Hlavní obsah

Jill Bidenová podpořila Ukrajinu po svém

Manželka amerického prezidenta Joea Bidena Jill Bidenová se na veřejnosti ukázala s rouškou, kterou zdobila výšivka ve tvaru slunečnice. Akt měl symbolizovat odpor proti ruské vojenské invazi na území Ukrajiny. Slunečnice je ukrajinskou národní květinou.

Foto: Profimedia.cz

Jill Bidenová

Článek

Invaze ruských vojsk na území Ukrajiny vyvolala mimořádnou vlnu solidarity. Lidé po celém světě zdobí své oblečení stužkami či připínáčky v barvách ukrajinské vlajky, aby vyjádřili nesouhlas s válečným konfliktem a zároveň podporu okupované zemi.

Podobným gestem podpořila Ukrajinu i manželka současného amerického prezidenta Jill Bidenová, která u příležitosti oslavy měsíce černošské historie v Bílém domě zvolila látkovou roušku s výšivkou slunečnice.

Foto: Profimedia.cz

Jill Bidenová s rouškou s výšivkou slunečnice.

Představitelé Bílého domu uvedli, že volba roušky první dámy měla za cíl demonstrovat solidaritu s ukrajinským lidem uprostřed války, která začala 24. února.

Slunečnice je ukrajinskou národní květinou. Navíc se stala symbolem odporu proti ruské invazi poté, co byl sdílen klip ukrajinské ženy, která řekla ruským vojákům: „Strč si semínka do kapsy, ať z tebe aspoň vyroste slunečnice, až tu budeš ležet v zemi.“

Strč si do kapsy semínka, ať je z tebe slunečnice, až budeš ležet v zemi, vynadala žena ruskému vojákovi

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám