Hlavní obsah

Chytré fráze, které okamžitě pokoří arogantního člověka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednání s člověkem, jehož ego nezná meze, může být neuvěřitelně vyčerpávající. Všichni máme chvíle, kdy jsme na sebe až příliš hrdí, ale mezi oslavou úspěchu a vychloubáním se je tenká hranice. Podívejte se s námi na 15 chytrých frází, které dodají rychlou dávku pokory i těm nejarogantnějším lidem.

Foto: Profimedia.cz

Jednání s člověkem, jehož ego nezná meze, může být neuvěřitelně vyčerpávající.

Článek

1. Už jsi skončil?

Přerušení jejich vychloubačného monologu takovou neomalenou otázkou je zcela vyvede z rovnováhy. Tato otázka zdůrazní, jak dlouho dominují konverzaci.

Dobré je otázku spojit i s nehybným pohledem, čímž vyšlete zprávu, že jejich sebepropagace je nudná a nevítaná.

2. Vtipné, nevzpomínám si, že jsem se zeptal…

Chlubí se a snaží se svou chválu propašovat pod rouškou běžného příběhu? Okamžitě to přerušte. Tato odpověď zdůrazňuje skutečnost, že nikdo nepožádal o jejich sebehodnocení, a připomíná jim, že jejich názor není všeobecně žádoucí.

3. A to je pro mě důležité… Jak?

Pokud neustále mluví o nějakém svém úspěchu, který zcela nesouvisí s vámi nebo s danou konverzací, donuťte je vysvětlit, proč by vás to mělo zajímat. Je to způsob, jak zastavit jejich sebestředné chování a dát jim najevo, že jejich zážitky ve skutečnosti nejsou fascinující pro všechny.

Tajemství očního kontaktu aneb Co vše díky němu dokážeme vyjádřit

Vztahy a sex

4. Víš, že zníš jako blbec, že?

Někdy je musíte nazvat i takto. Tento neomalený přístup je může šokovat a zamyslet se nad tím, co komu říkají.

5. Ticho a zvednuté obočí

Neverbální komunikace může být také velmi účinnou zbraní. „Nechte je mluvit a jen se na ně dívejte se skeptickým výrazem. To ticho a skepse je budou nutit čelit tomu, jak směšně znějí, i když neřeknete jediné kritické slovo,“ doporučuje odbornice na komunikaci Phoebe Martensová.

6. Upřímně, slyšíš se vůbec?

Zpochybnit jejich sebeuvědomění je mocný tah. Po obzvláště nepříjemném vychloubání je to donutí zvážit, zdali nejsou tak pohlceni svým vlastním životem, že si ani nevšimli, jak se stali nesnesitelní.

7. Mohl bys zmírnit své ego?

Tohle v sobě obsahuje trošku sarkasmu, ale stále to vyjadřuje váš názor. Upozorníte je tak na jejich nafouknuté ego bez přímé urážky a přitom se špetkou humoru. Podle odborníků z  Psychology Today je toto jeden z účinných způsobů, jak pokořit lidi s velkým egem.

8. Je vidět, že jsi toho plný…

Pokud je jasně zřetelné, že se dotyční předvádějí, že netouží po předání nějakých skutečných informací, ale jen se tak snaží zapůsobit na ostatní, může velmi dobře zafungovat tato jednoduchá fráze.

9. Určitě ti dám vědět, až budu mít zájem

Pokud nepřestanou mluvit o tom, jak jsou úžasní, jeden z velmi účinných kroků je přestat je poslouchat. Klidně odejděte v polovině věty či začněte dělat jiné věci. Vyšlete jim tak jasnou zprávu, že nejste pro ně tím správným publikem.

10.  Tak co pro mě ještě máš?

Agresivní jedinci začnou být často posedlí jednou věcí či úspěchem, což je činí jednotvárnými. Pokud je budete chtít rozhodit, není nic snazšího než se jich zeptat, zda mohou nabídnout nějaká další zajímavá témata.

11. Divný flex (frajeřinka), ale dobře…

Pokud se začnou chlubit něčím, co je buď zcela irelevantní, nebo nezajímavé, je dobré použít s notnou dávkou sarkasmu právě tuto frázi. Vykolejí je to možná natolik, že ani nebudou vědět, jak reagovat.

12. Uvědomuješ si, že nikdo není dokonalý, že?

Toto je jednoduché, velmi potřebné upozornění na realitu. Pokud na vás někdo arogantně nastupuje v roli pana dokonalého, je důležité mu připomenout, že každý má své nedostatky, včetně něho.

13. Dobře, ale už bych měl být někde jinde…

Přesně toto velmi jednoduché a přímé vyjádření nenechává prostor pro další argumenty. Odchodem dotyčným ukážete, že není v jejich silách vás tam udržet.

14. Obdivuji tvoje sebevědomí, ale je to přehnané a zní to namyšleně

Někdy je dobré začít trošku pozitivně (po čemž zoufale touží) a poté je vrátit zpátky do reality. Je to způsob, jak je i bez přímé urážky donutit zamyslet se nad svým chováním.

15. Jsem opravdu rád, že jsi v tom tak dobrý, ale můžeme teď změnit téma?

Tato fráze nabízí skutečné uznání, které dotyční evidentně potřebují, ale zároveň i zdvořilé upozornění, že už toho bylo dost a je čas se posunout o kus dál.

Není třeba vždy hned reagovat aneb Když je cennější strategické mlčení

Vztahy a sex

Konverzační zlozvyky, které je lepší co nejdříve změnit

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:
Arogance

Výběr článků

Načítám