Hlavní obsah

Umělá děloha by měla pomáhat předčasně narozeným dětem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci z Barcelony se pokoušejí „oklamat přírodu“ vytvořením umělé dělohy pro extrémně předčasně narozené děti. První testy na zvířatech udržely plody při životě 12 dní.

Umělá děloha by měla pomáhat předčasně narozeným dětemVideo: Reuters

 
Článek

Jejich prototyp umělé placenty vytváří ochranné prostředí s průsvitnou nádobou vyrobenou z biokompatibilního materiálu, uvnitř které se mohou plíce, střeva a mozek plodu dále vyvíjet.

Placenta je napojena na systém cirkulace plodové vody, který udržuje plod izolovaný od vnějších podnětů, ale přístupný pro ultrazvukové kontroly a monitorování.

Za extrémně nedonošené děti s vysokým rizikem smrti nebo invalidity vědci považují děti narozené po šesti měsících a dříve. Nejnovější údaje Světové zdravotnické organizace ukazují, že v roce 2019 zemřelo na celém světě asi 900 000 takových dětí.

„Snažíme se vyvinout systém, který nám umožní udržet plod mimo svou matku, ale stále ve stavu plodu: kdy pokračuje v dýchání pupeční šňůrou a můžeme ho krmit pupeční šňůrou, přičemž žije obklopený tekutinou při konstantní teplotě,“ řekl agentuře Reuters vedoucí projektu Eduard Gratacos.

Jeho tým provedl předklinické studie s jehňaty, kde dosáhli 12denního přežití plodu, a plánují provést test i na prasatech, než navrhnou po několika letech pokus na lidech.

Rodiče nedonošeného miminka by měli být do péče zapojeni okamžitě. I když je dítě v inkubátoru

Děti

Lékaři na neonatologii operují nedonošence přímo na oddělení

Děti

Reklama

Výběr článků

Načítám