Hlavní obsah

Aby měl vztah šanci vydržet, potřebuje několik pilířů důvěry

Vstup do manželství je pro mnohé páry dalším logickým krokem v dlouhodobějším vztahu. Aby ale vztah, potažmo manželství vydrželo, mělo by spočívat na nezpochybnitelné důvěře. Jak toho docílit?

Foto: Profimedia.cz

V každém vztahu i manželství je podstatná důvěra.

Článek

Většina párů si myslí, že nezpochybnitelná důvěra zahrnuje výlučně sexuální věrnost, která je sice důležitá, ale není jediná.

Jak uvádí ve své knize manželský pár Evelyn a Paul Moschettovi, kteří se více než tři desítky let společně zabývají rodinným, partnerským a dalším poradenstvím, existuje pět specifických pilířů důvěry, které by si manželé a manželky měli osvojit.

Zkuste se podívat na jejich přehled i vy a zamyslete se, na čem je možná ještě třeba zapracovat, aby i vaše manželství bylo co nejdelší a naplněné.

Pilíř důvěry č. 1 – Buďte si sexuálně věrní

Bez sexuální věrnosti manželství nebude dlouho fungovat. Je sice možné se z nevěry či aférky zotavit, ale chce to odbornou pomoc a spoustu času. Nejlepší je se tomu jednoduše vyhnout. Při jakékoli nespokojenosti si raději nechte poradit odborníkem, nevěra nic nevyřeší.

Kdy přiznat partnerovi nevěru

Vztahy a sex

Pilíř důvěry č. 2 – Neubližujte si ani neovládejte druhého

Aby se důvěře obecně ve vztahu dařilo, je k tomu zapotřebí bezpečí a jistota. Vzájemné ubližování, ať už verbální či fyzické, a následné odmítání vytváří strach, který podkopává důvěru. Stejně tak s kontrolou druhého přichází nedůvěra.

Pilíř důvěry č. 3 – Milujte se bez postranních úmyslů

Vy i váš manžel byste si měli být vždy jisti, že se milujete proto, jací doopravdy jste. Žádné podmínky, postranní úmysly, žádná ultimáta.

Jak poznáte, že jste našli svou spřízněnou duši

Vztahy a sex

Pilíř č. 4 – Neshody či hněv vás jen tak nerozdělí

Hněv, neshody a konflikty jsou v každém vztahu nevyhnutelné. Jakkoli těžce a kdykoli na vás dopadnou, řešte je tak, aby nevyvolaly strach, že někdo někoho opustí. „Ani v největším vzteku nepoužívejte hrozbu rozvodu,“ radí Evelyn Moschettová.

Pilíř č. 5 – Udělejte z partnera i manželství prioritu

Při manželském slibu oba partneři myslí vážně, že se budou milovat, ctít a hýčkat jeden druhého. Myslete na to neustále. Neberte jeden druhého jako samozřejmost, nezanedbávejte vztah ani protějšek. Jakmile zlomíte důvěru druhého člověka, budete ji těžko vracet zpět.

Ujasněte si proto své hodnoty a udělejte za všech okolností z partnera i manželství prioritu číslo jedna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám