Hlavní obsah

Není třeba vždy hned reagovat aneb Když je cennější strategické mlčení

Nebát se zdravě komunikovat, umět se ozvat a adekvátně reagovat na nastalou situaci je rozhodně předností, která se v životě neztratí. Stejně tak je ale dobré se naučit, kdy je lepší zvolit metodu tzv. strategického mlčení. Volba správného času pro komunikaci je totiž stejně důležitá jako samotný obsah sdělení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak ve své studii zveřejněné v akademickém žurnálu Organizational Behavior and Human Decision Processes prokázal odborný asistent managementu Michael Parke, pro zaměstnance může strategicky zvolené ticho přinést mnohé pozitivní hodnoty a odměny.

Jeho studie tak poněkud zpochybňuje konvenční názor, že umět se ozvat v jakémkoli okamžiku je cennější než mlčení. Jak se ale ukazuje, strategické mlčení – nebo také záměrné zadržování informací – často přináší lepší výsledky.

Jak k tomu dodává psycholog Abdulrahman Bindamnan, důsledky uváděné studie jsou trojí.

Konverzační zlozvyky, které je lepší co nejdříve změnit

Vztahy a sex

Za prvé – ticho není vždy na škodu. Prokazuje tak staré tvrzení „mluviti stříbro, mlčeti zlato“. A zpochybňuje starou „moudrost“, která pohrdá mlčením a vždy nabádá k tomu, aby člověk za všech okolností raději promluvil.

Za druhé – to, co studie nazývá strategickým mlčením, často přináší pozitivní výsledky. Dává totiž člověku kromě jiného čas promyslet existující problém či situaci ze všech úhlů.

A za třetí – neustále mluvit bez ohledu na ostatní faktory jednoduše nevěstí nic moc dobrého. Někdy se může zbytečně „čeřit voda“, což je ne vždy přínosné.

Vedle toho má studie ale i jisté „připomínky“, kterým je třeba věnovat pozornost.

Ačkoli je mlčení či ticho, zejména to strategické, ceněno, neochota se dlouhodoběji vyjádřit není správná. Nakonec je třeba promluvit, jde jen o to zvážit kdy a jakým tónem.

Aby pak „odložená“ reakce měla opravdu pozitivní přínos, je třeba si udělat „domácí úkol“ a prozkoumat všechny aspekty problému, ke kterému jsme se ihned nevyjádřili, stejně tak je třeba zvážit možné protiargumenty, které se nám dostanou.

Anketa

Souhlasíte s tvrzením, že je mnohdy lepší se hned ke všemu nevyjadřovat a raději mlčet?
Ano
96,4 %
Ne
3,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1708 čtenářů.

Jak podotýká psycholog Abdulrahman Bindamnan pro server Psychology Today, studie byla sice provedena v oblasti komunikace na pracovišti, její závěry se dají ale v mnohém praktikovat i na komunikaci osobní.

Bezdůvodné a nevybíravé šíření špatných zpráv, informací nebo dělání ukvapených rozhodnutí může vést k větším problémům, proto je mnohdy lepší vsadit na „strategické mlčení“ a naučit se kdy a co říci.

Jak se chovat a jakým způsobem komunikovat, když chcete působit jako elegantní dáma

Vztahy a sex

Jak kontrolovat emoce při vztahových konfliktech

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám