Hlavní obsah

Chyby, které dokážou zničit i dlouhotrvající vztahy

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zamilovat se může být snadné, ale k vybudování trvalého vztahu pouhá láska nestačí. Mnohem důležitějším aspektem je schopnost vzájemné komunikace, ale i respektu a tolerance, což nám ovšem není dáno do vínku, tomu všemu se musíme naučit. Podívejte se s námi na nejčastější chyby, které dokážou i po letech společného žití zničit vztahy.

Foto: Profimedia.cz

Kromě vzájemné přitažlivosti lidi často spojuje i stejný pohled na život, společná zábava a schopnost se spolu zasmát.

Článek

1. Partner jako samozřejmost

Žít spolu ještě neznamená, že každá činnost ve společné domácnosti patří mezi samozřejmost. Pro vztah je velmi důležité, aby partneři každou aktivitu dokázali ocenit. A je jedno, zda se jedná o nákup potravin, úklid domácnosti či uvaření večeře. Umět za vše poděkovat může z dlouhodobého hlediska znamenat opravdu mnoho.

2. Nemít si po čase co říct

Na počátku vztahu se milenci nedokážou jeden druhého navzájem zasytit. Využívají každou minutku, aby mohli být spolu. Jakmile jsou jen chvíli od sebe, neustále si volají, esemeskují... prostě všemi způsoby komunikují. Postupem času ale toto všechno ustává, včetně vzájemné komunikace. Jenže bez mluvení časem vyhoří každý vztah. Proto pokud vám na vztahu záleží, hledejte společná témata a mluvte spolu.

3. Bez emocí

Po letech vztahu přijde mnohým párům naprosto malicherné sdílet se svými partnery své pocity. Začíná to omezováním něžných slůvek a končí neschopností vyjádřit svůj hněv vůči druhému. Přitom toto všechno patří mezi přirozené lidské schopnosti a z pohledu vztahu i nutnost. Partneři musí svůj protějšek  informovat, jak se cítí a co k němu cítí. Bez toho vztah jednoduše fungovat nebude.

4. Bez zábavy

Kromě vzájemné přitažlivosti lidi často spojuje i stejný pohled na život, společná zábava a schopnost se spolu zasmát. Jakmile vztah začne postrádat společnou zábavu, do spokojenosti bude mít hodně daleko. Pro vztah je prostě důležité udělat si čas na sebe, na své koníčky, ale i na společné chvilky zábavy. A to i v okamžicích, kdy máte děti. Není nic špatného na tom svěřit děti na několik okamžiků babičkám nebo chůvě a jít za společnou zábavou. Pro děti je mnohem důležitější, aby rodiče měli hezký vztah a byli spolu šťastní, než aby s nimi trávili veškerý volný čas.

Reklama

Související témata:

Související články

Klasický partnerský model už není pravidlem

Vývoj jde mílovými kroky dopředu v mnoha směrech. Tedy i v tom, že se začíná stírat zažité rozdělení mužských a ženských rolí. V mnoha vztazích už není...

Kdy je lepší návštěvu u sexuologa neodkládat

Ojedinělé selhání při sexu se může stát každému a rozhodně to není důvod ke znepokojení. Pokud se ale situace opakuje častěji a nelepší se několik měsíců, je...

Výběr článků

Načítám