Hlavní obsah

Kabelka ze vzduchu? Značka Coperni posouvá hranice módy i vědy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Módní značka Coperni během pařížského týdne módy opět šokovala. Tentokrát předvedla kabelku vyrobenou z 99 % ze vzduchu a 1 % ze skla, která váží 33 gramů.

Foto: Profimedia.cz

Kabelka Coperni

Článek

Značku Coperni založilo v roce 2013 návrhářské duo Sébastien Meyer a Arnaud Vaillant. Pojmenovaná je po astronomovi Mikuláši Koperníkovi a proslula odvážnými výtvory.

Na podzim roku 2022 například návrháři poslali na molo modelku Bellu Hadidovou jen v kalhotkách a lodičkách. Poté začali na její tělo vrstvit bílou barvu přímo před zraky diváků. Pomocí této techniky pak vytvořili minimalistické bílé šaty s rozparkem.

V minulosti také uvedli kabelku z ručně foukaného skla, kterou nosila například modelka Kylie Jennerová či zpěvačka Doja Cat.

Módní moment letošního roku: Nahé šaty

Styl

Obrovský skok pro lidstvo a módu

Letos značka nezůstala pozadu a v rámci pařížského týdne módy představila unikátní kabelku.

Takzvaná „Air Swipe Bag“ vyvinutá profesorem Ioannisem Michaloudisem šokuje svou konstrukcí, která je tvořena z 99 % vzduchem a z 1 % sklem a váží 33 gramů.

Jedná se o speciální nanomateriál aerogelu oxidu křemičitého, který uvedla NASA, a je nejlehčí pevnou látkou na světě.

Aerogel, často označovaný jako „modrý kouř“ nebo „pevný kouř“, je pevná látka na bázi křemíku s houbovitou porézní strukturou, v níž více než 99 % objemu tvoří volný prostor.

Aerogel se vyrábí integrací vysokých teplot a sušením při kritickém bodu tlaku gelu složeného z rozpouštědlem naplněných koloidně-křemičitých strukturních jednotek.

Foto: Profimedia.cz

Kabelka ze vzduchu od značky Coperni

Kabelka, která vypadá téměř jako mrak, je největším kouskem, který byl kdy z nanomateriálu vyroben.

Stejný materiál používá například americké námořnictvo k testování spodního prádla jako pasivní tepelné ochrany pro potápěče.

I když mnozí mohou poukazovat na to, že kabelka je jen chytrý marketingový tah, pravdou je, že neztratila svou funkčnost, a návrháři tvrdí, že udrží i iPhone. Navíc jde o kousek, který dokonale odráží poctu Mikuláši Koperníkovi a dotváří celkový dojem kolekce, která je inspirována fascinujícím světem vesmíru.

Sukně z ručníku nebo falešné kozačky. Módní domy se předbíhají v bizáru

Styl

Reklama

Související témata:
Coperni

Výběr článků

Načítám