Hlavní obsah

Tichá kavárna ztratila kvůli covidu zakázky, její zaměstnance může zachránit sbírka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tichá kavárna a cukrárna, první pražská kavárna s neslyšící obsluhou, přišla kvůli pandemii o většinu svých příjmů. Své zaměstnance si ale snaží udržet za každou cenu, docházejí však finanční prostředky. Prostřednictvím sbírky se proto obrací na veřejnost.

Tichá kavárna ztratila kvůli covidu zakázky, její zaměstnance může zachránit sbírkaVideo: Novinky

 
Článek

Tichá kavárna a cukrárna spadá pod neziskovou organizaci Tichý svět - chráněná pracoviště a nabízí pracovní místa neslyšícím. Teď pro ně ale nemá dostatek práce. Otevřeno v běžném provozu mít nemůže a akce, na které dodávala občerstvení, se nekonají.

Naďa Hynková Dingová: Český znakový jazyk je krásný

Styl

„Pandemie koronaviru náš spolek ovlivnila úplně stejně jako jakoukoli jinou provozovnu, to znamená velice markantně,“ uvádí Leoš Mačák, ředitel organizace Tichý svět - chráněná pracoviště.

„Našimi hlavními odběrateli byly firmy, které si objednávaly v rámci takzvaného náhradního plnění. Ale ve chvíli, kdy vládní nařízení doporučila home office, firmy přestaly setkání a porady pořádat, což znamená, že si tím pádem ani neobjednávají od nás,” vysvětluje.

Dle jeho odhadů kavárna přišla o osmdesát až devadesát procent příjmů. Ze všech sil se ale snaží, aby se vládní opatření zaměstnanců finančně nedotkla. „Celý loňský rok jsme se co nejvíce snažili nesnižovat žádné úvazky. To se nám povedlo, dělali jsme různé marketingové aktivity, například kampaň Oslaďme jim život,“ říká Leoš Mačák.

Foto: Novinky

Tichá kavárna s cukrárnou přišla o 80 % zisku.

„U nás pracují převážně neslyšící kolegové. Je potřeba, aby měli určitou rutinu a jistotu v tom, že můžou pravidelně do práce, aby se jim nezačala ztrácet půda pod nohama,“ popisuje Mačák. „O to se snažíme i nadále, ale síly a samozřejmě i finanční prostředky už docházejí.“

Aby se vyhnula propouštění zaměstnanců, obrací se Tichá kavárna a cukrárna na veřejnost. Na provoz kavárny mohou lidé přispět díky crowdfundingové sbírce na donio.cz.

„Není to o tom, aby nám veřejnost dala peníze a my bychom jen zamávali a poděkovali,“ uvádí Leoš Mačák. „Přispěvatelé si od nás mohou zakoupit nějaký produkt, a touto koupí nás podpořit.“

Reklama

Výběr článků

Načítám