Hlavní obsah

Tělo ve tvaru hrušky či jablka se dědí

Pokud nejste spokojeni s tvarem svého těla, stěžujte si u svých rodičů. To, že vaše figura kopíruje tvar hrušky nebo jablka, jste měli totiž dávno vepsáno v genech. O novém zjištění vědců informoval server Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

To, kam se bude snáze ukládat tuk, ovlivňují geny.

Článek

To, zda je žena "jablko" nebo "hruška" je dáno celou řadou genetických faktorů, zjistili vědci z Oxfordské univerzity a epidemiologové z Medical Research Council (MRC) v Cambridge. Ti určili celkem 13 sad genů spojených s tendencí k ukládání tuku buď v oblasti břicha (jablko) nebo boků a stehen (hruška).

Geny mají na svědomí tvar postavy i u mužů, nicméně z oněch 13 sad se sedm projevuje mnohem výrazněji u žen.

Některé předchozí výzkumy dokázaly, že lidé s postavou ve tvaru jablka častěji trpí srdečními chorobami a diabetem typu II. Během svého výzkumu vědci studovali DNA asi 250 tisíc lidí. [celá zpráva]

Vědci doufali, že tento objev povede k vývoji léků, které umí přerozložit tuk na bezpečnější "hruškovou" variantu.

Během stejného výzkumu mimo jiné objevili 18 sad genů spojených s obezitou a 32 s vysokým BMI. Lidé s plným počtem těchto genů vážili o 7 - 9 kilogramů více než ti, kdo jich měli méně.

"Zkoumání genetiky představuje zásadní cestu k léčbě obezity, " tvrdí Cecilia Lindgrenová ze střediska pro výzkum lidské genetiky na Oxfordské univerzitě. "Ukazuje se, že dosavadní léčba změnou životního stylu a další způsoby jsou velice obtížné, zkoumání genů představuje možnost vývoje nových léčiv souvisejících s rozložením tuku v těle."

Nicméně ke zmapování všech genetických důvodů, jež určují rozdíly v hmotnosti a tvaru těla, bude třeba ještě dlouhá doba. Zároveň geny představují jen malé procento v příčinách obezity a tak není možné tvar těla svalovat jen na genetické dispozice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám