Hlavní obsah

Čtyři způsoby, jak být o svátcích ohleduplnější k abstinentům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánocům předcházejí vánoční večírky nebo posezení s přáteli či v kruhu rodinném. Všechny tyto události mají často jednoho společného jmenovatele - alkohol. Ten přitom může místo zábavy přinášet i nepříjemný tlak, a to především pro abstinenty. Jak být ohleduplnější ke svým blízkým?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dej si alespoň jednu skleničku. Přípitek ti přece nic neudělá.“ Věty, se kterými se setkal alespoň jednou za život každý z nás, a to z jakéhokoliv důvodu. Pravdou je, že alkohol má v dnešním světě významnou roli a mnozí si bez něj nedokážou představit i prachobyčejné posezení.

O to složitější je, když je nátlak na pití alkoholu vyvíjen na jedince, kteří mají s alkoholem špatnou zkušenost, nebo se mu z nějakého důvodu vyhýbají.

„Zejména u lidí, kteří si prošli závislostí, může i jedna sklenička představovat návrat do začarovaného kruhu. Jedná se o tzv. dominový efekt, ze kterého je velmi těžké se dostat. Stejně důležité je ale respektovat i rozhodnutí lidí, kteří se zřekli alkoholu dobrovolně. Uvědomte si, že břemeno střízlivosti dopadá pouze na osobu, která nepije a není proto důvod ji k ničemu přemlouvat,“ říká licencovaný poradce Matt Glowiak pro Huffington Post.

Jak být ohleduplnější k lidem, kteří se chtějí bavit bez alkoholu?

Stejný druh zacházení

Může se to zdát jako samozřejmost, ale i tak je důležité si připomenout, že člověk, který se rozhodl nepít alkohol, je úplně stejný jako ten, co si rád dopřeje pár skleniček.

Není proto vhodné cítit se dotčení, že daný člověk kazí zábavu nebo nechce ochutnat vaše vyhlášené svařené víno. Naopak. Buďte mu oporou a zeptejte se, jaký druh nealkoholického nápoje pro něj můžete připravit.

Jak poznat, že moc pijete? Tělo vám to poví

Zdraví

Někteří ocení nealkoholické mojito, někdo jiný (například vyléčený alkoholik) upřednostní vodu nebo čaj. Nealkoholické verze koktejlů totiž mohou připomínat ty opravdové, což může být pro abstinenty frustrující.

Zvažte plus jedničku

Pokud na svůj večírek zvete vyléčeného alkoholika a víte, že jako hostitel se mu nebudete moci plně věnovat, navrhněte mu, aby si s sebou vzal někoho, s kým se bude cítit pohodlně a v bezpečí.

„Lidé, kteří se dostanou do nového kolektivu, a k tomu ještě nepijí, se často cítí jako outsideři. Vzít si skleničku do ruky jim tak může připadat jako jistý způsob infiltrace do společnosti. Je proto důležité, aby měli po svém boku člověka, který jim nabídne podporu a pocit sounáležitosti,“ vysvětluje terapeutka Chris Kazachkova.

Kdy se z občasného popíjení alkoholu stává problém

Zdraví

Pamatujte na potřeby svých hostů

Jako hostitel se můžete rozhodnout, koho pozvete. Pokud pozvete i abstinenty, nezapomeňte pro ně připravit odpovídající občerstvení.

Nabídněte proto alternativní drinky či nealkoholické limonády, a hlavně vymyslete aktivity, které budou odvádět pozornost od alkoholu. Může se jednat o nejrůznější stolní hry, vědomostní kvízy atd.

Nealko posezení

Pokud máte v rodině nebo mezi nejbližšími přáteli člověka, který se nedávno dostal ze závislosti, podpořte jeho úsilí tím, že uspořádáte večírek zcela bez alkoholu. Uvidíte, že si jej užijete úplně stejně a svému blízkému poskytnete podporu a snazší návrat do společnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám