Článek
Vanilková panna cotta s rebarborou a ovocem
| INGREDIENCE |
|---|
| Panna cotta |
| 270 ml smetany 33% |
| 160 ml mléka |
| 90 g cukru |
| 1 vanilkový lusk |
| 2 plátky zlaté želatiny |
| Ovocný rozvar |
| 50 g cukru |
| 50 g vody |
| 500 g rebarbory |
| 200 g jahod |
| 250 g pomerančů |
POSTUP:
- Panna cotta: Smíchejte smetanu s mlékem, cukrem a semínky vyškrábanými z vanilkového lusku a přiveďte k varu.
- Plátky želatiny nechte bobtnat 5 minut ve studené vodě. Poté je přidejte do vařeného mléka a nechte rozpustit, ale už nevařte.
- Směs nalijte do formiček a v lednici dobře vychlaďte.
- Ovocný rozvar: Oloupanou, nakrájenou rebarboru uvařte ve vodě s cukrem doměkka. Odstavte z plotny a přidejte nakrájené jahody a pomeranče.
Hovězí svíčková s karlovarským knedlíkem a brusinkami

Hovězí svíčková s karlovarským knedlíkem a brusinkami
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| Maso + omáčka | |
| 840 g hovězí falešné svíčkové | 150 g másla |
| 100 g uzeného špeku | 2 l zeleninového vývaru |
| 200 g mrkve | 250 ml smetany 33 % |
| 150 g celeru | 3 bobkové listy |
| 150 g petržele | 2 g nového koření |
| 100 g cibule | 1 g celého pepře |
| 50 g hořčice | ocet, cukr a sůl dle chuti |
| Karlovarský knedlík | |
| 250 g toustového chleba | 100 g hrubé mouky |
| 100 g mléka | 25 g listové petržele |
| 180 ml másla | sůl, muškátový oříšek, pepř |
| 3 vejce | |
| Brusinky | |
| 150 g kompotovaných brusinek | |
| 100 ml červeného vína | |
| 50 g cibule | |
| 50 g cukru | |
| máslo a špetka soli | |
POSTUP:
- Maso a omáčka: Polovinu špeku nakrájejte na špalíčky a nechte je zmrznout v mrazáku. Poté jimi prošpikujte maso.
- Zbylý špek nakrájejte na kostičky. Očištěné, osolené, opepřené a prošpikované maso orestujte na másle ze všech stran, vyndejte z hrnce a ve výpeku orestujte kostičky špeku s nakrájenou kořenovou zeleninou, cibulí a kořením. Poté přidejte hořčici a orestujte ji.
- Základ zalijte vývarem, do hrnce vraťte maso a zvolna ho uvařte doměkka.
- Měkké maso vyndejte a odložte stranou, z vývaru vylovte a odstraňte koření a omáčku zjemněte smetanou, nechte ji probublávat.
- Cukr svařte s octem a dochuťte jím omáčku. Poté omáčku (se zeleninou, bez masa) rozmixujte dohladka a propasírujte.
- Karlovarský knedlík: Z bílků ušlehejte tuhý sníh a smíchejte ho s na kostičky nakrájeným a nasucho opečeným toustovým chlebem. Přidejte rozpuštěné máslo a mléko, nasekanou petržel a koření. Promíchejte a přidejte mouku a žloutky.
- Těsto utáhněte do potravinářské fólie a knedlíky vařte v páře 35 minut na 95 °C.
- Brusinky: Na másle nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, přidejte brusinky, sůl a cukr. Zalijte červeným vínem a svařte do potřebné konzistence.
Tip šéfkuchaře: Místo falešné svíčkové se dá použít loupaná plec, která má ve svalu šlachu. Ta během vaření zrosolovatí. Díky tomu omáčka dostane specifickou masovou chuť.
Jehněčí hřbet se špenátem a kopřivovou nádivkou

Jehněčí hřbet se špenátem a kopřivovou nádivkou
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| Maso + omáčka | |
| 600 g jehněčího hřbetu | 80 ml oleje |
| 50 g česneku | 200 ml zeleninového vývaru |
| 5 g rozmarýnu | sůl a pepř |
| 50 g másla | |
| Špenát s polosušenými tomaty a baby mrkví | |
| 250 g listů mladého špenátu | 20 g cukru |
| 150 g třešňových (cherry) rajčat | 4 baby mrkve |
| 50 ml oleje | 150 g hrášku |
| špetka tymiánu | |
| Kopřivová nádivka | |
| 150 g toustového chleba | 20 g česneku |
| 180 ml mléka | 50 g másla |
| 4 vejce | muškátový oříšek dle chuti |
| 200 g listů čerstvých kopřiv | sůl |
| 80 g cibule | |
POSTUP:
- Maso + omáčka: Očištěný jehněčí hřbet ochuťte solí, pepřem, natrhaným rozmarýnem a plátky česneku. Takto můžete maso namarinovat den dopředu. Při samotném podávání hřbet opečte na oleji zprudka ze všech stran podle velikosti, přibližně 2 minuty z každé strany.
- Maso nechte odpočinout na teplém místě a do pánve s výpekem nalijte vývar, šťávu provařte, dosolte a zjemněte máslem.
- Špenát, rajčata, mrkev: Rajčata připravte předem: namarinujte je v oleji s tymiánem, solí, cukrem a pepřem. Usušte je na slunci, případně v troubě na 60 °C, do polosušeného stavu.
- Špenát zprudka orestujte na oleji z rajčat a osolte. Baby mrkev a hrášek ohřejte v masové šťávě a posolte.
- Kopřivová nádivka: Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji na oleji spolu se spařenými, posekanými kopřivami. Na kostičky nakrájený toustový chléb opečte v troubě dozlatova, zalijte ho mlékem a smíchejte s orestovanými kopřivami a žloutky.
- Do směsi opatrně vmíchejte sníh z bílků. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Těsto můžete dát do formiček nebo jen na pekáč. Nádivku pečte na 160 °C cca 20 minut.
- Při servisu maso nakrájejte na plátky, zkompletujte s ostatními komponenty a můžete přidat ještě pyré, které umixujete z předpečené a uvařené mrkve se smetanou.
Chřestový krém s uzenou sedlinou

Chřestový krém s uzenou sedlinou
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| Krémová polévka | |
| 600 g bílého chřestu (i zeleného) | 1 bobkový list |
| 120 g másla | 100 ml bílého vína |
| 200 ml smetany 33% | 500 ml zeleninového vývaru |
| Uzená sedlina | |
| 100 g slaniny | dle chuti mletý muškátový oříšek a sůl |
| 5 vajec | opečená slanina a petrželkový olej k podávání |
| 30 g hladké zelené petrželky | |
POSTUP:
- Polévka: Chřest oloupejte škrabkou a zlomte ve spodní části. Ohnutím stonku do oblouku dole, dál od hlavičky, chřest praskne na správném místě, a tak se oddělí dřevnatá část od jedlé.
- Na zpěněném másle orestujte nakrájený chřest s bobkovým listem, zalijte ho bílým vínem a zredukujte na polovinu. Přilijte vývar, osolte a uvařte chřest doměkka.
- Zjemněte smetanou, vyndejte bobkový list a rozmixujte dohladka. Krém můžete dochutit převařeným octem, polévka pak získá lehce kyselou chuť.
- Sedlina: Slaninu nakrájejte na nudličky a pomalu orestujte na pánvi.
- Vejce rozmíchejte se smetanou, přidejte nasekanou petrželku, vychlazenou opečenou slaninu (kousek si odložte na ozdobu) i s výpekem, dochuťte solí a muškátovým oříškem. Vařte 15 minut ve vodní lázni na 80 °C.
- Při podávání ozdobte vypraženou slaninou a petrželkovým olejem.
Může se vám hodit na Firmy.cz: GRANDHOTEL PUPP Karlovy Vary, a.s.
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje




