Hlavní obsah

Čtyři nejškodlivější lži, které lidé říkají ve vztahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lhát se nemá. Ale jsou okamžiky, kdy ani ve vztahu člověk nemusí říct úplnou pravdu. Například kdyby byla pravda příliš zraňující a způsobila by nesmyslnou hádku či nepříjemnosti. Vždy by se ale mělo jednat o drobnosti a nic z toho, co by mohlo narušit vzájemnou důvěru. Pokud vám na vztahu skutečně záleží, pak se zcela vyhněte následujícím čtyřem typům lží.

Foto: Profimedia.cz

Některé lži do vztahu nepatří.

Článek

1. Lhaní o nevěře

Lži spjaté s nevěrou patří mezi nejčastější důvody rozchodů a není divu. Mnozí si myslí, že čím déle a více budou lhát, nikdy jim na jejich avantýry druzí nepřijdou. Jenže pravda se stejně jednoho dne provalí, a čím více kvůli tomu dotyčný lhal, tím méně je pravděpodobné, že mu druhý odpustí.

Pokud vám tedy stále záleží i na stávajícím vztahu, pak se vyhněte lhaní za každou cenu. Jak ukazují mnohé vědecké studie, vztahy mají větší šanci na přežití v okamžiku, kdy nevěrníci dokážou včas své avantýry přiznat a začnou dělat vše, aby své chování napravili. Obnovení důvěry a intimity není vůbec snadné a vždy velmi záleží na rozsahu předchozích lží.

Kdy přiznat partnerovi nevěru

Vztahy a sex

2. Lhaní o pocitech

Pokud se budete cítit unavené, naštvané, vystresované, úzkostné a místo toho, abyste to partnerovi rovnou řekly, odpovíte mu: „Jsem v pořádku“, pak vězte, že svému vztahu ubližujete mnohem více, než si připouštíte.

I potlačování vlastních pocitů a lhaní o nich lze považovat za formu lhaní, které dokáže velmi zásadně poškodit vztah.

Muži opravdu nemají křišťálovou kouli, aby dokázali vždy správně odhadnout, jak se cítíte, po čem toužíte a co v daném okamžiku potřebujete. Pokud s nimi nedokážete otevřeně mluvit, pak se nesmíte divit, že to muži mohou s vámi velmi záhy vzdát. Většina z nich by vám přitom ráda byla oporou a udělali by pro vás vše, co je v jejich silách, abyste se cítila lépe. Pokud jim to ale neumožníte, pak se nesmíte divit, že problémů ve vašem vztahu přibývá.

Umět přijmout kompliment je důležité. Naučíme vás, jak na to

Vztahy a sex

3. Lhaní o sexu

Je to neuvěřitelné, ale až 80 procent žen předstírá orgasmus během pohlavního styku. Přiznání by přitom mohlo vést k větší pravděpodobnosti toho, že už příště nebude žádné předstírání potřebné.

Chcete-li se svým partnerem zažít skutečné intimní souznění, pak se naučte o milování otevřeně mluvit. Žádný muž se neurazí, pokud mu sdělíte, že dělá něco, co u vás jednoduše nefunguje či je vám to dokonce nepříjemné. Naopak muži touží po tom, aby milování s ním pro vás bylo něčím výjimečným a jedinečným, tak jim to umožněte.

Každá žena je jiná a reaguje jinak na každý dotyk, polibek i způsob penetrace. Je tedy především na ní, jak moc bude ke svému muži upřímná a umožní mu reagovat na její touhy a potřeby.

Když zprvu nedokážete o všem mluvit nahlas, pak muže alespoň navádějte pomocí rukou, úst, ale i pohyby těla …

4. Lhaní o penězích

Tajný bankovní účet, úvěry, dluhy, ale i lhaní o skutečné ceně oblečení či jiných radostí dokáže vztah taktéž velmi narušit. Provalení těchto lží může vést ke zbytečným hádkám a vzájemné nedůvěře.

Odlišný postoj k financím může mít na vztah stejné dopady jako nevěra

Vztahy a sex

Podle deníku Financial Times četné hašteření o peníze patří mezi nejčastější předzvěsti rozvodu, a to bez ohledu na příjem a jmění páru.

Záleží-li vám tedy na vašem vztahu, pak veďte se svým mužem i upřímné debaty o financích a snažte se i v tomto směru s ním nalézt kompromisy.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Párová terapie

Reklama

Výběr článků

Načítám