Hlavní obsah

Podzim podle českých návrhářek. Co nejraději nosí a za co nejvíce utrácejí

Oblékají tisíce žen po celé České republice. Do své skříně ale pustí nahlédnout jen málokoho. Jaké oblečení oblékají přední české návrhářky, za jaké kousky si rády přeplatí a jaký je jejich tip na zateplený, ale přesto stylový podzimní look?

Foto: archiv návrhářky

Veronika Štěrbová

Článek
Zuzana Kubíčková

Návrhářka Zuzana Kubíčková patří mezi přední tváře české módní scény. Jako jedna z mála uvádí kromě běžné linie i couture kolekce, které obsahují mistrovsky propracované večerní šaty.

Typickými zákaznicemi jsou ženy, které chtějí do šatníku nadčasovou kvalitu, je pro ně důležité, aby jim oděv perfektně sednul a cítily se v něm krásné.

„Pro každou zákaznici tvoříme přímo na míru, takže to trvá déle než když se kupuje hotový konfekční oděv. Investovaný čas se však zúročí ve výsledku a řekla bych, že i samotný proces vzniku je hodnotný zážitek. Jinak je pro můj styl asi nejvíc typická ženskost – ráda zviditelňuji křivky, často pracuji s ryze ženskými materiály jako krajka, tyl, hedvábí, organza, nově také lurex či bavlněné bouclé, a s jejich vrstvením i různým zdobením – používám výšivku, křišťály apod.,” říká Zuzana Kubíčková.

Foto: Anna Kovačič

Návrhářka Zuzana Kubíčková

Jaké oblečení převládá ve vašem šatníku?

Nosím převážně šaty a sukně. Kalhoty mám jen jedny. Z materiálů vždy dávám přednost tomu nejlepšímu – hlavně hedvábí, vlna. Snažím se mít věcí spíš míň, ale dobře kombinovatelné. Na tomto principu stavím i svou linii Pop.

Jaká je vaše největší módní neřest?

Vzhledem k tomu, že za oblečení neutrácím téměř vůbec, protože převážně nosím své vlastní věci, utrácím vlastně jen za kvalitní boty. A sem tam za kabelky, ale nepřeháním ani jedno.

Večerní róby pod taktovkou Zuzany Kubíčkové

Styl

Jak se obléct teple, ale zároveň stylově?

Mou odpovědí jsou materiály. V aktuální kolekci Pop je několik modelů z bouclé ze směsi bavlny a vlny. V chladnějším období se tato látka s výraznou texturou dá krásně nahradit tweedem, třeba s metalickou nití, žinylkou nebo drobnými flitry. Tweed jsem si aktuálně velmi oblíbila a připadá mi obzvlášť vhodný pro modely minimalistického střihu – od sukní přes šaty až po kabáty.

Co nesmí chybět ve vašem podzimním šatníku? Bez kterých kousků se neobejdete?

Trenčkot - mám ho v klasické délce i zkrácenou variantu, košile z hedvábného taftu a tweedová sukně nebo šaty.

Foto: Arthur Koff

Přehlídka Zuzany Kubíčkové

Veronika Štěrbová

Návrhářka Veronika Štěrbová stojí za lokální značkou Sophistic by Veronika s čistě českou výrobou. Ve své tvorbě sází na jednoduchost a snadnou kombinovatelnost. Její design si zamilovaly nejen její klientky, ale také jejich dcery i maminky.

„Tvořím limitované ready to wear kolekce pro všechny ženy, které se chtějí cítit pohodlně a chic zároveň. Zakládám si na tom, aby moje kousky byly nadčasové a v šatníku tak sloužily několik sezon. Učím své klientky budovat funkční šatník založený na kvalitním oblečení, aby z mála kousků vytvořily maximum stylingů,” říká Veronika Štěrbová.

Foto: archiv návrhářky

Návrhářka Veronika Štěrbová

Jaké oblečení převládá ve vašem šatníku?

Dříve to byly šaty. Stejně jako všichni i já se ve stylu oblékání vyvíjím a proměňuji, takže dnes převládají oversize košile, které ráda kombinuji s kalhotami, sukněmi ale i se šaty. K podzimu patří vrstvení, takže mě teď hodně baví vrstvené stylingy právě s košilemi. Mou oblíbenou kombinací je nyní rolák, košile a široké kalhoty nebo bílá košile a černé jednoduché šaty.

Jaká je vaše největší módní neřest? 

Ráda utrácím za boty a kabelky, ale každý takový můj nákup je promyšlená investice. Nicméně nejraději utrácím za své dvě dcery, baví mě dětské knížky a jakékoliv tvořivé sety.

Jak se obléct teple, ale zároveň stylově?

K podzimu patří vrstvení a kombinování. Chcete to ale citlivý přístup. Pozor na kombinování více vzorů. Sázka na jistotu je bílá, černá a béžová kombinace s jednou akcentovou barvou. Dobře působí kombinace kontrastních materiálů jako třeba kůže a pletenina. Pokud si ale nejste jistá, vždy je dobré se inspirovat. Studnice nekonečných módních stylingů nejen na podzim je Pinterest.

Co nesmí chybět ve vašem podzimním šatníku? 

Body z příjemného materiálu, košile, svetr s rolákem, široké kalhoty a vlněný kabát.

Foto: archiv návrhářky

Aktuální kolekci nechala Veronika nafotit na svých dlouholetých klientkách.

Gábina Páralová

Návrhářka Gábina Páralová tvoří pod svým jménem již od roku 1996. Její modely jsou často k vidění na moderátorkách České televize.

„Svoji značku bych popsala slovy uvolněná, nadčasová, autentická. Do každé kolekce se snažím vkládat různé styly a nápady, které by více či méně měly uspokojit různé typy žen. Ať je to žena spíše konzervativní, která má ráda minimalistickou módu, nebo žena, která má v oblibě volnočasový styl, žena, která se ráda obléká do modelů, které dají vyniknout křivkám a jsou sexy anebo i ten typ ženy, která je vyloženě sportovně založená,” říká Gábina Páralová.

Foto: archiv návrhářky

Návrhářka Gábina Páralová

Jaké oblečení převládá ve vašem šatníku?

Protože jsem dost často v pohybu, dávám v poslední době přednost širokým pohodlným kalhotám a k tomu volím různorodé a tvarově i střihově rozmanité topy a košile. A ty podle počasí na sebe vrstvím.

Jaká je vaše největší módní neřest?

Miluji zajímavé boty. Za krásné a kvalitní boty ráda utrácím. Vím, jak dobře zvolené boty dokážou model podpořit, doplnit. Ráda taky utrácím za kvalitní spodní prádlo. Hedvábnou košili nebo kašmírový kabát si ušiji, takže v tomhle ohledu jsem saturovaná.

Jak se obléct teple a přitom stylově?

Dobré je v podzimním a zimním období investovat do kvalitních věcí s příměsí kvalitní vlny, mohérové vlny a kašmíru. Tyto věci se pak skvěle dají vrstvit, ovinovat s letními halenkami, ale i sukněmi a šaty. Pokud si navíc někdo troufne na barevné i dezénové kombinace, může tak vytvořit svůj autentický, neodolatelný styl.

Co nesmí chybět ve vašem šatníku? Bez kterých kousků se neobejdete?

Hedvábná nebo i z kvalitní bavlny ušitá košile černé i světlé barvy, vlněné kalhoty, široké tvídové kalhoty, nebo volnočasové kalhoty šité jako luxusní tepláky. Kašmírový svetr, vlněné vesty přes hlavu, ale i na zapínání, teplé vlněné šaty, pouzdrová sukně a několik oversize svetrů a oversize kabát, do kterého vše navrstvím a zahalím.

Foto: archiv návrhářky

Gábina Páralová již dlouhodobě spolupracuje s herečkou Terezou Kostkovou.

Martina Pipková Loudová

Návrhářka Martina Pipková Loudová tvoří pod značkou M „Navrhuji a šiju pohodlné oblečení, které budu sama ráda nosit a bude něčím originální. Líbí se mi modely, které vznikají ze spolupráce s abstraktním umělcem Jakubem Ječmínkem, protože díky tomu můžete na sobě nosit umělecká díla,” říká Martina Pipková Loudová.

Foto: archiv návrhářky

Martina Pipková Loudová

Jaké oblečení převládá ve vašem šatníku?

V létě ráda nosím šaty a plátěné kalhoty s jednobarevnými triky se zajímavým střihem, takže těch mám hodně. Celkově kalhoty tvoří velkou část mého šatníku, ale musí být vždy něčím zajímavé a originální, ať už materiálem, střihem nebo designem.

Jaká je vaše největší módní neřest?

Oblečení, jaké se mi líbí, si ušiju. Ale miluju kabelky, boty a pásky. Z kabelek teď díky tomu, že mám 3 děti, nosím nejraději crossbody, abych měla volné ruce.

Jak se obléct teple, ale zároveň stylově?

V zimě je základ vrstvit - tílko, které se dá nosit v létě jako samostatný kousek, v zimě využijete jako košilku, jak říkávaly naše mámy, na to nějakou tuniku nebo svetřík, který doplníte kabátkem. A když je opravdu velká zima, tak i dlouhou vestičkou. A zima vám určitě nebude.

Co nesmí chybět ve vašem podzimním šatníku?

V mém podzimním šatníku dominují vesty a kabáty, většinou dlouhé až ke kotníkům z různých materiálů a s originálními vzory. Nemám ráda klasické oblečení ani věci, musí být něčím zajímavé, líbí se mi hodně italský styl módy.

Foto: archiv návrhářky

Tváří značky M&M je Gábina Švamberová Dvořáková

Reklama

Související články

Večerní róby pod taktovkou Zuzany Kubíčkové

Přední česká návrhářka se svou poslední přehlídkou doslova přepsala mapu hlavního města Prahy. Ulice Vinařská se totiž pro jeden večer přejmenovala na třídu...

Výběr článků

Načítám