Hlavní obsah

Nejčastější chyby při odličování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každodenní čištění je klíčové pro zdraví pleti. Jít spát s neodlíčeným obličejem je tak velká chyba, která se zobrazí nejen na samotném vzhledu, ale i stavu pleti.

Foto: Profimedia.cz

Každodenní čištění je klíčové pro zdraví pleti.

Článek

Kůže je největším orgánem těla. Funguje jako ochranná bariéra, která chrání vnitřní struktury před stresem a vnějším prostředím, zároveň má i termoregulační a metabolickou funkci. Obsahuje širokou škálu receptorů, které jsou zodpovědné za detekci bolesti, tlaku, teploty a dotyku.

Péče o pokožku má tak skutečně smysl, jelikož se to odrazí nejen na jejím vzhledu, ale i funkci a zdraví. Mezi největší hrozby, které pokožku mohou poškodit, patří UV záření, znečištěné prostředí, ale i odpadní látky, které kůže přirozeně vylučuje a které mohou také způsobit předčasné stárnutí pokožky.

Pravidelná péče o pokožku by tak měla být samozřejmostí. Pozor byste si ale měly dát i na tyto časté chyby.

Příliš rychlé odstranění make-upu

Čistit pleť ve stresu se opravdu nemusí vyplatit. Jde o to, že tak jen těžko provedete všechny důležité kroky, které zaručují hloubkovou a dostatečnou očistu.

Zlepšete zdraví svých vlasů, pokožky a nehtů

Styl

Pokud čistíte pleť příliš rychle, s největší pravděpodobností neodstraníte všechny stopy kosmetických produktů. Přitom dnes už existují i vědecké studie, které ukazují, že zbytky kosmetických produktů na pleti mohou podporovat vznik akné nebo zhoršit jeho stav.

Děje se tak z důvodu, že zbytky make-upu blokují póry a zabraňují pleti vylučovat přirozený maz.

Nepravidelné odstraňování make-upu

Jak ukazují výzkumy, jste-li nalíčené, je zapotřebí make-up odstraňovat naprosto každý den. Mnozí odborníci přitom doporučují čistit pleť i dvakrát denně, a to nejen pomocí přípravků na odlíčení, ale také větším množstvím vody. Jedině tak opravdu z pleti důkladně odstraníte stopy po kosmetických přípravcích, znečištění vnějším prostředím, potu a mazu nahromaděného během dne.

Pokud tak nebudete činit, podpoříte vznik černých teček, akné, prohlubování vrásek, dehydrataci a suchost.

Používání nevhodných odličovačů

Na trhu je dnes k dostání celá řada odličovačů. I proto je zapotřebí hledět na to, pro jakou pleť jsou vhodné a na co všechno fungují. Pokud například používáte voděodolný a vysoce odolný make-up, je vždy dobré sáhnout po dvoufázovém odstraňovači make-upu, který obsahuje směs vodní báze s olejovou, což zajistí hlubší čištění.

Podle odborníků není vhodné každý den používat odličovací ubrousky. Jde o to, že materiál, ze kterého jsou vyrobeny, může být z dlouhodobého hlediska abrazivní, což může při tření vést k poškození a citlivosti pokožky.

Foto: archív firem

FOREO Luna Ultra Nourishing Cleansing Balm - odličovací a čisticí balzám, Notino, 1281 Kč; FOREO SUPERCHARGED Ultra Hydrating - intenzivně hydratační a vyživující maska na noc, Notino, 1387 Kč; Erborian Centella - odličovací a čisticí balzám s hydratačním účinkem, 1005 Kč; Sensai Silky Purifying Step One - čisticí balzám, 1125 Kč; Biologique Recherche Lotion P50W - exfoliační čisticí tonikum, 3800 Kč; RYOR Cleansing And Tonization - jemná čisticí pěna, 190 Kč; Nivea Naturally Good Micelární voda s bio aloe vera, 211 Kč

Špatná péče o oční okolí

V okolí očí je pleť velmi tenká, a je tedy i mnohem jemnější, pružnější a má málo mazových žláz. I proto vyžaduje speciální péči. Vnější vlivy jako sluneční paprsky, znečištěné ovzduší a make-up ji totiž mohou mnohem více poškodit, než je tomu u jiných částí obličeje.

Při odstraňování make-upu je tak vhodné použít hypoalergenní nebo speciální přípravky určené pro oční okolí. Aplikace přípravku by měla být šetrná a jemná.

Zapomínání na kontury obličeje a krku

Na kontury obličeje i krku je důležité myslet jak při líčení, díky kterému dosáhnete snáze jednotného a přirozeného vzhledu, tak při odličování.

Při zanedbání čištění těchto míst se zde snáze vytvářejí černé tečky, pupínky a jiné vady. Zároveň zbytky make-upu snadno utřete do polštáře.

Vynechání pleťového toneru

I po důkladném vyčištění pleti mohou na obličeji zůstat stopy kosmetiky a nečistot, i z tohoto důvodu je dobré použít toner, který pleť dočistí a zároveň ji pomáhá normalizovat a připravovat na hydrataci a stimulaci krevního oběhu.

Foto: archív firem

Nobilis Tilia Oči & Oční Okolí - odličovač očí se zklidňujícím účinkem, 239 Kč; Nivea Face Cleansing Dvoufázový odličovač očí a make-upu, 146 Kč; CALTHA - Pleťové tonikum Bílá růže, bionetta.cz, 210 Kč; Revox Japanese Ritual - hydratační pleťové tonikum, Hebe, 133 Kč; Bel Premium - odličovací micelární ubrousky s aloe vera, 72 Kč; Elemis Superfood Kefir-Tea Mist - tonizační pleťová mlha, 457 Kč; Manufaktura Pleťová voda a tonikum CLEAR & HAPPY na akné, 189 Kč

Zapomínání na hydrataci

Jakmile odlíčíte pleť, je důležité ji hned hydratovat. Dehydratace je hlavní příčinou hrubé a suché pokožky.

Do své každodenní rutiny tak zařaďte i hydratační přípravky na obličej. Odborníci pak doporučují zejména retinol, vitamin E, kyselinu hyaluronovou, kyselinu mléčnou a ceramidy.

Hormonální akné trápí stále více žen i v dospělosti

Styl

Šest základních kroků, které zařadit v péči o pleť do každodenní rutiny

Styl

Reklama

Související témata:
Čištění pleti

Výběr článků

Načítám