Hlavní obsah

Russell Crowe: Jako exorcista se ďáblovi přímo vysmívám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Charismatický Novozélanďan Russell Crowe (59) si dal letos zajímavé novoroční předsevzetí: být nejlepší verzí sebe sama. Minimálně po pracovní stránce se to proslulému představiteli Gladiátora daří. Uvidíme ho hned v šesti nových filmech, jako první vstoupil do kin hororový Papežův vymítač, ve kterém hraje kněze.

Foto: Profimedia.cz

Russell Crowe

Článek

Snímek je inspirován skutečnými příběhy otce Gabriele Amortha († 2016), vrchního vatikánského exorcisty. Legendární kněz ve filmu ztělesněný Russellem Crowem se pouští do vyšetřování děsivého případu posednutí malého chlapce ďáblem. Věc se ještě víc zkomplikuje, když se Amorthovi podaří odhalit staletí pohřbené tajemství, které se Vatikán pokouší utajit.

Gabriele Amorth byl opravdu exorcista. Mám rád zodpovědnost, která se pojí s hraním reálných postav

„Film zdůrazňuje Amorthovu roli v katolické církvi a to, že za více než tři desetiletí vykonal celé stovky exorcismů. Stál v boji proti zlu v první linii a své zážitky zaznamenal do dvou knih, které se věnují analýze hrozeb, jež by démoni pro lidstvo mohli představovat,“ přibližuje Papežova vymítače jeho producent Michael Kaczmarek. Právě jemu se podařilo získat práva na adaptaci Amorthových pamětí ještě předtím, než kněz zemřel.

Kněz na skútru s červenými ponožkami

Když se novináři ptali režiséra Julia Averyho, proč obsadil do hlavní role Russella Crowea, zavtipkoval: „Kdo jiný by se měl umět lépe postavit ďáblu než sám gladiátor?“

Hugh Grant: Hrát padouchy mě baví

Styl

A co na to Crowe, který si zahrál již řadu skutečných postav, ať už to byl biochemik Jeffrey Wigand z filmu Insider: Muž, který věděl příliš mnoho, matematik John Nash z Čisté duše, boxer James J. Braddock z Těžké váhy, nebo zakladatel televize Fox News Roger Ailes v seriálu Nejsilnější hlas?

„Připadalo mi zajímavé, že exorcista je skutečné povolání, a tenhle člověk se mu dlouhé roky věnoval. Mám rád zodpovědnost, která se pojí s rolemi reálných lidí. Máte totiž za úkol pokusit se na plátno věrně přenést samotnou podstatu dané osoby.“

Foto: Falcon

V Papežově vymítači je jako otec Amorth, muž se silným náboženským přesvědčením, ale také neústupný vyšetřovatel.

Pro pochopení náročné role odcestoval Crowe do Říma, kde strávil týden s lidmi z Vatikánu, kteří papežova exorcistu znali. Amorth je ve filmu nejen člověkem se silným náboženským přesvědčením, ale také neústupným vyšetřovatelem.

„Domnívá se, že jen velmi málo lidí je skutečně posednuto démony, a vždycky když zjistí, že ti, ke kterým je přivolán na pomoc, potřebují spíš psychiatrickou pomoc, odkáže je do péče lékařů. Když se pak snaží vyřešit jeden z nejnáročnějších exorcismů své kariéry, odhalí veřejnosti navzdory varování Vatikánu zásadní spiknutí,“ říká Crowe.

Od pilota dronu k nelítostnému gangsterovi

Líbilo se mu, že je Amorth odhodlaný jednat otevřeně a přímo, nebál se ani selhání. Navzdory neveselému poslání si zachovával nadhled. Své rituály začínal tím, že se ďáblovi doslova vysmíval.

„Například říkal: ,Víte, proč přede mnou ďábel prchá? Protože jsem ošklivější než on!‘ Nebyl to řadový kněz. Jezdil na skútru Lambretta! Když jsem se dozvěděl, že Amorth pocházel z Modeny, sídla společnosti Ferrari, doplnil jsem jeho kostým ponožkami v červeném ferrari odstínu,“ směje se protagonista.

Papežův vymítač byl pro Crowea současně další profesní premiérou - poprvé hrál hlavní roli v hororovém filmu. „Upřímně řečeno nemám strašidelné filmy příliš v lásce. U svatého otce Amortha jsem to ale risknul,“ dodává k tomu.

Foto: Bontonfilm

Na jeho ztvárnění římského generála Maxima v roli Gladiátora (2000) se nezapomíná. Dostal za něj právem Oscara.

Už od zmíněného Gladiátora z roku 2000 je považován za jednoho z nejlepších současných herců. Šťastnou ruku při výběru scénářů měl i v minulých letech: v roce 2016 natočil vynikající akční krimikomedii Správní chlapi, kde v postavě nájemného ranaře prokázal, že je obzvláště nadaný komický umělec.

Ovace sklidil za roli Dia ve filmu Thor: Love and Thunder i za další loňské filmy - thrillerový Poker Face či komedii Na pivo do první linie.

Po Papežově vymítači natočil kupodivu další horor, The Georgetown Project. Hraje v něm problémového herce, který natáčí horor a zároveň se snaží nespadnout zpátky do závislosti na drogách a alkoholu. Protože se den ode dne chová podivněji, zdá se, že nad ním závislost zvítězila, ale možná je pravda mnohem horší…

Tom Hanks napsal román. Postavy v něm zažívají to, co on

Styl

V akčním thrilleru Land of Bad zase hraje Reapera, špičkového pilota dronu letectva Spojených států, který poskytuje leteckou podporu týmu Delta Force na zemi na Filipínách. Když se pak něco pokazí, musí se tým spolehnout pouze na Reaperovu vzdálenou leteckou podporu.

V titulní roli akční dobrodružné sci-fi Lovec Kraven chce jako ruský imigrant Sergej Kravinoff dokázat, že je největším lovcem na světě.

V životopisném dramatu Rothko ztvárnil uznávaného amerického malíře Marka Rothka, jehož dcera Kate Rothko je vtažena do vleklé právní bitvy s vykonavateli jeho pozůstalosti v boji o uctění jeho odkazu. A v krimi American Son, jež je remakem oceňovaného filmu Prorok, jde o příběh mladého muže, který ve vězení spadne pod křídla nelítostného gangstera - Crowea.

Chci zajistit, že Austrálie zůstane v očích Hollywoodu oblíbeným místem pro natáčení filmů

Celé čtyři roky nebyl herec v Americe.

„Podle mě USA nezvládly globální pandemii zrovna nejlepším možným způsobem a já jsem do ní za prací cestovat nepotřeboval. Místo toho jsem natáčel filmy v Austrálii, Thajsku, Anglii, Itálii a na Maltě. Určitě se do Států vrátím, jakmile mi na dveře zaklepe nový americký projekt. Chci ale také zajistit, aby se v Austrálii natáčelo víc filmů,“ vysvětluje Crowe, který se nedávno načas usadil v Melbourne, aby tu poblíž v Bacchus Marsh ve Victorii točil kriminální thriller Sleeping Dogs.

Aussiewood konkuruje Hollywoodu

Ten vznikl podle románu E. O. Chirovice Kniha zrcadel a Crowe se představí jako bývalý detektiv z oddělení vražd Roy Freeman. Zatímco podstupuje léčbu Alzheimerovy choroby, je nucen zahájit vyšetřování brutální vraždy univerzitního profesora.

A právě pro toto natáčení Crowe bez problému zajistil obsazení místních i mezinárodních herců, štábů a režisérů. Dokazuje tak, že jeho představa o Austrálii jako o zemi, kde se dají točit dobré filmy, je naprosto reálná.

Foto: Profimedia.cz

V dobovém filmu Prizefighter: The Life of Jem Belcher si zahrál boxera.

V roce 2021 herec, který žije poblíž Coffs Harbour na středním severním pobřeží Nového Jižního Walesu, oznámil, že tento Pacific Bay Resort bude domovem velkého filmového studia, které bylo nazváno Crowe a jeho Aussiewood. Jeho cílem je zahájit práce na místě začátkem příštího roku.

„Součástí projektu je kromě pěti velkých zvukových scén také muzeum, galerie, hotel a filmová škola. Bude to něco výjimečného, vůbec poprvé, kdy budete mít film ve vysoké kvalitě a ve velkém měřítku v letovisku,“ pyšní se.

Víte, že…

  • Loni v prosinci byl jmenován velvyslancem Říma ve světě. Šlo o symbolické vyjádření zvláštního pouta, které spojuje hvězdu Gladiátora s Věčným městem a kde Crowe také natáčel scény pro Papežova vymítače.
  • Má farmu ve vesnici Nana Glen a je zde známý jako patron místních ragbyových her. Fandí novozélandskému ragbyovému týmu All Blacks.
  • Během australských požárů v letech 2019 a 2020 získal přes 400 000 dolarů pro místní hasiče prodejem svého klobouku South Sydney Rabbitohs v online aukci.
  • S australskou zpěvačkou a exmanželkou Danielle Spencerovou má dva syny: Charlese (19) a Tennysona (16). Od roku 2022 žije s americkou herečkou Britney Theriotovou (31).

Tobey Maguire: Jsem první superhrdina. To mi stačí

Styl

Idris Elba: Za mladou generaci lidí máme odpovědnost všichni

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám