Hlavní obsah

Jednoduchý vzorec, jak zjistit ideální obvod pasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada lidí má nadváhu, nebo dokonce trpí obezitou, což dokládají mnohé studie a průzkumy zdraví obyvatel. Ve spojitosti s tím se tak neustále řeší, co a kdy jíst, podle čeho zjistit, že je naše váha zdravá, jaký mít obvod pasu a podobně. A právě na poslední zmíněný faktor se před nedávnem zaměřili odborníci.

Foto: Profimedia.cz

Počet lidí trpících nadváhou či obezitou stále narůstá.

Článek

Pokud jde o naše zdraví, existuje mnoho kouzelných formulí a výpočtů, podle kterých zjistit, jak si stojíme. A právě obvod pasu, který bohužel u řady lidí stále „narůstá“, je jedním z ukazatelů, který v tom pomáhá. Jenže ne všechny výpočty jsou jednoduché, některé dokonce zavádějící. Jak tedy pokud možno co nejjednodušeji zjistit, jak na tom jsme?

Podle zdravotních odborníků se stačí zaměřit na poměr obvodu pasu k tělesné výšce. Pokud bude hodnota pasu značit méně než polovinu výšky, je to v pořádku (při výšce 160 cm tedy obvod méně než 80 centimetrů).

Nejde o nijak závratné zjištění, podobné „pomůcky“ ohledně zhodnocení vlastního zdraví se doporučují již delší dobu, ne všichni se tím ale řídí a spoléhají spíše na hodnotu tzv. BMI, která ale nemusí rozhodně být přesná a reflektovat skutečný zdravotní stav jedince.

Nejnáchylnější skupinou ke vzniku obezity jsou mladí dospělí

Zdraví

Aktualizované pokyny ohledně pasu a výšky jsou tak podle doktora Paula Chrispa z britského National Institute for Health and Care Excellence „jednoduchým a účinným způsobem“, jak hodnotit své zdraví.

„Jak náš výbor zjistil, jasnou výhodou používání tohoto poměru je, že si lidé mohou velmi jednoduše potřebné hodnoty změřit, interpretovat výsledky a rovněž poměrně rychle vyhledat lékařskou pomoc, pokud ohledně výsledné hodnoty zjistí zvýšené zdravotní riziko,“ popisuje pro server Daily Mail.

Zdravý poměr obvodu pasu k výšce je podle výpočtů klasifikován jako hodnota 0,4 až 0,49. Poměr 0,5 až 0,59 již lidi vystavuje zvýšenému riziku různých zdravotních potíží. Poměr 0,6 a více je pak vysoce rizikový.

Obezita ničí životy. Ale dá se porazit

Styl

Pro příklad – žena s výškou 162 cm a obvodem pasu 74 cm spadá do kategorie „zdravý poměr“. S obvodem pasu 81 cm už by ale patřila do rizikovější skupiny.

Muž s výškou 178 centimetrů by pak spadal do rizikovější skupiny při hodnotě 89 a více cm v pase.

„Větší hodnota kolem pasu je důležitým znakem potřeby konzumovat méně kalorií nebo více spalovat. Protože většina lidí zná svou výšku a velikost pasu je uvedena na štítcích oblečení, může to být jednoduchý způsob, jak s tím něco udělat,“ dodává Naveed Sattar, profesor metabolické medicíny na Institutu kardiovaskulárních a lékařských věd na univerzitě ve skotském Glasgow.

Reklama

Výběr článků

Načítám