Hlavní obsah

Stylová perka. Boty s bohatou historií

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chelsea boots neboli perka, jak se této obuvi říká, jsou trendem už několik dekád. Za svůj název vděčí skupině Beatles. Díky svému minimalistickému a nadčasovému designu se dají nosit k jakémukoliv ležérnímu i elegantnímu outfitu. Pořiďte si je do svého botníku i vy!

Foto: archiv firmy

Ilustrační foto, Deichmann

Článek

Podzim je v plném proudu a vy pořád přemýšlíte nad tím, jaké boty si na tuto sezonu pořídit? Vsaďte na nadčasovou klasiku v podobě ikonické Chelsea obuvi.

Historie bot sahá až do roku 1851, kdy je vyvinul obuvník britské královny Viktorie, J. Sparkes-Hall z Regent Street v Londýně. Nejprve to byl model pouze pro královnu, teprve časem se masově rozšířil mezi veřejností.

Úplně původní perka ale nevypadala tak jako dnes. Špička obuvi byla černá, špičatější a připomínala čenich chrta. Tato obuv byla určena primárně na hon a jízdu na koni. Co perkám zůstalo, je pružná vsadka po stranách, která umožňovala a umožňuje pohodlné obutí.

Foto: archiv firem

1. Deichmann, 799 Kč. 2. Marks & Spencer, 1699 Kč. 3. Deichmann, 1599 Kč. 4. CCC, 2299 Kč. 5. Tamaris, 1449 Kč. 6. CCC, 1899 Kč

Označení Chelsea ale pochází z doby až o sto let později, konkrétně z éry Beatles. Protože Beatles jsou spjatí s londýnskou čtvrtí Chelsea, začalo se perkám říkat Chelsea boots nebo Beatle boots. Do té doby se tato obuv označovala jen jako elastická kotníková.

Ačkoliv současná perka vypadají jinak než ta z dob královny Viktorie i jinak než ta z dob Beatles, stále se těší oblibě.

Foto: archiv firem

1. CCC, 1899 Kč. 2. CCC, 899 Kč. 3. CCC, 899 Kč. 4. Deichmann, 899 Kč. 5. Toms (prodává Urbanlux), 3880 Kč. 6. Toms (prodává Urbanlux), 3880 Kč

Není divu. Perka jsou totiž stylová, ale i pohodlná. Jednoduchý střih s pružnou vsadkou v kombinaci s nízkým podpatkem a snadným obouváním vám zaručí komfort, o jakém jste snili.

Jaké módní trendy vládnou letošnímu podzimu

Styl

Díky svému minimalistickému a nadčasovému designu můžete Chelsea obuv nosit k jakémukoli ležérnímu i elegantnímu outfitu. Perfektně si rozumí s džínami, klasickými kalhotami, sukněmi i s podzimními šaty.

Tuto sezonu se nosí jak klasické, tak extravagantní modely. Černou nebo tmavě hnědou obuví v čistém designu určitě nic nezkazíte. Proč ale nevyzkoušet i nápaditější modely se vzorem nebo ve výrazné barvě?

Foto: archiv firem

1. Toms (prodává Urbanlux), 4350 Kč. 2. Toms (prodává Urbanlux), 4200 Kč. 3. Toms (prodává Urbanlux), 3550 Kč. 4. Ojju (prodává Zoot), 2799 Kč. 5. Toms (prodává Urbanlux), 3880 Kč. 6. Tamaris, 1219 Kč

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Hořčicová, barva nejen babího léta

Letošní teploty nahrávají melancholickému babímu létu. Inspirujte se odstíny prvních popadaných listů i ospalého slunce a zařaďte do svého šatníku alespoň...

Výběr článků

Načítám