Hlavní obsah

Přehled jedlých květů, které ozvláštní každý pokrm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Květy jídlo povýší na exkluzivní delikatesu, zejména na pohled. Pokrmy však mohou ozvláštnit i specifickou chutí a vůní. A nejde pouze o tradiční bylinky.

Foto: Profimedia.cz

Květy se přidávají do salátů, do polévek i omáček, a především k finálnímu zdobení jídla.

Článek

Francouzi ochucují dezerty levandulí, Italové smaží květy cuket, orientální kuchyně pracuje s růžemi. Současná gastronomie vychází z těchto tradic, květy ale využívá mnohem víc. Dnes se přidávají do salátů, do polévek i omáček, a především k finálnímu zdobení jídla.

Specializované firmy dodávají jedlé květy za nemalé částky luxusním restauracím, my jim ale můžeme směle konkurovat. Stačí se projít po zahrádce nebo rozkvetlé louce. Už aby tu bylo jaro se vším všudy!

Na co pozor

S kytkami je to podobné jako s houbami. I mezi nimi se schovávají nebezpečné jedovky. Na talíř by nemělo přijít nic nejedlého. Proto vybírejte jenom ty, u kterých si jste stoprocentně jistí, že nikomu neublíží.

Do jídla by se neměly dostat ani povadlé květy nebo rostliny ošetřené pesticidy. Pozor také na alergie, jste-li už na něco alergičtí, je pravděpodobnost alergické reakce vyšší.

Kytice jedlých květin

Do jídla se skvěle hodí například kvítky hluchavek, divizny, heřmánku, pampelišek, čekanky, lichořeřišnice, pažitky či ovocných stromů, pěkně je doplňují zelené lístky řebříčku.

  • Fialka (violka vonná) – jedna z prvních kytiček, které rozkvétají v přírodě a na talíři působí velmi dekorativně. Jejich vůně se hodí zejména k čokoládovým dezertům.
  • Sedmikráska – patří k nejdostupnějším kytičkám. Léčivá bylinka léčí žlučník, játra i vředy a dýchací cesty. Do salátu můžete přidat celou hrst, krásně ozdobí i narozeninový dort nebo muffiny.
  • Andělika – její zelené květy působí velmi dekorativně, přitom pomůžou se zažívacími potížemi a zlepší i náladu.
  • Maceška – oživí saláty i pudinky.
  • Bez černý – Před heřmánkem smekni a před bezem klekni, praví lidová moudrost. Bezinky mají řadu pozitivních účinků na organismus. V naší kuchyni jsou známé kosmatice – smažené květy bezu – či šťáva z květů i plodů. Drobné kvítky lze využít i jako ozdobu talířů.
  • Měsíček lékařský – už název oranžové kytičky říká, že do pokrmů přinese nejen krásu, ale také zdravotní benefity. Podporuje hojení ran, zmírňuje žlučníkové potíže. Jídlo bude vypadat báječně, jestliže ho posypete otrhanými okvětními lístky.
Foto: Profimedia.cz

Měsíček lékařský do pokrmů přinese nejen krásu, ale také zdravotní benefity.

  • Fuchsie – květy chutnají po jablkách, dekorují jídlo, lze je též nakrájet do salátů.
  • Chryzantéma – květy drobnokvětých druhů mají poměrně ostrou chuť, ale na talířích i v nápojích působí velmi dekorativně.
  • Aksamitník – oranžové okvětní plátky vyniknou v každém salátu.
  • Netýkavka (balzamína) – její chuť připomíná ředkvičky. Vyroste na zahrádce i v truhlíku. Květy poslouží pro ochucení a ozdobení salátů nebo rýže.
  • Begonie – díky syté barvě a ovocné chuti jsou květy begonií oblíbenou přísadou do salátů i výraznou ozdobou talířů.
  • Růže – do jídla se hodí především okvětní plátky šípkových růží. Pokrm provoní i ozdobí, jejich zónou působnosti jsou především sladké pokrmy a nápoje.
  • Levandule – spolu s touto bylinkou přichází na talíř půvabná fialová barva doprovázená typickou vůní a vzpomínkami na dovolenou ve Středomoří.
  • Lichořeřišnice – nesprávně se jí říká řeřicha. Více než na názvu však záleží na využití tohoto přírodního antibiotika. Rostlina, ze které můžeme zužitkovat prakticky vše, listy, semena i květy, léčí záněty, zejména močového a pohlavního ústrojí i dýchacích cest. Oranžové a žluté květy spolu s listy se nádherně vyjímají na talířích, pokrmům přidávají svěží, ředkvičkovou chuť.
Foto: Profimedia.cz

Květy divizny tlumí kašel, mají silné protizánětlivé účinky.

  • Divizna – drobné žluté kvítky skrývají nebývalou léčivou sílu. Tlumí kašel, mají silné protizánětlivé účinky, pomáhají při nemocech jater a sleziny, léčí bércové vředy i hemoroidy. Jasně žlutá barva květů se prosadí v salátech i jako ozdoba studených mís.

Rozkvetlé triky

  • Namočte květy do rozšlehaného bílku s trochou vody, poté do krystalového cukru. Po zaschnutí budou vypadat jako pokryté drahokamy.
  • Drobné kvítky rozložte do formiček na led, zalijte vodou a nechte zmrazit. V nápojích nadělají spoustu parády, efektní jsou zvlášť v zimě.
  • Květy se báječně vyjímají v aspiku.
  • K dekorování lze používat i sušené květiny, například levanduli.

Reklama

Související témata:

Související články

Pět bylin pro zdravé kosti

Silné kosti, které s věkem co nejméně ohrozí obávaná osteoporóza, tedy jejich řídnutí, si přeje mít asi každý. Pro jejich dobrou kondici potřebujeme především...

Výběr článků

Načítám