Hlavní obsah

Chování na prvním rande aneb Co muži a ženy považují za důležité

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udělat dobrý dojem na první schůzce je bráno za základ seznamování. Jaké faktory přispívají k pozitivním zkušenostem při seznamování – a vidí důležité body při romantických interakcích stejně muži i ženy?

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Psycholog sociálního a behaviorálního zdraví na Floridské univerzitě James Moran chtěl poznat podrobněji dynamiku seznamování a její zásadní faktory. Hlavní motivací pro studii u něj byla „blízká zkušenost“ s nepodařenou schůzkou.

„Jednou jsem byl venku s přáteli a všichni jsme sledovali opravdu špatné rande v baru, které se odehrávalo kousek od nás. V té době jsem byl magisterským studentem a studoval vědu o vztazích a zajímalo mě, zda vůbec někdo detailněji zkoumal chování, které se používá na prvních schůzkách, a jeho účinnost,“ cituje jeho vyjádření server Psychology Today.

Moran a jeho tým provedli dvě studie – jednu k identifikaci akcí používaných na prvním rande, druhou k určení toho, jak jsou tyto akce účinné. V první studii byli tedy účastníci vyzváni, aby sepsali seznam chování, o kterém věří, že povede k úspěšnému prvnímu rande.

Randění: Návod pro plaché

Vztahy a sex

Ve druhé pak na základě největších shod zjišťovali, jaká je predikce jednotlivých činů k úspěšné druhé schůzce.

Zjištění odhalila několik klíčových taktik nebo způsobů chování, které byly důležité pro muže a ženy. Muži uváděli, že důvěrná konverzace je nejlepší taktikou, kterou by použili, zatímco ženy zdůrazňovaly důležitost vyprávění vtipů a zábavnost jako takovou. Mezi další „běžné“ způsoby patřily komplimenty, naslouchání a laskavost.

Zajímavé je, že převážně ženy uváděly, že by uvažovaly o líbání na prvním rande, a zároveň naznačily, že přílišné požití alkoholu na první schůzce je špatný nápad.

Studie odhalila ale i výrazné genderové rozdíly s ohledem na seznamovací chování. Ženy věřily, že muži budou na prvním rande úspěšnější, pokud budou dodržovat pravidla etikety, jako je pozornost, zdvořilost a laskavost.

Anketa

Co si myslíte o líbání na prvním rande?
Zcela nepřípustné.
9,1 %
U sebe to nepreferuji, ale jinak je to každého věc.
35,7 %
První rande bez polibku není úspěšné rande.
55,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2111 čtenářů.

Na druhou stranu muži považují ženy, které se na první schůzce nebojí flirtovat, držet se za ruce, ale i popíjet alkohol, jako úspěšnější při prvním rande.

Uvedené výsledky možná leckomu nabídnou podrobnější pohled do tajů seznamování a třeba i pomohou k lepším „výsledkům“, odborníci jsou ale opatrnější a dodávají, že je potřeba ještě další výzkum, aby ještě lépe porozuměli složitosti seznamování a chování, které může jeho výsledky ovlivňovat.

Tip pro muže: Jaká selfie ženy nejvíce zaujmou

Vztahy a sex

Jste stále nezadaní? Možná za to mohou seznamovací stereotypy, kterým věříte

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám