Hlavní obsah

Devítiletá rekordmanka z Jihlavy daruje vlasy nemocným už od čtyř let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už počtvrté přišla o své dlouhé vlasy devítiletá Róza Kloknerová z Jihlavy. Její blonďatá hříva od samého počátku slouží k výrobě paruk pro lidi, kteří o svoje vlasy přišli kvůli nemoci. V minulých dnech se tak Róza zařadila mezi rekordmany.

Foto: Jaroslav Loskot, ČTK

Devítiletá Róza Kloknerová se v Pelhřimově zapsala do České knihy rekordů jako nejmladší čtyřnásobná dárkyně vlasů pro potřeby onkologických pacientů. Vlasy poprvé darovala ve svých čtyřech letech. Na snímku s kadeřnicí Šárkou Křížovou.

Článek

„Rózinka je nejmladší čtyřnásobná dárkyně vlasů pro potřeby onkologických pacientů,“ potvrdil po odborném ustřižení zhruba třicet centimetrů dlouhého culíku Miroslav Marek, prezident Agentury Dobrý den.

V darování budu pokračovat
devítiletá Rózinka

Malá slečna si vybavuje i první stříhání ve svých čtyřech letech. „Objednala mě na to sestra,“ ví s jistotou. Nešlo přitom o sourozenecký komplot – věc se řešila v rámci celé rodiny. Aktivní holčičce princeznovská kštice překážela při sportování. „Bylo nám ale líto ty krásné vlasy jen tak ustřihnout a hodit do koše,“ doplnila maminka dívky.

V té době právě narazili na Šárku Křížovou, dnes jednu z pěti kmenových kadeřnic Nadačního fondu Grácie.

Foto: Jaroslav Loskot, ČTK

Dárkyně Róza s kadeřnicí Šárkou Křížovou při stříhání.

Za chvíli dorostou

Ten od roku 2017 pomáhá ženám a dětem, které v důsledku nemoci či úrazu přišly o vlasy. „Sbíráme vlasy od dárců a zajišťujeme klientům paruky zdarma,“ shrnula ředitelka fondu Eva Růžičková.

Dárcovství zachraňuje životy. Co lze dnes darovat a za jakých podmínek

Styl

Rózinka svůj kvalitní, barvením nepoznamenaný a kulmováním nezničený ohon darovala se stejným cílem i v dubnu 2019 a v červenci 2020.

Počtvrté nyní, kdy z prostor Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově odcházela s lehčí hlavou a certifikátem o rekordu v ruce.

„V darování budu pokračovat,“ řekla s přesvědčením. Už od prvního stříhání totiž ví, že její vlasy pomáhají, a to ji těší. Že při tom přichází o ozdobu, ji prý zas tak nemrzí – i když se jako předpisová parádnice češe ráda, dlouhé vlasy jsou při její zálibě v pohybu nepraktické. A stejně za chvíli zase narostou.

Bez certifikátu, zato s novými 107 culíky, opouštěla Pelhřimov Eva Růžičková. Vyzvedla si tu vlasy, které jen za letošní rok od ochotných dárců nashromáždila Šárka Křížová. Ta už je s projektem spojená tak silně, že za ní do jihlavské provozovny jezdí dárkyně z celého Česka.

Fondu už odevzdala celkem 440 kštic. „Vlasy se nekazí, vydrží věky. Je ale určitě lépe svěřit jejich ustřižení odborníkovi,“ doporučila potenciálním dárcům.

Už totiž vícekrát zažila, že podomácku ufiknutý cop přišel vniveč, ať už kvůli zacuchání, nebo kvůli nevhodné úpravě. Všechny použitelné vlasy jsou přitom přísně registrované, takže je možné vždycky dohledat, k čemu konkrétní pramen posloužil.

Podle Evy Růžičkové se během pěti let existence fondu podařilo vyrobit 78 paruk, z nichž některé dokonce pomohly více lidem. „Třeba u alopecie se opakovaně stalo, že paruka slečně srovnala psychiku a vlasy jí začaly znovu růst. To je pak obrovská odměna,“ zmínila ředitelka nadačního fondu.

Jak často byste si měli mýt vlasy

Styl

Může se vám hodit na Firmy.cz: Nadační fond GRÁCIE

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám