Hlavní obsah

Pravidelné pití kávy snižuje riziko onemocnění jater

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O kávě je známo, že obsahuje mnoho tělu prospěšných antioxidantů a jiných látek. Nová studie navíc potvrdila pozitivní účinky tohoto kofeinového nápoje na zdraví jater. Podle ní mají lidé, kteří kávu pijí pravidelně, o 21 % menší riziko, že se u nich rozvine chronické onemocnění jater.

Foto: Profimedia.cz

Káva má skvělé zdravotní benefity.

Článek

Benefity kávy znají lidé už od pradávna. Bystří mysl, povzbuzuje a díky přítomným antioxidantům pozitivně působí i na naši tělesnou schránku. Kromě toho káva obsahuje i kahweol a cafestol, o nichž se lékaři domnívají, že tlumí záněty, které napadají játra. Kofein, který je v kávě přítomný, navíc úspěšně bojuje proti škodlivému jizvení jater.

„Jedná se o nápoj, který je široce dostupný a může být v budoucnu brán jako potenciální preventivní léčba,“ říká Oliver Kennedy, autor studie publikované v časopise BMC Public Health pro Daily Mail.

Ráno, nebo odpoledne aneb Kdy je nejefektivnější pít kávu

Styl

Podle statistik se jen ve Velké Británii potýká jeden ze tří Britů se ztučněním jater, které často doprovází nadváha. Zhoršení tohoto stavu může vést k chronickému onemocnění jater, které může být také způsobeno nadměrným pitím nebo virovou hepatitidou.

Nejnovější výzkum ale ukazuje, že tento vážný problém by mohlo odvrátit právě pití kávy. Studie zahrnovala téměř půl milionu lidí ve věku 50 až 69 let, přičemž více než tři čtvrtiny byly pravidelnými konzumenty kávy (v průměru dva šálky denně). V průběhu deseti let byl zkoumán právě vliv pití kávy na zdraví jejich jater.

Výsledky prokázaly, že ti, kteří pili kávu, měli o 21 % nižší riziko vzniku rakoviny jater a o 49 % menší pravděpodobnost, že zemřou na chronické onemocnění jater než ti, kteří kávu nekonzumovali.

Jako nejvhodnější se přitom ukázala mletá káva, tedy např. espresso. Ta totiž obsahuje vyšší hladinu kahweolu a cafestolu, než je tomu u instantní kávy. Nejlepší výsledky se pak ukázaly u lidí, kteří pili tři až čtyři šálky kávy denně.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Další benefit kávy. Pomáhá při cvičení

Čím více si připadáme unavení, tím více se nám nechce do cvičení. To je důvod, proč trenéři elitních sportovců podávají svým svěřencům kofein před samotným...

Jaký vliv má káva na náš mozek a tělo

Káva je součástí každodenního rituálu mnohých z nás. Není divu - kromě toho, že často slouží jako záminka k setkání, je také užitečná. Dokáže totiž zbystřit...

Výběr článků

Načítám