Hlavní obsah

Nejčastější chyba při skladování šperků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patříte mezi straky, které milují vše, co se leskne a třpytí? Aby vám vaše klenoty co nejdéle vydržely, je potřeba je správně skladovat. Jak na to?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud jste si někdy koupila šperk, který obsahoval manuál, jak se o něj starat, nejspíše tam bylo uvedeno, že je zapotřebí jej ukládat do příslušné krabičky či někam zvlášť. Důvodem je fakt, že při shromažďování šperků pohromadě například ve velké šperkovnici může dojít k poškrábání i oxidaci.

„Problém je v tom, že když dáte dohromady dva kovy, vytvoříte v podstatě baterii; galvanický článek, kde se ionty budou přenášet přes sebe, a to povede ke korozi,“ vysvětluje Marcus Young, docent materiálových věd a inženýrství na University of North Texas.

Galvanický článek způsobuje spontánní oxidačně-redukční reakce, které vedou k důlkové tvorbě a změně barvy šperků. „Tyto reakce se odrazí na povrchu a vedou k tomu, že kov již není tak lesklý a hezký,“ dodává Young pro Huffington Post.

Nejnáchylnějším materiálem k těmto typům reakcí je měď. Následuje stříbro. Skladování stříbra s ostatními kovy pak může způsobit jeho rychlejší oxidaci.

Jak rychle dochází k oxidaci, závisí na procentu slitiny nebo na tom, kolik z každého kovu tvoří konečný produkt. „Například u platiny se nemůže stát, že by se šperk poškodil, protože neobsahuje žádné obecné kovy,“ říká Judith Andersonová, profesionální odhadkyně šperků.

Elegantní šperky na každodenní nošení

Styl

„Pokud se podíváte například na 14karátové zlato, jedná se o zlato pouze z 58,5 %. Zbývající složky jsou obvykle kombinací stříbra a mědi v různých poměrech v závislosti na barvě. Bílé zlato zase obsahuje buď nikl, nebo dokonce iridium,“ říká Andersonová.

Dokonce ani stříbro není jednosložkové. „Stále má v sobě slitiny, a tak se snadno zašpiní.“

K poškrábání mezi různými kovy dochází v důsledku jejich různých úrovní tvrdosti. „Například platina neoxiduje, ale může se poškrábat, protože je ve skutečnosti o něco měkčí než zlato,“ říká Andersonová.

Nejlepší způsob, jak uchovávat šperky

Vystavení šperků vzduchu přispívá velkou měrou k oxidaci, proto se odborníci shodují na tom, že nejlepším způsobem, jak šperky uchovávat, je skladovat je v čistém a suchém prostředí.

„Bez ohledu na to, jestli jde o stříbro, zlato či platinu, nejlepší je uchovávat šperky odděleně,“ doporučuje Amanda Gizziová z Jewelers of America.

U stříbra doporučuje používat skladovací boxy speciálně navržené pro kov. Zároveň varuje před hromaděním šperků ve šperkovnici, kde se otírají, drobné řetízky se mohou do sebe navíc zamotat.

Andersonová dokonce doporučuje každou náušnici umístit zvlášť do textilního sáčku a poté vložit do jednoho velkého, aby nedošlo k jejich rozdělení. „Pokud se o šperky budete dobře starat, nebudete je potřebovat tak často opravovat a leštit,“ říká.

Šperkovnice vyložená látkou v sobě navíc může držet vlhkost ze vzduchu, která může podporovat tvorbu oxidhydroxidu, což vede k zašpinění,“ dodává. I proto je lepší šperky ukládat například do celodřevěné šperkovnice či na podnos.

Co dělat, když se šperk zašpiní nebo poškrábe?

I navzdory nejlepšímu skladování dochází při běžném nošení k opotřebení šperků. Pokud vlastníte stříbrné, můžete je zkusit vyčistit komerčním čističem uzpůsobeným na tento druh materiálu.

Zlato je v každém případě vhodnější svěřit klenotníkovi. „Ten vám šperky buď vyčistí, nebo vyleští. Takováto generální údržba by měla probíhat alespoň jednou ročně,“ říká Gizzová.

„Některé šperky ale není dobré leštit pravidelně, aby nedošlo k odstranění povrchu. Zvažte proto, jestli přirozená patina není vhodnější. Zejména ke starožitným a rodinným šperkům opotřebení patří a přidává jim na kouzlu,“ dodává.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Šperkovnice

Reklama

Související články

Elegantní šperky na každodenní nošení

Máte pocit, že vás pohled do vaší šperkovnice nudí? Pořiďte si nový nadčasový šperk, který podtrhne váš styl. Vhodně zvolené náušnice, náramek nebo prstýnek...

Jak pečovat o vlněné oblečení

Klesající teploty, ale i vysoké náklady na teplo. To jsou důvody, proč se do našich skříní začínají vkrádat teplé huňaté svetry. Jedním z nejteplejších...

Výběr článků

Načítám