Hlavní obsah

Markéta Macháčková: Díky šperkům si píšu novou životní kapitolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Markéta Macháčková se původně věnovala profesi zdravotní sestry na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Po narození druhé dcery se rozhodla svůj život obrátit o 180 stupňů. Začala tvořit šperky pod názvem L’Antidote, což v překladu znamená protijed. A tak vznikly šperky jako protilék na všechno obyčejné, průměrné a neosobní.

Foto: archiv designérky

Šperkařka Markéta Macháčková.

Článek

Jak se stane, že se ze zdravotní sestry stane šperkařka?

Úplně jednoduše - stane se to tak, že se nějakým způsobem z té „naivní mladé“ ženy vyvíjíte. Na začátku jsem byla asi jako každá žena plná ideálů, snů a naivních přesvědčení o fungování světa, a především mezilidských vztahů. Vždycky jsem byla tak trochu mimo realitu tohoto světa, a to v jeho nejčistší kráse.

Postupem času ale určitým způsobem zrajete, dostáváte spoustu životních ran a zkušeností, do toho vám do života přicházejí vaši velcí učitelé - děti, u kterých si začnete čím dál víc uvědomovat, jak moc rychle čas běží. Následně se v 35 letech ocitnete v matrixu vlastního uvědomění, jestli je to, co jste světu dosud dala, dost. Pak intuitivně vycítíte potřebu vlastního upgradu, novou verzi sebe samotné, a proto si pak na nějaký čas sednete zpátky do školních lavic na odborné učiliště.

Jak vzpomínáte na studium?

Nutno podotknout, že jsem na šperkařském odborném učilišti byla velmi, velmi krátce. Nicméně měla jsem skvělou paní mistrovou, která mě v mém osobním zoufalství nenechávala, ale naopak ke mně vždy velmi mile a povzbudivě promlouvala. Nabádala mě, že mám vydržet a že mě zcela jistě toto krásné šperkařské řemeslo nakonec začne bavit.

V jakých ohledech vám škola pomohla?

Určitě mi pomohla k získání mnoha dalších úhlů pohledu, na které bych bez této zkušenosti asi nepřišla. Dnes už vnímám řemeslo spolu s designem jako neoddělitelnou součást. Jedno bez druhého nemůže dobře fungovat.

Šperky k Vánocům pro milovnice klasiky i designu

Vánoce
Foto: archiv designérky

Markéta Macháčková

Jaké šperky z vaší tvorby patří mezi neoblíbenější?

Pokud mohu mluvit za naše klienty, pak je to růžové zlato, které drží své prvenství již několik let. Zpět se ale pomalu dostávají také šperky ze žlutého zlata, zatímco bílé zlato je nadčasová „klasika“.

Také jsem vypozorovala určitý trend. Mé klientky si nejdříve většinou objednají 2 kusy stejných náušnic. Příště si už ale vybírají naprosto různorodé kusy, mají většinou alespoň 2-3 nové piercingy.

Šperky, které si vybírají, navíc nesou určitý „vzkaz“, ten koresponduje s tím, co zrovna v jejich životech aktuálně probíhá.

Jsou to velmi sofistikované, inspirativní, duševně i fyzicky krásné a úspěšné ženy!

Vaše tvorba je známá zejména na Slovensku, mají Slovenky ke šperkům blíže?

Je to zvláštní, ale slovenské ženy se nebojí riskovat, poznávat a zkoušet nové. Daleko více také důvěřují. Přijde mi, že jsou v tomto směru více otevřené. Nevím, zda je to dáno geografickým vlivy, přece jen je tam blíže k Maďarsku, Rakousku.

Mezi známé Slovenky, které nosí vaše šperky, patří i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Jak takové spojení vzniklo?

Náhodami, které v životě vlastně neexistují? Už na samotném začátku L’Antidote došlo k mému propojení díky fotografce Anně Kovačič s návrhářem Borisem Hanečkou. Anička jednou přišla a řekla: „Nevím proč, ale vy dva byste měli spolu něco dělat, jste totiž úplně stejní.“ A tak kolegyně zvedla telefon a zavolala Borisovi.

Za pár let se stal Boris Hanečka stylistou a dvorním návrhářem paní prezidentky Čaputové, a tak vznikla zlatá brož, která byla speciálně vyrobena pro kongres NATO, kterého se paní prezidentka účastnila.

Foto: archiv designérky

Brož L’Antidote slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

Vaším rukopisem jsou drobné elegantní šperky, budete se držet v této minimalistické linii?

Ano i ne, neboť dnes už vznikají další řady šperků, které ale vždy nesou rukopis L’Antidote.

Foto: archiv designérky

Kromě samotných šperků stojí za zmínku i speciální uzávěr náušnic Dôme, který si designérka nechala patentovat. Jeho výjimečnost spočívá nejen ve funkčnosti, ale také v jeho osobité estetice. Inteligentní šroubovací systém garantuje maximální bezpečí a pohodlí, přičemž jeho sofistikovaně propracovaná konstituce a tvar svádí k jeho nošení odzadu dopředu.

Sledujete tvorbu ostatních českých či slovenských designérů?

Ano, zcela jistě za mě vedou módní návrháři Marcel Holubec, již zmiňovaný Boris Hanečka nebo Zoltán Tóth.

Za chvíli jsou tu Vánoce. Jak ženě vybrat šperk, aby z něj měla radost?

Musíte si do šperku ženu promítnout, aby to bylo to pravé. Určitě ale nic nezkazíte minimalistickým, kvalitním a nadčasovým šperkem.

Do jakých kousků se vyplatí investovat?

Pokud se rozhodnete koupit si šperk, který je vyrobený z drahého kovu a briliantů, pak už počítáte také s určitou investicí do budoucna. Zcela jistě není naše planeta ze všech možných úhlů pohledů nevyčerpatelná.

Proto by měl za mě každý šperk splňovat kritéria kvality, vlastního zpracování, zajímejte se, odkud pochází, kdo ho vyrobil. Samozřejmě neopomenu také nadčasovost, nositelnost a měl by se vám hlavně líbit, vhodně doplňovat vaši osobnost.

Nejčastější chyba při skladování šperků

Styl

Reklama

Související témata:
Markéta Macháčková (šperkařka)

Související články

Výběr článků

Načítám