Hlavní obsah

Protiklady se přitahují? Podle studie je tomu naopak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Síla magnetismu svedla dohromady nespočet párů, ale pokud jde o opravdovou lásku, vědci tvrdí, že na starém přísloví, že protiklady se přitahují, je jen málo pravdy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nová studie potvrdila, že lidé mají spíše tendenci se párovat s jedinci, se kterými sdílejí podobné povahové rysy, návyky i koníčky.

Výsledky ukázaly, že většina romantických párů sdílí více než 80 % analyzovaných rysů, do kterých se řadí například politický názor, užívání drog či věk, ve kterým měli poprvé sex. Přesné výsledky ukázaly, že 82 % až 89 % zkoumaných vlastností u partnerů bylo podobných, přičemž pouze ve 3 % případů byla odpověď podstatně odlišná.

Mezi zkoumaná témata patřily podle The Guardian například politické a náboženské názory, úroveň vzdělání a některé ukazatele IQ. Dále například to, jaký mají jedinci v páru vztah k alkoholu, kouření nebo jsou spíše extroverti či introverti.

Největší rozdíly zaznamenali vědci ve výšce, váze, zdravotních problémech, ale i i určitých osobnostních rysech. Například již zmínění extroverti neměli tendenci se párovat s dalšími extroverty a naopak.

Barbie jako ničitel vztahů aneb Když váš partner nevidí film růžově

Styl

Naopak páry často sdílely stejný rok narození a podobnosti například u počtu sexuálních partnerů, nebo jestli byli oba jako děti kojení.

Ačkoliv je ve společnosti zakořeněné heslo, že protiklady se přitahují, vědci poukazují na to, že významné odlišnosti mohou být ve vztahu překážkou. Platí to v příkladech, kde jeden z páru je například noční sova, zatímco ten druhý ranní skřivan a jejich společný čas proto může trpět.

Psychologové se odkazují na koncept „psychologie podobnosti“, což znamená, že lidé mají tendenci vyhledávat partnery, kteří mají podobné rysy, zájmy a cíle. Toto chování může být spojeno s pocitem pohodlí, který partnerství s podobně smýšlející osobou přináší. Větší podobnost v osobnostních rysech, jako je extroverze nebo otevřenost novým zkušenostem, také může zlepšit komunikaci a porozumění mezi partnery.

Výzkum zahrnoval celkem 80 000 párů opačného pohlaví, přičemž analyzováno bylo celkem 133 vlastností. Protože se chování párů stejného pohlaví může lišit, vědci tyto vztahy zkoumají odděleně.

Práce staví na předchozích studiích, které naznačují, že romantičtí partneři často sdílejí základní přesvědčení, hodnoty a koníčky, jak lze očekávat. Vztahy založené na společném základu mohou vzniknout, když lidé vyrůstají ve stejné oblasti, stýkají se s úzkou skupinou přátel nebo se čím dál tím více podobají sobě navzájem, čím déle času spolu tráví.

Drobnosti, které mohou účinně napravit trhliny ve vztahu

Vztahy a sex

Čemu se vyhnout při seznamování a svádění

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám