.

Nikdy neříkejte: Není to tebou, je to mnou

Místo toho zkuste: „Skutečně jsem si užil/a čas s tebou, ale teď nejsem ve správném rozpoložení na to mít vztah. Potřebuji čas, abych zjistil/a, co chci.“

Tato fráze patří mezi nejčastější. Je sice dobré převzít zodpovědnost, aby se druhý necítil špatně, ale je k tomu třeba přidat i kontext a vysvětlení. Jinak to může snadno vypadat jako pouhá výmluva.

Jak překonat bolestivý rozchod

Vztahy a sex

Nikdy neříkejte: Chci poznat i jiné lidi

Místo toho zkuste: „I když jsem s tebou rád/a, uvědomil/a jsem si, že nechci být ve vztahu, chci si užívat svou nezávislost. Nechci to protahovat, myslím, že bychom to měli ukončit.“

V tomto případě je také nutné zdůraznit, že nejde o dočasnou variantu, pokud to tak opravdu cítíte. Jedině tak dáte jasně najevo, že uzavíráte kapitolu randění s dotyčným/dotyčnou, nabádají odborníci.

Nikdy neříkejte: Mám tě rád/a, ale nejsem zamilovaný/á

Místo toho zkuste: „I když vím, že spolu vycházíme dobře, myslím, že bychom to měli ukončit. Mám pocit, že bychom každý byli šťastnější s někým jiným než spolu.“

Původní věta se nemusí zdát nijak nebezpečná, ale podle odborníků to tak rozhodně není. U mnohých lidí může vyvolat pocit, že prostě nejsou dost dobří.

Nikdy jsme spolu vlastně pořádně nebyli
Předstírat, že jste s dotyčnou osobou vlastně neměli skutečný citový závazek, a to jen proto, abyste se vyhnuli nepříjemnému hovoru o dalším vývoji vztahu, rozhodně není dobré. Tato fráze jednoduše neuznává pocity druhého člověka, čímž ho už tak dost raní. Rozchod pak bude o to náročnější.
Nikdy se nerozcházejte přes esemesky
Podle všech odborníků není nic „brutálnějšího“, než se s někým rozejít oznámením v esemesce nebo mailu. Pokud to jen trochu jde, udělejte to vždy osobně. Jednak budete mít možnost vyjádřit přesné pocity, které vás k tomu vedou, a nedojde k nedorozumění. Také nebudete působit jako nevychovanec, který nemá ani tolik odvahy, aby to řekl z očí do očí.

Nikdy neříkejte: Moje kariéra je pro mě teď důležitější než ty

Místo toho zkuste: „Teď se nejvíc soustředím na svou kariéru, protože to je to, co chci. Našemu vztahu tak nemůžu věnovat dost času a pozornosti, jaké si zaslouží. Bude lepší, když to skončíme.“

Jak tvrdí odborníci, pokud to správně vysvětlíte, mnoho lidí pochopí, že je kariéra na prvním místě.

Nikdy neříkejte: Každý jdeme jinou cestou

Místo toho zkuste: „I když se dobře bavíme, mám pocit, že chceme každý něco jiného. Bude lepší to ukončit, než se to všechno ještě zhorší.“

Aby měl vztah šanci vydržet, potřebuje několik pilířů důvěry

Vztahy a sex

Pokud dokážete jasně uznat a popsat důvody, proč se k sobě nehodíte, poskytne to i protějšku možnost lépe pochopit, že je opravdu lepší skončit.

Nikdy neříkejte: Jednou uděláš někoho jiného opravdu šťastným

Místo toho zkuste: „Jakkoli si to opravdu užívám, nemyslím si, že bychom se měli dál vídat. Zasloužíš si vedle sebe někoho, kdo dokáže opravdu docenit, co děláš.“

Oznámení původního „klišé“ je jasný vzkaz – opravdu uděláš někoho šťastným, ale já to nebudu. A i když s tím bude dotyčný ve skrytu duše i souhlasit a věřit tomu, říkat to takto na rovinu není vhodné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám