Hlavní obsah

Jak pečovat o kožichy a kožešinové doplňky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima udeřila v plné síle. Ideální čas na to, vytáhnout ze skříně kožichy, které se navíc opět vrací do módy. Jak o ně pečovat, aby ve vaší skříni vydržely celý život?

Foto: Profimedia.cz

Přehlídka Max Mara

Článek

Ačkoliv dnes většina značek od používání pravých kožešin upouští, návrháři se často shodují na tom, že pravé kožichy pocházející z prověřených farem vydrží při správné péči i několik generací, a z pohledu udržitelnosti se tak jedná o výhodnou koupi.

Pokud vlastníte kožich nebo jste jej našli ve skříni vaší babičky či při toulkách po second handech, vyplatí se o něj správně pečovat. Jak na to?

Kožichy jsou luxusním oděvem, který vyžaduje pečlivou údržbu, aby zůstal v dokonalém stavu a zachoval si svou krásu po mnoho let. Správná péče o kožich zahrnuje několik klíčových kroků, které by měly být dodržovány pravidelně.

1. Správné skladování

V období, kdy kožich nenosíte, skladujte jej na suchém a temném místě, aby se zabránilo vyblednutí barvy a udržel se jeho přirozený lesk. Vyhněte se přitom igelitovým pytlům i těm určeným speciálně na oblečení. Raději volte papírovou krabici nebo látkový obal.

Při dlouhodobém uskladnění by se kožešina neměla ničeho dotýkat, aby nedošlo k pomačkání nebo ohnutí vlasu. To znamená, pokud máte například kožešinovou vestu na ramínku, oddělte ji od ostatního oblečení mezerou tak, aby mohla viset samostatně.

Vyvarujte se také dlouhodobé expozice slunečnímu záření, které může mít negativní vliv na barvu kožešiny. V létě jsou ideální chladnější prostory, ovšem takové, kde nehrozí plíseň. Vyhněte se proto například sklepům. Ideální teplota je kolem 10 °C. Pokud takové prostředí nedokážete zajistit, snažte se najít alespoň místo se stálou teplotou. Přílišné teplo totiž obecně způsobuje vysychání kůže a vlhkost vede k zaplísnění.

Kožešinové výrobky mohou být ohroženy škodlivým hmyzem. Nejlepším řešením jsou aromatické bylinkové pytlíky proti hmyzu nebo cedrové dřevo.

Kožichy se vracejí do módy

Styl

Drahé kousky skladujte ideálně ve specializovaných úschovnách, kde je vytvořeno pro kožešiny ideální prostředí.

2. Ochrana před vlhkostí

Kožichy nesnášejí vlhkost, proto se snažte vyhnout nošení v silném dešti. Pokud však dojde k náhodnému kontaktu s vodou, nechte kožich přirozeně schnout. Nepoužívejte při tom žádné zdroje tepla, jako jsou topná tělesa nebo fén. Kožichům naopak nevadí, když je venku vlhko nebo lehce sněží, protože aby neztvrdly, potřebují chlad.

3. Pravidelné větrání

Větrejte kožich pravidelně na čerstvém vzduchu, abyste odstranili případné nežádoucí pachy a zabránili tvorbě plísní. Je vhodné to dělat na místech, kde kožich může dostat dostatek vzduchu, ale vyhněte se přímému slunci.

4. Čištění

Kožich pravidelně kartáčujte speciálním kartáčem na kožešinu. Tím odstraníte prach a udržíte kožešinu v optimálním stavu. Kartáčujte vždy po směru srsti a s mírným tlakem.

Ohledně údržby a odstranění skvrn se obraťte na profesionální čistírnu specializovanou na kožichy. Vyhněte se samostatnému praní, které může způsobit nevratné poškození kožešiny.

Kožešinové velurové rukavice z ovčiny očistěte od případných nečistot kartáčováním. Ty s povrchovou úpravou napalan můžete otřít vlhkým hadříkem namočeným do čisticí pěny na hladkou useň.

Pamatujte ale na to, že i když kožešinu často nosíte, určitě není nutné čistit ji každý rok. Nechte si ji vyčistit až po několika letech. Až když se nebude lesknout, bude viditelně zašpiněná nebo bude zapáchat. To platí zejména pro módní kožešiny a kožešinové doplňky, které se nosí vlasem ven a kožešina je ozdobou.

Zabraňte kontaktu kožichu s parfémy, laky na vlasy a kosmetikou, které mohou obsahovat agresivní chemikálie. Tyto látky mohou poškodit kožešinu a způsobit její opotřebení.

5. Nošení

Při nošení kožešinového kabátu se vyhněte tření o hrany stolů nebo sedaček, které by mohly poškodit kožešinu. Mějte na paměti, že kabát není vhodný pro aktivity, které mohou způsobit nárazy nebo tření.

Pokud se vám nedopatřením stane, že se na určitém místě vlas kožešiny ohne do nežádoucího směru, můžete tento problém jednoduše vyřešit. Mokrou rukou navlhčete zlehka kožešinu a řídkým hřebenem učešte do správného směru. Nechte zaschnout a potom opět rozčešte. Tento postup můžete opakovat i vícekrát.

Kůže, kašmír, vlna a drahé kovy. Jak pečovat o luxusní materiály

Styl

Měkoučké svetry z prémiových materiálů

Styl

Může se vám hodit na Firmy.cz: Čistírny a prádelny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám