Hlavní obsah

Šest tipů na to, jak sestavit svatební raut

Svatební sezona je za rohem, je tedy nejvyšší čas setkat se s dodavateli a ujasnit si představu o svém velkém dni. Jednou z důležitých složek je jednoznačně jídlo. Jak sestavit raut tak, aby se zavděčil všem?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Ujasněte si počet hostů

Nejdůležitější otázkou ohledně jídla na svatbu je počet hostů. Od toho se totiž odvíjí počet surovin, ale také cena. Pokud se vydáte formou servírovaného oběda, který bude zajišťovat restaurace nebo cateringová firma, obvykle se jedná o tříchodové menu – předkrm, polévka, hlavní jídlo – a jako dezert svatební dort.

U rautu se cena obvykle určuje od gramáže na osobu. Na odpolední či večerní raut počítejte zhruba s 350–500 g jídla na osobu, z toho by mělo být 150–200 g masa. Pokud začínáte obědem a plánujete oslavu do noci, vynásobte množství dvěma.

U malé svatby můžete vsadit na domácí občerstvení. Inspirovat se můžete na sociálních sítích.

Svatební raut

Rautové možnosti jsou téměř nekonečné. Obyčejně jej tvoří zeleninové mísy s dipy, sýrové mísy, masové talíře, pečivo a přílohy. Dále můžete vybírat z několika druhů kanapek a fingerfoods. Milovníky ryb potěší lososový tataráček nebo krevetový koktejl. Evergreenem je pak půlnoční svatební guláš, který potěší všechny flamendry.

2. Potravinová omezení

V dnešní době se spousta lidí potýká s potravinovými intolerancemi a alergiemi. Ty je dobré od hostů zjistit předem, aby nedošlo k nepříjemným situacím. Mezi nejčastější potravinová omezení patří:

  • lepek
  • laktóza
  • živočišné produkty

3. Buďte osobití

V případě, že se nechcete vydat tradičním směrem a servírovat oblíbenou klasiku v podobě vývaru a svíčkové omáčky, zamyslete se s partnerem nad tím, jaká jídla máte nejraději. Dnes již nejsou výjimkou ani nejrůznější tematické svatby, kde se podává třeba čistě asijské či mexické menu.

Plánování svatby: Jak na pozvánky

Styl

Vsadit můžete také na svá oblíbená jídla nebo ta, která doprovázejí váš vztah. Pokud si například na výročí dáváte pravidelně lasagne, nebojte se je zařadit i do svatebního rautu. Svůj příběh napište krátce na kartičku a přidejte ji k pokrmu.

4. Vsaďte na lokální suroviny i dodavatele

Roční období, ve kterém se berete, vám napoví, co by bylo dobré podávat. Lehký salát s různými druhy ovoce a zeleniny hosty zaujme víc v létě než v zimě. Do nabídky můžete zařadit suroviny místních dodavatelů, můžete také vařit ze zeleniny blízkých farmářů nebo využít maso či mléčné výrobky z ekologického chovu.

5. Nezapomeňte na pitný režim

S nápoji to bývá trochu složité. Pokud máte pohoštění zajištěné od restaurace, cena za občerstvení zahrnuje i určité množství nealkoholických nápojů, jindy za výše uvedenou cenu dostanete pouze slavnostní přípitek a kohoutkovou vodu. Navíc si mnohdy jak restaurace, tak catering kladou podmínku, že například alkohol si musíte koupit výhradně od nich. Vždy se proto do detailu zajímejte o to, jaké má dotyčná restaurace podmínky.

V případě, že si alkohol zajišťujete sami, můžete vsadit na nejrůznější druhy pojízdných barů nebo si najmout osobního barmana.

Nealko můžete vyřešit velkými skleněnými barely s vodou. Dovnitř můžete vložit plátky ovoce či čerstvých bylinek v podobě máty či meduňky.

6. Plánujte dopředu

Pamatujte na to, že svatební menu nejspíš nevymyslíte večer před svatbou. Jakmile máte termín a místo konání, objednejte včas (obvykle půl roku až rok dopředu) dodavatele jídla, pokud neplánujete vše připravovat sami.

Promluvte si s ním o věcech, které chcete mít v menu, a dovolte kuchařům z cateringu, aby do něj vnesli trochu vlastní kreativity. Získáte svatební menu, na které se bude ještě dlouho vzpomínat.

Když se muž brání svatbě

Vztahy a sex

Růžové svatební šaty jsou novým trendem

Styl

Může se vám hodit na Firmy.cz: Svatební agentury, Catering

Reklama

Související témata:
Rauty

Výběr článků

Načítám