Hlavní obsah

Běžné toxické návyky, které ničí vztahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když se to v dnešní době už příliš „nenosí“, ideální vztah, který by trval navěky, chce tak nějak podvědomě asi každý. Když se budete držet dál od toxických návyků, možná k němu budete mít slušně nakročeno.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vybudovat a udržet vztah nebylo jednoduché nikdy, v současnosti se ale tak nějak zdá, že je to ještě náročnější. Vedle stále větších nároků na partnery, tlaku společnosti i okolních vlivů to vypadá, že najít toho „jednoho“ pravého či pravou, se kterými společně zestárnete a budete si užívat důchodu, je někdy téměř nemožné.

Odborníci radí to nevzdávat a vydržet, protože ten pravý protějšek podle nich čeká někde na každého z nás. A když už ho najdeme, radí stejně tak se vyhýbat některým vztahovým zlozvykům, kvůli kterým mnohé vztahy zbytečně končí. Které to jsou?

Neustálé stěžování

Podle odbornice na vztahy April Masiniové je ve vztazích velmi rozšířený zlozvyk stěžovat si, jakmile není něco tak, jak chceme. Jinými slovy nás dokáže snadno rozčílit, když se válejí ponožky na zemi, není správně vymačkaná pasta nebo je třeba hrnek ve dřezu místo v myčce. Být agresivní a neustále si stěžovat či něco vyžadovat ale nic nespraví.

Drobnosti, které mohou účinně napravit trhliny ve vztahu

Vztahy a sex

„Lepší je změnit strategii vlastního chování. Zkuste čas využít lépe a hledejte kreativnější řešení, aby bylo dosaženo požadovaného cíle, místo abyste ‚stále štěkali na stejný strom‘,“ vysvětluje.

Hra na obviňování

Dalším velmi častým nešvarem v partnerských vztazích je přehazování viny na druhé. Nikdy nic není moje chyba, vždy za to může ten druhý.

„Když se objeví jakékoli problémy, je velmi snadné z nich obvinit partnera. Ovšem vzájemným obviňováním mohou páry velmi snadno překročit hranice, kdy se běžná konverzace změní ve špinavý boj,“ tvrdí manželská terapeutka z amerického Malibu Alisa Ruby Bashová.

Nedostatek uznání

„Říct svému protějšku každý den, že ho milujete, je snadné, levné a velmi účinné v udržení vztahu – přesto to řada lidí nedělá,“ tvrdí Masiniová.

Protiklady se přitahují? Podle studie je tomu naopak

Vztahy a sex

Doporučuje ukazovat vděčnost i těmi nejmenšími způsoby. Může jít o drobná vyznání lásky – květinou, pěkně postaru dopisem – nebo třeba jen tím, že přinese domů něco, co má protějšek rád. „Nezapomínejte, že malá gesta mají magickou moc a jsou mnohem lepší než jedno přehnané velké jedno za čas,“ dodává.

Přílišná pohodlnost

Není nic špatného na tom po čase ve vztahu trochu zpohodlnět. Jenže pokud přestanete vynakládat jakékoli úsilí nejen o udržení, ale i vylepšování vztahu, ztratí se zcela ona pomyslná jiskra, která vás kdysi dala dohromady, doplňuje Bashová.

„Chemie není přirozenou součástí, pokud ji necháte vyprchat, můžete se snadno stát z milenců spolubydlícími. Z takového spojení se jen těžko hledá cesta zpět k romantické lásce,“ dodává.

Propad do rutiny

Po čase se ve vztahu začnou mnohé aktivity a situace opakovat a je tak snadné zaseknout se ve vyjetých kolejích, kdy budete každý den opakovat totéž. Z toho se ovšem může brzy stát nuda, která vztah doslova uspí. Je tak důležité nezapomínat „rozhýbávat zrezlé zvyky“ a hledat nová potěšení, která vztah povzbudí do dalších let.

Proč jsou společné chvíle strávené po sexu pro vztah důležité

Vztahy a sex

Jak poznat, že pro druhé děláte až moc

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny, Manželské poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám