Hlavní obsah

Zdravotní benefity ančoviček a jak s nimi vařit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedni je milují, druzí nenávidí. Řeč je o ančovičkách. Tyto malé rybičky jsou nositelem nezaměnitelné chuti, a navíc jsou výživově prospěšné. Jak se s nimi naučit pracovat?

Foto: Profimedia.cz

Ančovičky

Článek

Většina lidí nad ančovičkami v konzervě ohrnuje nos, a to i přesto, že tvoří součást oblíbených pokrmů. „Lidé si často neuvědomují, že ančovičky vůbec konzumují. Nejčastější volbou je salát Caesar,“ říká šéfkuchař Sandy Davis pro Huffington Post.

„Ančovičky mají nezaměnitelnou chuť, která dokáže vtisknout umami mnohým pokrmům. Nabízejí hlubokou slanost, kterou nelze napodobit,“ říká šéfkuchař Andrew Zimmern.

Chutné a zdravé

Kromě toho, že ančovičky dobře chutnají, mají i dobré nutriční skóre.

„Jedná se o tučné ryby, které se mohou pochlubit obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin – kyseliny dokosahexaenové (DHA) a eikosapentaenové (EPA). Vzhledem k tomu, že 60 % základního stavebního kamene tvoří tuk, je nezbytné ho těmito kyselinami zásobovat. Omega-3 mastné kyseliny také přispívají ke zdraví srdce,“ říká registrovaná dietoložka Amy Gorinová.

Japonské děti jsou z pohledu výživy považovány za nejzdravější na světě

Děti

„Jsou také bohatým zdrojem vitamínů B niacinu, riboflavinu a vitamínu B-12, které hrají důležitou roli při výrobě energie, trávení a stavbě buněčných membrán,“ říká šéfkuchař Marshall O’Brien.

„Ančovičky neobsahují sacharidy a mají vysoký obsah bílkovin, zdravých tuků a železa,“ dodává šéfkuchař Mikel Goikolea.

Jak vařit s ančovičkami?

„Ančovičky přidávám do klasických rajčatových omáček na těstoviny. Nejdříve je rozehřeji na pánvi, dokud se zcela nerozpustí. Pak přidám protlak a rajčata. Díky ančovičkám získá tato jednoduchá omáčka tajemnou a hlubokou chuť,“ říká šéfkuchařka Karen Akunowiczová.

„V naší restauraci často servírujeme náš ikonický cibulový dip, do kterého přidáváme karamelizovanou cibuli a česnek. Poté do něj přidáme pár ančoviček, a je hotovo,“ říká šéfkuchařka Stephanie Barrettová.

Mořské ryby pro hubnutí i chvíle hodování

Styl

„Ančovičky používám k přípravě omáček ke steakům. Nejraději mám pikantní hořčičnou omáčku, která se skládá z karamelizované cibule, sherry rajčátek, petrželky, tymiánu, hořčice, citronové šťávy, dvou uzených ančoviček, másla, soli a pepře,“ radí registrovaná dietoložka Amanda Frankenyová.

Nejjednodušším a nejlahodnějším způsobem, jak si vychutnat ančovičky, je položit je na čerstvý chleba a zakápnout je skvělým olivovým olejem,“ říká šéfkuchař Mikel Goikolea.

Ančovičky se také skvěle hodí při přípravě pizzy. Stačí je umístit na tomatový základ a je hotovo.

Pokud máte v ledničce prázdno, ale přesto si chcete pochutnat na chuťově vyváženém pokrmu, vsaďte na špagety aglio e olio. Stačí uvařit těstoviny podle návodu a vedle na pánvi si rozpálit na olivovém oleji pár ančoviček, přidat pepř, chilli papričky a česnek. Výslednou směs promíchejte s těstovinami a zasypte parmezánem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám